ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε θέσεις μάχης ενόψει Βουλής

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Με την κατάθεση της πρότασης της Ν.Δ. για Eξεταστική και των προτάσεων από ΠΑΣΟΚ και από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά από κοινού για Προανακριτική για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη έκλεισε ένας πρώτος κύκλος μετά την αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή. Η συνέχεια θα δοθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, πρώτα εκείνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής και ακολούθως της αντιπολίτευσης για Προανακριτική.

Κυβέρνηση και κόμματα διαμορφώνουν τη στρατηγική τους για την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.

Από την κυβέρνηση κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση για Εξεταστική, που θα επεκτείνει τις εργασίες της σε όλη την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα. Μάλιστα διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι, εφόσον προκύψουν επαρκή στοιχεία, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη σύσταση Προανακριτικής στη συνέχεια.

Υπέρ της αποχώρησης

Το προσκλητήριο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα. Από τη στιγμή που τα κόμματα κατέθεσαν πρόταση για Προανακριτική εντοπίζουν ήδη ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς και θα συνιστούσε πισωγύρισμα η στήριξη της πρότασης για Εξεταστική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε, ωστόσο, διατεθειμένος να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση για Εξεταστική αν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για Προανακριτική, πρόταση που απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δέχεται εισηγήσεις να αποχωρήσουν οι βουλευτές του κόμματος από την Εξεταστική, που προεξοφλείται ότι θα συσταθεί. Την παραίνεση αυτή διατύπωσε και δημόσια ο Μανώλης Οθωνας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και άλλα στελέχη έχουν εισηγηθεί το ίδιο στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στις 28 και 29 του μηνός οι δύο συζητήσεις για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής – Αντικρουόμενες εισηγήσεις προς Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης υποστηρίζουν ότι θα αύξανε την πολιτική πίεση προς τη Νέα Δημοκρατία το να μείνει μόνη στη Βουλή και να υποστηρίζει την επιλογή της για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει ότι ανάλογη τακτική θα υιοθετήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φαίνεται, πάντως, ότι την επιλογή της αποχώρησης προκρίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, στη λογική ότι με το να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα νομιμοποιήσουν τις επιλογές της κυβέρνησης που κινούνται στη λογική της συγκάλυψης του σκανδάλου και των ευθυνών.

Υπέρ της συμμετοχής

Υπάρχουν, πάντως, και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση από τη διαδικασία θα μπορούσε να δώσει επιχειρήματα στην κυβερνητική παράταξη ότι εγκαταλείπεται το θεσμικό βήμα ελέγχου από εκείνους που κατά τα άλλα εμφανίζονται να κόπτονται για την προστασία των θεσμών.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε ότι με συμμετοχή στην εξεταστική επιτροπή θα αναδειχθούν οι αδυναμίες της θέσης που υιοθετεί η κυβέρνηση και η ένδεια των επιχειρημάτων απέναντι σε μια πολύ πλούσια σε στοιχεία δικογραφία. Τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε χθες (ΣΚΑΪ) για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση. «Υπάρχει κάποιο ποινικό στοιχείο, κάποια απόδειξη ή ένδειξη έστω; Σε ό,τι με αφορά, όχι, απολύτως καμία. Υπάρχει κάποια υπουργική απόφαση που να φέρει την υπογραφή μου; Οχι. Υπάρχει κάποια εντολή σε μέιλ προς τους υφισταμένους μου; Οχι. Υπάρχει έστω μια τηλεφωνική επικοινωνία δική μου με κάποιον τρίτο; Οχι. Αρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή τη στιγμή δεν είναι δύο πρώην υπουργοί, ο Βορίδης και ο Αυγενάκης. Είναι διαχρονικό».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα