Όταν το παραδοσιακό γίνεται σύγχρονο, η νέα εικόνα στην ελληνική αποσταγµατοποιΐα

Κοινοποίηση

Μαζί τους αποστάγµατα σταφυλής, περίτεχνα τζιν, ενδιαφέροντα βερµούτ και µοναδικά λικέρ, όλα ελληνικής παραγωγής, και πίσω από όλα αυτά ταλαντούχοι δηµιουργοί που αξιοποιούν µε τον καλύτερο τρόπο πρώτη ύλη, παραδοσιακές συνταγές και νέες τεχνολογίες, διευρύνοντας την αναγνώριση του brand που ακούει στο όνοµα «ελληνική γαστρονοµία». Ας απολαύσουµε κάποιες ιδιαίτερες ετικέτες που γράφουν τη δική τους ιστορία…

Προϊόντα δουλεμένα με μεράκι

Ένας συνεταιρισμός με σημαία το χαρισματικό Μοσχάτο Τυρνάβου

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισµός Τυρνάβου, ένας συνεταιρισµός 500 µελών-αµπελοκαλλιεργητών της περιοχής Τυρνάβου, πάντα µε σηµαία του τη χαρισµατική ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου, µε την πολυετή εµπειρία του στις αποστάξεις, καταφέρνει και αναβιώνει παραδοσιακές τυρναβίτικες συνταγές τσίπουρου µε σύγχρονες αποστακτικές τεχνικές.

Το αποτέλεσµα; Μονοποικιλιακά και πολυβραβευµένα αποστάγµατα, σταθερά κορυφαίας ποιότητας,  διεθνώς αναγνωρισµένης  Γεωγραφικής Ένδειξης Τσίπουρο Τυρνάβου.

  • Τσίπουρο Συνεταιρισµού, κλασικό και διεθνώς βραβευµένο, µε το Μοσχάτο Τυρνάβου να αναδεικνύει το πλούσιο αρωµατικό δυναµικό του µε αρώµατα λουλουδιών και κυρίως τριαντάφυλλου.
  • Τσίπουρο Συνεταιρισµού µε γλυκάνισο, στιβαρό αλλά γλυκόπιοτο µε ένα γλυκανισάτο ντύσιµο της τριανταφυλλένιας αυτής ποικιλίας, ένα εκλεκτό απόσταγµα που έχει κάνει τον Τύρναβο πρωταγωνιστή σε όλους τους λάτρεις του παραδοσιακού τσίπουρου.
  • Τσίπουρο Συνεταιρισµού µε Μαστίχα, το πρώτο τσίπουρο µε µαστίχα Χίου, µε αρώµατα τριαντάφυλλου, κίτρου, µελιού και µαστίχας που συνδυάζεται µε φαγητό και εντυπωσιάζει.
  • Στίγµα, Τσίπουρο µε Κρόκο, µε λαµπερό κίτρινο χρώµα και πικάντικη- γλυκόπιοτη γεύση που προσδίδουν τα στίγµατα κρόκου, χαρίζοντάς του έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
  • Old Spirit, το πρώτο παλαιωµένο τσίπουρο στα καλύτερά του, µε τουλάχιστον 5 έτη παλαίωσης και πληθωρικά αρώµατα βανίλιας, τριαντάφυλλου, ξύλου, µελιού και σοκολάτας.
  • Για το τέλος, το Ούζο Συνεταιρισµού Τυρνάβου, το µόνο από σταφύλι , διαλεγµένα βότανα και µπαχαρικά. Το ούζο Τυρνάβου συνεχίζει και εξελίσσει την µακραίωνη ιστορία παραγωγής αποσταγµάτων στην πόλη όπου, σύµφωνα µε ιστορικές καταγραφές, ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη «ouzo» και ταυτίστηκε µε το εκλεκτό απόσταγµα.

Προϊόντα δουλεµένα µε µεράκι και βαθιά γνώση του τόπου, της ποικιλίας και της τέχνης της απόσταξης…

Brand με ιστορία 124 ετών

Αρώματα και αισθήσεις πλημμυρίζουν τη Μυτιλήνη

Γλυκόπιοτο, µε ευχάριστη επίγευση και άρωµα που σαγηνεύει,  το µπλε ούζο Σαµαρά 100% αποστάξεως παρασκευάζεται µε επιλεγµένα υλικά όπως ο φηµισµένος γλυκάνισος Λισβορίου, επεξεργασµένο νερό από την περιοχή της Γέρας, αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (µελάσα), ζάχαρη, κρεµµύδια, κριθάρι και µαστίχα Χίου. ∆ίπλα του η κόκκινη ετικέτα,  µια καλά φυλαγµένη στο χρόνο συνταγή που δίνει ένα ούζο, επίσης 100% αποστάξεως, µε πληθωρική µύτη, γεµάτο σώµα και µε µακρά επίγευση.

Ένα brand µε ιστορία 124 ετών, καθώς ήταν το 1896 όταν ο Ευστράτιος Σαµαράς µετεγκατέστησε και ίδρυσε την ποτοποιία του από την Προύσα της Μικράς Ασίας στον Παπάδο της Γέρας. Από τότε αρώµατα και αισθήσεις πληµµύρισαν τη Μυτιλήνη. Άριστος γνώστης της τέχνης της απόσταξης, παρήγαγε ένα µοναδικής ποιότητας ούζο, που σύντοµα απέκτησε πιστούς φίλους. Σήµερα, η τέταρτη γενιά ποτοποιών συνεχίζει µε σεβασµό στην οικογενειακή παράδοση και πίστη στις αρχές και στις αξίες του ιδρυτή της, την παραγωγή του φηµισµένου Ούζου Μυτιλήνης Σαµαρά.

Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ Α.Β.Ε.Ε. πλήρως εναρµονισµένη µε την ισχύουσα νοµοθεσία και τους κανόνες υγιεινής πρακτικής, µε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισµό και µε υπευθυνότητα στο σηµερινό καταναλωτή, εξακολουθεί να ταξιδεύει αναλλοίωτη στο χρόνο. Σηµειώνεται ότι τις δύο ετικέτες συνοδεύει το καινοτόµο Ούζο Μυτιλήνης «ΧΩΡΙΣ» µε απόσταξη 100% χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών.

Άρωμα κυκλαδίτικης γης

Ένα περίπλοκο απόσταγμα από Μονεμβασιά και Ασύρτικο

Απόσταγµα κυκλαδίτικων στεµφύλων από τοπικές ποικιλίες όπως Μονεµβασιά και Ασύρτικο είναι το Τσίπουρο Rakizio. Η ζύµωση είναι αργή και ελεγχόµενη σε χαµηλή θερµοκρασία για να διατηρηθούν τα πρωτογενή αρώµατα.

∆ίνεται έµφαση στην αργή απόσταξη (12ωρος κύκλος) και στον αυστηρό διαχωρισµό της καρδιάς. Πριν την εµφιάλωση πραγµατοποιείται ωρίµανση για τουλάχιστον έξι µήνες. Ένα περίπλοκο απόσταγµα, µε τα χαρακτηριστικά του να αντιπροσωπεύουν την κυκλαδίτικη γη. ∆ηµιουργός το «boutique» Οινοποιείο Βαπτιστής στη Στενή της Τήνου.

Με πίστη στην τοπική γαστρονομία

To London Dry Gin στην Κέρκυρα λέγεται Merlin και έχει γεύση κουμκουάτ

Ένα London Dry Gin µε χαρακτηριστικό του την ιδιαίτερη γεύση του κουµκουάτ. Προέρχεται από 100% αποστάξη χωρίς καµία προσθήκη µετά την απόσταξη, πέρα από το νερό για την αραίωση.  Το κύριο στοιχείο του Gin Merlin είναι η άρκευθος, έχει όµως και πολύ ανθικό χαρακτήρα όπως η λεβάντα που µαζί µε το κουµκουάτ δίνουν έναν πολύ ιδιαίτερα κοµψό και συνάµα πολύπλοκο χαρακτήρα. Παρασκευάζεται και εµφιαλώνεται σε µικρές παρτίδες αποκλειστικά στην Κέρκυρα από την Lazaris Distillery & Artisan Sweets.

Πολύ εύκολη επίσης είναι, σύµφωνα µε τον δηµιουργό, και η ανάµειξή του µε µία µεγάλη σειρά από τόνικ για τη δηµιουργία εµπνευσµένων κοκτέιλ,  ενώ διακρίθηκε ως Καλύτερο Gin στο ∆ιαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης 2025. Με έδρα την κοσµοπολίτισσα Κέρκυρα, η Lazaris Distillery & Artisan Sweets εµπνέεται από τις γεύσεις και τα αρώµατα του νησιού της και συνεχίζει την ιστορία της τοπικής γαστρονοµίας. Η δράση της εταιρείας ξεκινάει το 2005 από τον Κωνσταντίνο Λάζαρη µε ναυαρχίδες το φηµισµένο ποτό της Κέρκυρας, το λικέρ κουµ-κουάτ, που είναι πιστοποιηµένο προϊόν ΠΓΕ, αλλά και το ιταλοφερµένο λικέρ Limoncello.

Τα προϊόντα Lazaris, στα οποία περιλαµβάνονται επίσης ούζο, γλυκά του κουταλιού, µαρµελάδα κουµκουάτ, , ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Είναι χειροποίητα, φτιάχνονται σε µικρές ποσότητες και χαρακτηρίζονται από την κερκυραϊκή φινέτσα. Τόσο στην ποτοποιία, όσο και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, οι έµπειροι τεχνίτες βασιζόµενοι στις επτανησιακές συνταγές, πρωτοπορούν και πειραµατίζονται σε νέους συνδυασµούς.

Για τους λάτρεις των premium αποσταγμάτων

Σφραγίδα γεύσης από την Κομοτηνή

Από επιλεγµένα αµπέλια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης συλλέγονται σταφύλια των ποικιλιών Cabernet και Merlot που παντρεύονται µε το κοσµοπολίτικο Syrah για να δηµιουργήσουν ένα µοναδικό µείγµα που αποτελεί την «βάση» του παλαιωµένου τσίπουρου ΕΩΘΙΝΟΝ.

Ένα διπλό απόσταγµα που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά των σταφυλιών και το οποίο τοποθετείται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια Radoux, γνωστά για το υψηλό αρωµατικό δυναµικό τους που δίνουν στο ΕΩΘΙΝΟΝ µέγιστη αρωµατική πολυπλοκότητα κατά τη διαδικασία της ωρίµανσής του.

Το αποτέλεσµα είναι ένα λαµπερό και κεχριµπαρένιο απόσταγµα που αποτελεί την ελληνική πρόταση για τους «ψαγµένους», η εξέλιξη του παραδοσιακού τσίπουρου που έρχεται να κατακτήσει τους λάτρεις των premium αποσταγµάτων.

Μοναδική έκφραση

Απόσταγμα σταφυλής από δραμινό Ασύρτικο

Το 1979 φυτεύτηκε για πρώτη φορά από τον Κώστα Λαζαρίδη το Ασύρτικο στην περιοχή της ∆ράµας. Μια ποικιλία που έχρισε τη ∆ράµα δεύτερο σπίτι της και εκφράζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της στο απόσταγµα σταφυλής της Οικογένειας Methexis, η οποία περιλαµβάνει επίσης τα Methexis Μοσχάτο και Cabernet Sauvignon και το παλαιωµένο Methexis Cigar. Τέσσερα λοιπόν ξεχωριστά, µονοποικιλιακά αποστάγµατα σταφυλής, από σταφύλια των ιδιόκτητων αµπελώνων των Estates Costa Lazaridi.

Κρυστάλλινα διαυγές, το Methexis Ασύρτικο (40% vol.) αποτυπώνει τη φρουτώδη διάσταση του δραµινού Ασύρτικου µε ευγενικές νότες µήλου Granny Smith, άγριου αχλαδιού αλλά και µπανάνας. Η ένταση και η ζωηράδα που χαρίζει το Ασύρτικο συνοδεύεται από µια εκρηκτική επίγευση στις αισθήσεις.

Προτείνεται η κατανάλωσή του µε τάρτες µε ξηρούς καρπούς και σιροπιαστά, αφράτο καραµελωµένο σου, πάστα αµυγδάλου, crème brûlée, µηλόπιτα, πορτοκαλόπιτα, κιουνεφέ, mont blanc, σοκολατόπιτα, αλµυρή καραµέλα, γαλακτοµπούρεκο και µπακλαβά.

Σειρά αποσταγµάτων Ηδωνικό

Επίσης το Estates Costa Lazaridi διαθέτει τη σειρά αποσταγµάτων Ηδωνικό, ονοµασία που παραπέµπει στους Ήδωνες, τους αρχαίους κατοίκους της ∆ράµας και της ευρύτερης περιοχής, που λάτρευαν ιδιαίτερα τον ∆ιόνυσο, ενώ το περιεχόµενο των φιαλών τιµά την µακριά παράδοση των Μακεδόνων στην παραγωγή και κατανάλωση τσίπουρου και ούζου.

Σηµειώνεται ότι ανάλογα µε το είδος του αποστάγµατος το Estates Costa Lazaridi µε έδρα την Αδριανή ∆ράµας χρησιµοποιεί είτε παραδοσιακούς άµβυκες είτε κλασµατικούς αποστακτήρες, επιδιώκοντας πάντα το βέλτιστο αποτέλεσµα.

Ηπειρώτικο από 100% Ντεμπίνα

Με την ιδιαίτερη αύρα του αμπελώνα της Ζίτσας

Πιστή στην παράδοση, η Zoinos δηµιούργησε το Ηπειρώτικο Τσίπουρο, απόσταγµα στεµφύλων σταφυλής από την ποικιλία Ντεµπίνα. Η σταφυλοµάζα µετά την αλκοολική ζύµωση αποστάζεται σε παραδοσιακούς χάλκινους άµβυκες και σε χαµηλή θερµοκρασία.

Η Zoinos Winery ξεκίνησε το 1974, µε στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη του Ζιτσιώτικου αµπελώνα. Η αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας είναι µία µικρή ορεινή και λοφώδης ζώνη, όπου η καλλιέργεια γίνεται χειρωνακτικά. Τα ιδιαίτερα κλιµατολογικά χαρακτηριστικά και οι τοπικές ποικιλίες δίνουν οίνους πολλών και διαφορετικών στυλ και αποστάγµατα µε ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Φέρει την υπογραφή της οικογένειας Βρυσσά

Από Μαύρο Μοσχάτο και με παραδοσιακή συνταγή

Αποστάζεται σε χειροποίητους χάλκινους άµβυκες µε βάση παραδοσιακή συνταγή όπου µαζί µε τα στέµφυλα Μαύρου Μοσχάτου προστίθενται γλυκάνισος, µάραθος, βότανα και αρωµατικά φυτά ενώ παραµένει για 3-4 εβδοµάδες σε δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων πριν την εµφιάλωσή του.

Το Τσίπουρο Βρυσσά (40% vol.) -µε και χωρίς γλυκάνισο- ξεχωρίζει για τα αρώµατά του ενώ σηµειώνεται ότι κατέκτησε Χρυσό  (µε γλυκάνισο) και Ασηµένιο Μετάλλιο (χωρίς γλυκάνισο) στο ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης 2025. Μια εταιρεία µε έδρα το 10ο χλµ. Λάρισας-Τυρνάβου, η οποία ξεκίνησε τα πρώτα βήµατά της µε τον παππού Κωνσταντίνο Βρυσσά το 1936 και σήµερα παράγει επίσης ούζο, µπράντι, απόσταγµα οίνου, σαµπάνιες µε και χωρίς αλκοόλ και ρακόµελο.

Λάμπει το Μοσχάτο Τυρνάβου

Ένας αιώνας ιστορίας στο premium απόσταγμα

Ένα εκλεκτό απόσταγµα στεµφύλων Μοσχάτου που ωρίµασε σε γαλλικά και αµερικανικά δρύινα βαρέλια είναι το Παλαιωµένο Τσίπουρο Καρδάση. Η παραµονή του στα βαρέλια, διαρκεί από 18 – 24 µήνες µε τη διαδικασία αυτή της παλαίωσης να αλλάζει το χαρακτήρα του τσίπουρου, δίνοντάςaτου πιο φίνα αρώµατα, πιο πλούσια γεύση και πολύ δυνατή επίγευση.

Στο τελικό blend κυριαρχούν αρώµατα φρέσκων φρούτων, βανίλιας εσπεριδοειδών αλλά και µπαχαρικών, µόκας σοκολάτας και καπνού. Η ενασχόληση της οικογένειας Καρδάση µε τα αµπελοϊνικά προϊόντα στον Τύρναβο ξεκινάει από τις αρχές του περασµένου αιώνα ενώ σήµερα τα προϊόντα της πωλούνται σε επιλεγµένεα σηµεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έφερε την τριπλή απόσταξη στο εγχώριο τσίπουρο

Πείρα τεσσάρων γενεών για την οικογένεια Κατσαρού

Κρυστάλλινο και διαυγές στην όψη µε ιδιαίτερο αρωµατικό χαρακτήρα που θυµίζει τριαντάφυλλα, σταφύλι και λευκά άνθη, το πρώτο εγχώριο τσίπουρο τριπλής απόσταξης προσφέρει στόµα βελούδινο µε πλούσιο γευστικό χαρακτήρα που οφείλεται στο Μοσχάτο Τυρνάβου.

∆ηµιουργός η Αποσταγµατοποιία Κατσαρός, µια οικογενειακή επιχείρηση τεσσάρων γενεών που εδρεύει στον Τύρναβο και φιλοξενεί το παλαιότερο αποστακτήριο ούζου της Ελλάδας ήδη από το 1856. Οι ιδιόκτητες 6.000m2 εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι εξοπλισµένες µε υπερσύγχρονα µέσα που παντρεύουν την παράδοση µε την τεχνολογία.

Premium βότκα δίνουν οι  ελληνικές ελιές

Το όνομά της παραπέμπει στο ιστορικό κάστρο της Ναυπάκτου

Χειροποίητη Premium Sipping Vodka που αποστάζεται από ελληνικές ελιές, διαλεγµένες µε το χέρι από οικογενειακούς ελαιώνες της περιοχής της Ναυπάκτου. Στη συνέχεια, η πρώτη ύλη αναµειγνύεται µε επιλεγµένα δηµητριακά, από τα οποία φτιάχνονται οι περισσότερες βότκες. Ο Master Blender Frank Mihalopoulos ελέγχει σχολαστικά κάθε παρτίδα µέχρι να συναντήσει το τέλειο blend µε γεµάτο σώµα, µε την απαραίτητη διακριτική αλατότητα και το απαλό βουτυρένιο φινίρισµα. Αφού ολοκληρωθεί η απόσταξη, εµπλουτίζεται µε το πλούσιο σε µεταλλικά στοιχεία νερό πηγής από τον Ταΰγετο.

Αυτό επιτρέπει στη βότκα να αναπνεύσει, ξεδιπλώνοντας ένα µεθυστικό µπουκέτο αρωµάτων. Τέλος, υποβάλλεται σε µια ειδική διαδικασία ανάπαυσης 30 ηµερών που επιτρέπει την περαιτέρω εξοµάλυνση του αποστάγµατος πριν εµφιαλωθεί στα χαρακτηριστικά λευκά µπουκάλια που αγκαλιάζουν τη µακραίωνη ελληνική ιστορία. Σηµειώνεται ότι η Kastra Elion έχει πάρει το όνοµά της από το ιστορικό κάστρο που φρουρεί τους λόφους µε τους ελαιώνες της Ναυπάκτου. Με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο, συνδυάζει την παράδοση, την καινοτοµία και την αγάπη για τις γεύσεις και την κληρονοµιά της Μεσογείου.

Τσικουδιά από την καρδιά της Δυτικής Κρήτης

Πολυποικιλιακό και premium απόσταγμα

Τη σειρά Τσικουδιά Κρήτης ΑΝΩΣΚΕΛΗ συµπληρώνει η Τσικουδιά ΑΝΩ ΚΑΤΩ, ως µια ντελικάτη πολυποικιλιακή έκδοση του παραδοσιακού αποστάγµατος. Παράγεται από βιολογικά σταφύλια γηγενών ποικιλιών της Κρήτης, όπως Βιδιανό, Θραψαθήρι και Κοτσιφάλι, που καλλιεργούνται µε µεράκι από βιολογικούς καλλιεργητές ενώ η πιστοποίηση του οργανισµού ∆ΗΩ εγγυάται τη βιολογική της προέλευση. Πρόκειται για µια εξελιγµένη πρόταση για τους λάτρεις των εκλεκτών αποσταγµάτων.

Η προσεκτική επιλογή των στεµφύλων και η διπλή απόσταξη σε παραδοσιακό αποστακτήριο της Κρήτης µε χάλκινους άµβυκες χαρίζουν στο απόσταγµα έντονα αρώµατα, βελούδινη υφή και απαλή επίγευση. Έχει 38% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και σερβίρεται ιδανικά στους 10-12°C ως aperitif ή digestif, προσφέροντας µια µοναδική γευστική εµπειρία. Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ έρχεται σε µια κοµψή, µαύρη γυάλινη φιάλη, ιδανική για επαναχρησιµοποίηση. Ένα ιδιαίτερο design που συνδυάζει την παράδοση µε τη µοντέρνα αισθητική.

Η Ανώσκελη είναι ένα οικογενειακό κτήµα στην καρδιά της ∆υτικής Κρήτης, µε µακρά παράδοση στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών από ιδιόκτητους αµπελώνες. Στην γκάµα των προϊόντων της ανήκει και η Τσικουδιά Κρήτης ΑΝΩΣΚΕΛΗ σε συσκευασία των 500ml.

Μανιφέστο… στο τσίπουρο από τον Αποστολάκη

Πρώτη ύλη από εκλεκτούς θεσσαλικούς αμπελώνες

Από 100% στέµφυλα ποικιλίας Μοσχάτου Αµβούργου βιοκαλλιέργειας, το Manifesto Grego Limited Edition της Αποσταγµατοποιίας Αποστολάκη παλαιώνει έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια τα οποία του προσφέρουν το ιδιαίτερο καραµελένιο χρώµα του.

Είναι ένα παλαιωµένο απόσταγµα υψηλού επιπέδου µε σύνθετα αρώµατα λουλουδιών, βανίλιας, µελιού και αποξηραµένων φρούτων στη µύτη, απαλή υφή στο στόµα και ωραίο καθαρό και µακρύ τελείωµα. Μπορεί να το απολαύσει κανείς  σκέτο µετά από ένα γεύµα, µε πάγο, µε χυµό ή µία φέτα πορτοκαλιού ή µανταρινιού ή ως βάση για εξαιρετικά κοκτέιλ. Έδρα της αποσταγµατοποιίας είναι το Κρόκιο Μαγνησίας, ένας τόπος ξακουστός όχι µόνο για τη φυσική οµορφιά του, αλλά και για την εκλεκτή ποιότητα του τοπικού τσίπουρου.

Πατρίδα η Μεσσηνία για το Τσίπουρο Primarolia

Βελτιώνει την καθαρότητα η μέθοδος της ψυχρής επεξεργασίας

Συνδυάζοντας την καινοτοµία και τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας στη διαδικασία παραγωγής, η αποσταγµατοποιία CHRI.STA δηµιουργεί το ανώτερης ποιότητας Τσίπουρο Primarolia. Οραµατιστής και ιδρυτής της αποσταγµατοποιίας, ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος ξεκίνησε το 2015, δηµιουργώντας αποστάγµατα υψηλής ποιότητας στον τόπο που τον γέννησε, τη Σπερχογεία Μεσσηνίας.

Η µονάδα παραγωγής, η αρτιότητα του µηχανολογικού εξοπλισµού, καθώς και η µέθοδος «της ψυχρής επεξεργασίας» που χρησιµοποιείται βελτιώνει την καθαρότητα των αποσταγµάτων συγκρατώντας τα αρωµατικά στοιχεία της πρώτης ύλης.

Διδάσκει αφοσίωση στην τέχνη της απόσταξης

Γεννιέται στα Μετέωρα

Γεννηµένο από το όραµα του Κώστα Τσιλιλή, το Τσίπουρο Τσιλιλή ήταν το πρώτο που εµφιαλώθηκε στη Θεσσαλία, φέροντας µε περηφάνεια την οµώνυµη Γεωγραφική Ένδειξη και το χρόνο εσοδείας. Είναι αυτό που επαναπροσδιόρισε το τσίπουρο ως ένα επώνυµο, ποιοτικό και σύγχρονο ποτό. Εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται στην κορυφή των προτιµήσεων Ελλήνων και Ελληνίδων, έχοντας «ανοιχτεί» και στις διεθνείς αγορές, κατακτώντας µάλιστα σηµαντικές διακρίσεις.

Κάθε σταγόνα του Τσίπουρου Τσιλιλή αντιπροσωπεύει την αγάπη και την αφοσίωση της οικογένειας στην τέχνη της απόσταξης και την ανάδειξη της πλούσιας παράδοσης των Μετεώρων. Τόπος µοναδικός, τα Μετέωρα είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µε το αµπέλι. Εκεί γεννιέται το Τσίπουρο Τσιλιλή έχοντας στην «καρδιά» του το ίδιο το σταφύλι. Για τη δηµιουργία του επιλέγονται αρωµατικές ποικιλίες της Θεσσαλίας που καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αµπελώνες και από επιλεγµένους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.

Στο νέο υπερσύγχρονο αποστακτήριο στο ∆αµάσι Τυρνάβου, η παράδοση συναντά την καινοτοµία. Η αργή, πολλαπλή απόσταξη σε µικρούς χάλκινους άµβυκες, από την οποία συλλέγεται µόνο η «καρδιά», εξασφαλίζει ένα απόσταγµα απαράµιλλης κοµψότητας και αρωµατικού πλούτου. Μεστό, πολύπλοκο, βελούδινο, το Τσίπουρο Τσιλιλή χωρίς γλυκάνισο προσφέρει µια καθαρή και φίνα γευστική εµπειρία ενώ το Τσίπουρο Τσιλιλή µε γλυκάνισο ξεχωρίζει για τον πλούσιο, πιο πικάντικο χαρακτήρα του, µε παρουσία αρωµατικών ελληνικών βοτάνων.

Σήµερα, ο Κώστας Τσιλιλής και η οµάδα του συνεχίζουν µε πάθος και αφοσίωση να εργάζονται πάνω στο όραµά τους -να κατακτήσει το ελληνικό τσίπουρο τη θέση που του αξίζει ανάµεσα στα αποστάγµατα του κόσµου. Με το προϊόν-ναυαρχίδα τους, αλλά και τα µονοποικιλιακά αποστάγµατα και τις ιδιαίτερες παλαιωµένες εκδόσεις, ανοίγουν συνεχώς νέους δρόµους αναδεικνύοντας τις ανεξάντλητες διαστάσεις του αυθεντικού ελληνικού αποστάγµατος.

Το Τσίπουρο Τσιλιλή είναι το απόσταγµα µέσα από το οποίο γεύεσαι την παράδοση -είναι, ωστόσο, πάντα έτοιµο να σε οδηγήσει σε νέες γευστικές εµπειρίες. Το απολαµβάνει κανείς µε τον «κλασικό» τρόπο, σε στιγµές παρέας, δίπλα σε ελληνικούς µεζέδες αλλά και στο εστιατόριο ή το µπαρ, δίπλα σε µοντέρνα πιάτα ή ως συστατικό σε απολαυστικά, κοσµοπολίτικα κοκτέιλ.

Oλόκληρο το αφιέρωμα του Wine Trails στα αποστάγματα μπορείτε να δείτε εδώ

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα