Όταν τα παιδιά πεθαίνουν απ’ την πείνα – Τι είναι ο «λιμός» που καραδοκεί στη Γάζα;

Κοινοποίηση

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα, ή ένας στους πέντε Παλαιστίνιους, αντιμετωπίζουν τον λιμό.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός υποφέρει από υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) του ΟΗΕ.

Για περισσότερα από 73 ημέρες, το Ισραήλ έχει αποκλείσει την είσοδο τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα, δημιουργώντας μια ανθρωπογενή κρίση, με την IPC να προειδοποιεί ότι η πείνα μπορεί να κηρυχθεί ανά πάσα στιγμή από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τι είναι ο λιμός και πότε φτάνει σε αυτό το σημείο;

Ο λιμός είναι το χειρότερο επίπεδο πείνας, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων, εκτεταμένη υποσιτισμό και υψηλά επίπεδα θνησιμότητας λόγω πείνας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, η πείνα κηρύσσεται όταν:

  • Τουλάχιστον το 20% (το ένα πέμπτο) των νοικοκυριών αντιμετωπίζει ακραία έλλειψη τροφίμων
  • Περισσότερο από το 30% των παιδιών υποφέρει από οξεία υποσιτισμό
  • Τουλάχιστον δύο στους 10.000 ανθρώπους ή τέσσερα στα 10.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα ή από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα.

Ο λιμός δεν είναι μόνο θέμα πείνας· είναι η χειρότερη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη, που υποδηλώνει πλήρη κατάρρευση της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό και τα συστήματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από την έναρξη του πλήρους αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ στις 2 Μαρτίου, τουλάχιστον 57 παιδιά έχουν πεθάνει από τις συνέπειες του υποσιτισμού.

Τι κάνει η ασιτία στον οργανισμό;

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ασιτία ως όπλο πολέμου.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τους Γιατρούς του Κόσμου αναφέρει ότι σε μόλις 18 μήνες, ο οξύς υποσιτισμός στη Γάζα έχει αυξηθεί σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε χώρες που βιώνουν παρατεταμένες ανθρωπιστικές κρίσεις που διαρκούν αρκετές δεκαετίες.

Η ασιτία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός στερείται τροφής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που υποφέρει και συχνά πεθαίνει.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο οργανισμός μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις εβδομάδες χωρίς τροφή, αλλά η διάρκεια ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Η ασιτία εμφανίζεται σε τρία στάδια.

Το πρώτο ξεκινάει ήδη από την παράλειψη ενός γεύματος, το δεύτερο εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη νηστεία, κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα λίπη για να παράγει ενέργεια.

Το τρίτο, και συχνά θανατηφόρο, στάδιο είναι όταν όλα τα αποθηκευμένα λίπη έχουν εξαντληθεί και το σώμα στρέφεται στα οστά και τους μυς ως πηγές ενέργειας.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό βασικών τροφίμων από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από την αρχή του έτους, περισσότερα από 9.000 παιδιά έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για θεραπεία λόγω οξέος υποσιτισμού.

Οι επιπτώσεις του υποσιτισμού στα παιδιά ποικίλλουν, αλλά οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, που περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη έως και τα δύο έτη, είναι κρίσιμες για την υγιή ανάπτυξή του.

Ο υποσιτισμός οδηγεί σε δυσανάλογη αναλογία ύψους και βάρους, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και, τελικά, στο θάνατο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα, ο Δρ Αχμέντ Αμπού Νασίρ δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περισσότερο από ποτέ λόγω του αποκλεισμού.

«Τα παιδιά βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και χρειάζονται επειγόντως ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και λίπη», δήλωσε ο παιδίατρος στο Al Jazeera. «Αυτά δεν είναι διαθέσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στο βόρειο τμήμα της».

Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει επίσης να λάβουν θεραπεία για υποσιτισμό, με 17.000 γυναίκες να διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο.

«Η εύρεση φαγητού έχει γίνει μια αδύνατη αποστολή»

Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας, περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν απομείνει, αντιμετωπίζει επίπεδα έλλειψης τροφίμων που απειλούν την ύπαρξή του.

Παρά τον μεγάλο αριθμό φορτηγών που μεταφέρουν ζωτικά εφόδια και συσσωρεύονται στα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν καταφύγει στην πώληση σκουπιδιών για να αντεπεξέλθουν στις εξωφρενικά αυξημένες τιμές των τροφίμων.

Περίπου το 93% του πληθυσμού της Γάζας κινδυνεύει από επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που υπερβαίνουν τα επίπεδα κρίσης που υποδεικνύει ο IPC. Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, ο IPC έχει υποδείξει ότι από τα 2,1 εκατομμύρια άτομα:

  • 470.000 άτομα (22% του πληθυσμού) θα αντιμετωπίσουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας – η πιο σοβαρή φάση, που υποδηλώνει λιμό, ο οποίος οδηγεί σε πείνα και θάνατο.
  • Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο (54%) θα αντιμετωπίσουν επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας έκτακτης ανάγκης, τη δεύτερη πιο σοβαρή φάση, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος κρίσιμης υποσιτισμού.
  • 500.000 άτομα (24%) θα αντιμετωπίσουν επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας κρίσης, την τρίτη πιο σοβαρή φάση του IPC, όπου τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ασταθή κατανάλωση τροφίμων, σε σημείο που καταφεύγουν σε ακραία μέτρα για να εξασφαλίσουν τροφή.

Ουσιαστικά, σε μόλις ένα μήνα, ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας θα μπορούσε να λιμοκτονεί.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα