Ως πρόσθετο ζωοτροφών στη πτηνοτροφία ο ολιγοσακχαρίτης μαννάνης με 6 ευεργετικές ιδιότητες

Κοινοποίηση

Με την αυξανόμενη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η προσοχή του κοινού στην ποιότητα και την ασφάλεια του κρέατος αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης αντιβιοτικών σε υψηλές δόσεις έχουν λάβει μεγάλη προσοχή στο εσωτερικό. Ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών και η αναζήτηση νέων εναλλακτικών λύσεων έχουν γίνει το επίκεντρο της προσοχής των διατροφολόγων ζώων. 

Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη των φυσικών πόρων ημικυτταρίνης και την εφαρμογή της στη βιομηχανία ζωοτροφών και στην υδατοκαλλιέργεια, η ανάπτυξη και η χρήση της μικροβιακής-μαννανάσης έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο. Με την προσθήκη κυτταρικών τοιχωμάτων ζύμης σε ζωοτροφές κοτόπουλων έχουν εντοπιστεί σημαντικά οφέλη για την υγεία και την απόδοση παραγωγής των κοτόπουλων.

Σύμφωνα με έρευνες, έχει βρεθεί πως το κυτταρικό τοίχωμα ζύμης ενισχύει σημαντικά την υγεία και την αποτελεσματικότητα της παραγωγής κοτόπουλων ενισχύοντας την ανοσία, βελτιώνοντας την εντερική υγεία και αντιστεκόμενη στο στρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό και ασφαλές πρόσθετο ζωοτροφών, ειδικά στην εντατική πτηνοτροφία.

Παρακάτω παρουσιάζονται 6 ωφέλιμες λειτουργίες της μαννάνης για τον οργανισμό των πουλερικών:

  1. Ενίσχυση ανοσίας και μείωση της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών

Η ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων, όπως οι β γλυκάνες, στα κυτταρικά τοιχώματα των ζυμών μπορεί να συνδεθεί με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μακροφάγα και Τ κύτταρα, στα κοτόπουλα, ενισχύοντας τις φαγοκυτταρικές και βακτηριοκτόνες ικανότητές τους και βελτιώνοντας την αντίσταση σε βακτήρια, όπως Salmonella και Escherichia coli και ιούς, όπως ο ιός της γρίπης των πτηνών.

Με την πρόληψη εντερικών λοιμώξεων, μέσω της απορρόφησης επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, εμποδίζεται η προσκόλλησή τους στο εντερικό τοίχωμα και έτσι μειώνονται οι πεπτικές ασθένειες όπως η εντερίτιδα και η διάρροια, ειδικά στο στάδιο των νεοσσών.

  1. Βελτίωση της εντερικής υγείας και της μικροχλωρίδας του εντέρου

Δρώντας ως πρεβιοτικό, εξισορροπήσει τα ωφέλιμα βακτήρια στον εντερικό σωλήνα, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση των ευεργετικών βακτηρίων, όπως τα bifidobacteria και ο λακτοβάκιλος, κι έτσι αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός επιβλαβών βακτηρίων, διατηρώντας έτσι τη σταθερότητα της εντερικής μικροχλωρίδας και μειώνοντας την εντερική φλεγμονή.

Τα κυτταρικά τοιχώματα ζύμης μπορούν να διεγείρουν την έκκριση πεπτικών ενζύμων, όπως αμυλάση και πρωτεάση, ώστε να βοηθήσουν στη διάσπαση των θρεπτικών ουσιών στις ζωοτροφές, να αυξήσουν το ποσοστό μετατροπής της τροφής και να μειώσουν την αναλογία τροφής προς κρέας, για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, ή την αναλογία τροφής προς αυγά, για τις όρνιθες ωοπαραγωγής.

  1. Βελτίωση της απόδοσης

Με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, μειώνεται ο χρόνος σφαγής και βελτιώνεται η ποιότητα του σφαγίου, κυρίως όσων αφορά το ποσοστό των μυών του θώρακα και το ποσοστό των μυών των ποδιών), ενώ με την αύξηση του ποσοστού ωοπαραγωγής, βελτιώνεται η ποιότητα του κελύφους των αυγών, αυξάνεται το βάρος των αυγών, καθώς και το χρώμα του κρόκου, με φυσική εναπόθεση καροτενοειδών.

  1. Ανακούφιση συμπτωμάτων άγχους

Ως αντιγονική δραστική ουσία, μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίσει το στρες. Με τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης που προκαλούνται από το στρες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, της μεταφοράς και του εμβολιασμού, ανακουφίζονται τα συμπτώματα άγχους, όπως το ράμφισμα των φτερών και η μειωμένη παραγωγή αυγών και διατηρήστε σταθερή η απόδοση παραγωγής.

  1. Προσρόφηση μυκητιακών τοξινών

Η πορώδης δομή της μαννάνης μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά μυκοτοξίνες, όπως η αφλατοξίνη και η ζεαραλενόνη, μειώνοντας ταυτόχρονα τη βλάβη που προκαλούν στο ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκταση αποτρέπει τοξικές ασθένειες.

  1. Βελτίωση της ποιότητας των αυγών

Μέσω της προώθησης της μεταφοράς θρεπτικών συστατικών στα αυγά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες, αυξάνεται το πάχος του λευκού και η θρεπτική πυκνότητα του κρόκου, μειώνοντας παράλληλα την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη στα αυγά.

Συστάσεις για την ποσότητα: συνήθως 0,1% -0,3% της τροφής μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και την ποιότητα της τροφής του κοτόπουλου.

Εφαρμόσιμα στάδια στους νεοσσούς γίνεται για την ενίσχυση της αντοχής στις ασθένειες, κατά την περίοδο ωοτοκίας συνέβη για τη διατήρηση της απόδοσης ωοτοκίας, ενώ σε περίοδος άγχους χρησιμοποιείται πριν από μετακινήσεις ή κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει πλήρως την προσθήκη αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, ενώ αυξάνονται και οι εγχώριοι περιορισμοί στη χρήση αντιβιοτικών. Η εύρεση νέων τύπων προσθέτων που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής στη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας. Η χρήση της μαννάνης ζυμομύκητα είναι ένας φυσικός νέος τύπος πρόσθετης πράσινης ζωοτροφής, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανοσίας του σώματος, τη μείωση του αποικισμού παθογόνων βακτηρίων, την προώθηση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας και την απορρόφηση μυκητιασικών τοξινών. Η αποτελεσματικότητά του καθιστά δυνατή τη μείωση ή την αντικατάσταση της χρήσης αντιβιοτικών.

Πληροφορίες από: nutritionyeast.com

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα