Η ελληνική γεωργία διέρχεται µία από τις κρισιµότερες µεταβατικές περιόδους στη νεότερη ιστορία και το πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγµατα προσεχώς θα εξαρτηθεί σε πολύ µεγάλο βαθµό από τη δυνατότητα της χώρας να ιεραρχήσει τις καλλιεργητικές επιλογές και να ξεδιπλώσει ένα ολοκληρωµένο σχέδιο ενίσχυσης των εκµεταλλεύσεων µεσαίου µεγέθους.
Ήδη τα σηµάδια παρακµής σε ένα µεγάλο µέρος των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας έχουν γίνει φανερά εδώ και καιρό και εκδηλώνονται µε την σταδιακή µετακίνηση αυτών των µονάδων σε όλο και µικρότερης τεχνικής φροντίδας και εντάσεως εργασίας καλλιεργητικές επιλογές.
Αρκεί να αναφερθεί ότι τα πρώτα στοιχεία για τις εαρινές σπορές θέλουν τον ηλίανθο (ψευδώνυµο – µπατιρόσπορος) να κατεβαίνει και νοτιότερα, ενώ την ίδια στιγµή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προκρίνουν λύσεις καλλιεργειών µε ακόµη χαµηλότερο αποτύπωµα από πλευράς εισροών (βλέπε ξερικό βαµβάκι) αναζητώντας κάποια πρόσοδο, κυρίως µέσω της συνδεδεµένης ενίσχυσης.
Από µια τέτοια γεωργία πάντως, κανείς δεν θα µπορούσε να βγει κερδισµένος. Οι αγρότες φυτοζωούν, οι επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων παίρνουν την κατιούσα και ο κλάδος των µηχανηµάτων και των λύσεων ψηφιακής γεωργίας, χάνουν έδαφος, σε αντίθεση µε ό,τι συµβαίνει διεθνώς.
Βεβαίως, η αλµατώδης αύξηση του πληθυσµού της γης σε συνδυασµό µε τον περιορισµό των διαθέσιµων προς γεωργική αξιοποίηση γαιών, είναι πολύ πιθανό, σε ορατό µάλιστα χρόνο, να κάνουν τη ζήτηση για αγροτική γη εκρηκτική και τις τιµές των αγροκτηµάτων να φτάσουν στα ύψη . Υπ’ αυτή την έννοια έχει επίσης µεγάλη σηµασία, οι σηµερινοί αγρότες και κάτοχοι αυτών των εκτάσεων να βρουν τον τρόπο και να αντισταθούν στη φθορά, µέχρι νεωτέρας.
Ήδη την τελευταία δεκαετία και στη χώρα µας, ένα µεγάλο µέρος αγροτικών εκτάσεων έχει αλλάξει χέρια και έχει περάσει σε µεγάλα Funds, µε πρώτη αφορµή τις επενδύσεις σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και τη δηµιουργία µεγάλων πάρκων µε φωτοβολταϊκά.
Όσο για την εικόνα στην ευρωπαϊκή αγορά, µακάρι αυτός ο ανοιξιάτικος ήλιος να µπορούσε να οδηγήσει σε λίγες περισσότερες δαπάνες για καινούργια ή µεταχειρισµένα µηχανήµατα. Τότε, ίσως ο ευρύτερος κόσµος των ανθρώπων που διαβάζουν το profi να ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Αν θεωρήσουµε τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων τρακτέρ ως βαρόµετρο της υγείας του κλάδου, τότε τα πράγµατα δεν είναι τόσο καλά αυτή τη στιγµή. Οµοίως, οι εργολάβοι αισθάνονται την πίεση των υψηλότερων τιµών στα νέα µηχανήµατα.
Η φράση «τα µηχανήµατα είναι πολύ ακριβά, η γεωργία δεν βγάζει τα χρήµατά της» πρέπει να ηχεί στα αυτιά των πωλητών καθώς ξεσκονίζουν το παλιό βιβλίο διευθύνσεων και επισκέπτονται αγροκτήµατα που δεν έχουν επισκεφτεί εδώ και αρκετά χρόνια µε την ελπίδα ότι µπορεί να υπάρξει µια πιθανή πώληση στο εγγύς µέλλον. Τα καλά νέα είναι ότι οι τιµές του βοδινού, του αρνιού και του γάλακτος είναι σχετικά υψηλές. Στα δηµητριακά είναι έτσι και έτσι, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν οι τιµές στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα και ιδίως σε αυτά που έχουν ως αφετηρία τις εαρινές σπορές.
Η οµάδα του Profi
Αναζητήστε το Profi στα περίπτερα μαζί με την εβδομαδιαία εφημερίδα Agrenda