ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιθανόν η Ν.Δ. να καταθέσει δική της πρόταση

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…


const els = document.createElement(‘script’);
els.src=”https://elevenlabs.io/player/audioNativeHelper.js”;
els.type=”text/javascript”;
document.getElementById(‘elevenlabs-audionative-widget’).appendChild(els);

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Μπορεί η συζήτηση για το… 2015 και τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών να έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα, ωστόσο τα ζητήματα του… 2025 είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο την κυβέρνηση. Το Μαξίμου κερδίζει συνεχώς χρόνο για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μια δυνατότητα την οποία του δίνει το ΠΑΣΟΚ, που ακόμη δεν έχει καταθέσει πρόταση, η οποία αναμένεται ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα δεδομένα για το πώς θα κινηθούν, με τις εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι εντελώς διαφορετικές, ενώ με δεδομένο πως η ψηφοφορία είναι μυστική υπάρχει σε κάθε ενδεχόμενο ο κίνδυνος να καταγραφούν απώλειες από την Κ.Ο. που θα ραγίσουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις είναι οι εξής:

Πρώτον, να καταθέσει η κυβέρνηση τη δική της πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά για πλημμέλημα, για τους δύο πρώην υπουργούς της, τον κ. Μ. Βορίδη και τον κ. Λ. Αυγενάκη, όπως έγινε και στην περίπτωση των κ. Χρ. Τριαντόπουλου και Κ. Καραμανλή, και οι δύο πρώην υπουργοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, δηλαδή να παραπεμφθούν στον «φυσικό δικαστή». Με αυτή τη λύση η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμπτει κατά το ήμισυ τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, ανοίγει ωστόσο άλλα μέτωπα, ακόμη και εσωκομματικής φύσεως.

Αναβρασμός στους κόλπους της Κ.Ο. και φόβοι για τυχόν διαρροές κατά τη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για την Προανακριτική.

Αρχικά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την αντίδραση των δύο υπό διερεύνηση υπουργών. Ο κ. Βορίδης έχει ξεκαθαρίσει πως το νομικό σκέλος είναι ξεχωριστό από το πολιτικό και θα υπερασπιστεί «την τιμή και την υπόληψή» του, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει το Μαξίμου. Ο πρώην υπουργός τονίζει πως δεν έχει καμία ποινική ευθύνη και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό. Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές λένε πως πρέπει να μπει τέλος «στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας» και δηλώνουν απρόθυμοι να ψηφίσουν μια νέα Προανακριτική που θα στείλει ακόμη έναν ή δύο πρώην υπουργούς της Ν.Δ. στο δικαστήριο, δημιουργώντας αναβρασμό και μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση.

• Η δεύτερη εισήγηση λέει πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών πρέπει να απορριφθεί καθαρά για δύο λόγους: Ο πρώτος και βασικότερος είναι πως δεν βλέπουν από τη δικογραφία να υπάρχει καμία ποινική ευθύνη και η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί με βάση το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», καθώς εδώ τα κριτήρια είναι ποινικά και όχι πολιτικά. «Οι πλατείες δεν δικάζουν ποινικά», λέει υπουργός της κυβέρνησης που είναι κάθετος πως η πλειοψηφία πρέπει να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης. Ο δεύτερος λόγος στον οποίο στηρίζεται η εισήγηση της απόρριψης της Προανακριτικής –από τη στιγμή που δεν υπάρχει ποινική ευθύνη– είναι πολιτικός. Οπως λέγεται, για την κυβέρνηση «θα είναι πολύ άσχημη εικόνα να έχει τέσσερις πρώην υπουργούς της ουσιαστικά υποδίκους», καθώς Τριαντόπουλος, Καραμανλής, Βορίδης και Αυγενάκης θα έχουν παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή, με κυβερνητική μάλιστα πρωτοβουλία. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να έχει απώλειες από την… ανάποδη στη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς υπάρχουν κάποια μέλη της Κ.Ο. που θεωρούν πως πρέπει να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο Τριαντόπουλου» και στην περίπτωση των δύο πρώην υπουργών, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρχει πολιτικό κόστος».

• Η τρίτη εισήγηση λέει πως η Ν.Δ. μπορεί να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι θετικά διακείμενος και ο Μάκης Βορίδης, καθώς θεωρεί πως με τη συζήτηση περί ποινικών ευθυνών να έχει κλείσει, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει εν συνόλω για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ με όρους πολιτικούς, καθώς μια Εξεταστική θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα. Ο κ. Βορίδης, άλλωστε, σημειώνει πως η πολιτική συζήτηση για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί κάλλιστα να γίνει στο σύνολό της, αφού όμως κλείσει οριστικά το θέμα των ποινικών ευθυνών, το οποίο «δεν στέκεται».

Την επόμενη εβδομάδα η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Νέα πρόταση, για νέα προανακριτική επιτροπή, αυτή τη φορά για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, ετοιμάζεται να καταθέσει –εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα– το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες και με τα έως χθες δεδομένα, η πρόταση θα αφορά σε επίπεδο ποινικών ευθυνών τους πρώην υπουργούς Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη, ενώ θα συνοδεύεται από δριμύ πολιτικό «κατηγορώ» με στόχο ευθέως τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και σκεπτικό ότι βάσει των στοιχείων τα οποία έχουν γίνει γνωστά μέσω της δικογραφίας, «ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ενήμερος για το πάρτι κακοδιαχείρισης». Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου εκτιμούν ότι έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή της πρότασης, επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να παριστάνει τον ανήξερο διαχειριστή. Οφείλει να δώσει απαντήσεις προσωπικά για αυτό το σκάνδαλο που διασύρει τη χώρα μας και κοστίζει ένα δισ. στον ελληνικό λαό».

Με τον «διαχωρισμό» αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να αναδείξει τη διαφοροποίησή της από άλλες πτέρυγες της αντιπολίτευσης, οι οποίες κάνουν ευθέως λόγο για ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών και του πρωθυπουργού. Ετσι, εκτιμούν, προστίθεται ακόμα ένα ποιοτικό στοιχείο που δείχνει πολιτική υπευθυνότητα και υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής έναντι των μικρότερων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δίπλα στο βάσει του Κανονισμού «αντικειμενικό», ότι είναι με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων η μόνη Κ.Ο. που έχει τη δυνατότητα αυτόνομης κατάθεσης πρότασης για συγκρότηση ειδικής επιτροπής διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης: «Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές», αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 33μελή κοινοβουλευτική ομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη περίπτωση, με τα Τέμπη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (26 και 21 βουλευτές αντίστοιχα) είχαν περιοριστεί στο να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, μη συμμετέχοντας στην ονομαστική ψηφοφορία, ενώ κοινή πρόταση είχε κατατεθεί από την Ελλ. Λύση, τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας και ανεξάρτητους που αυτοπροσδιορίζονται στο κόμμα του Στ. Κασσελάκη, αφού αθροιστικά συγκέντρωναν τον προβλεπόμενο αριθμό υπογραφών. Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα δείξει αν θα επαναληφθεί αυτό το σκηνικό στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας.

«Από τη δικογραφία, τους διαλόγους, τις καταθέσεις, προκύπτουν επαρκή στοιχεία ώστε να συνεχιστεί ο έλεγχος για να δούμε αν πρέπει να υπάρξει παραπομπή. Με σοβαρότητα θα καταθέσουμε την πρότασή μας», ανέφερε (Mega) ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Τσουκαλάς. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Ολγα Μαρκογιαννάκη σημείωσε (ΕΡΤ1): «Οι πολίτες ζητούν να αποκαλυφθούν όλα και να μην υπάρχουν σκιές σε ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς της Ν.Δ.».

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί υψηλά την υπόθεση και σε επίπεδο τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τελευταία κίνηση αποτελεί η κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Εσωτερικών, την οποία συνυπογράφουν οι Ευαγγελία Λιακούλη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Παν. Δουδωνής, Γ. Μουλκιώτης και Απ. Πάνας, με την οποία κάνουν λόγο για «προκλητική αδράνεια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) απέναντι στο τεράστιο σκάνδαλο».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα