Ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Κάρντιφ προκαλεί σύγχυση στους αρχαιολόγους, με τα ευρήματα να δημιουργούν μυστήριο.
Η ανακάλυψη του χώρου, που χρονολογείται στον 6ο ή 7ο αιώνα, ανακοινώθηκε πέρυσι, με δεκάδες σκελετούς που βρέθηκαν ξαπλωμένοι σε ασυνήθιστες θέσεις με απροσδόκητα αντικείμενα.
Μυστήριο με το μεσαιωνικό νεκροταφείο
Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι όσοι είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο είναι γυναίκες, και ενώ τα οστά τους παρουσιάζουν σημάδια φθοράς – που υποδηλώνουν ότι εκτελούσαν βαριές χειρωνακτικές εργασίες – υπάρχουν επίσης εκπληκτικά σημάδια πλούτου και πολυτέλειας.
Ένα άλλο απροσδόκητο εύρημα ήταν μια γυναίκα πεταμένη σε ένα χαντάκι, σε πλήρη αντίθεση με όλους τους άλλους ανθρώπους που θάφτηκαν με μεγάλη προσοχή, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
«Κάθε φορά που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε κάτι, εμφανίζεται κάτι άλλο και η εικόνα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο Άντι Σίμαν από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ο οποίος ηγείται του προγράμματος.
Περίπου το ήμισυ του χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε ένα άσημο χωράφι στους χώρους του Κάστρου Φονμόν, έχει πλέον ανασκαφεί.
Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν βρει 39 σκελετούς ενηλίκων που βρίσκονται σε τάφους λαξευμένους στο παχύ ασβεστολιθικό υπόβαθρο. Η πλήρης ανάλυση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά πιστεύεται ότι όλοι, εκτός από έναν, είναι γυναίκες.
«Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το τι σημαίνει αυτό ακόμη», δήλωσε ο δρ Σίμαν.
«Θα μπορούσε να είναι κάτι ιδιαίτερο για αυτή την κοινότητα, ή θα μπορούσε να αποτελεί ίσως ένα μόνο νεκροταφείο μέσα σε ένα ευρύτερο είδος τοπίου ή θα μπορούσε να δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι άνδρες σε ένα άλλο μέρος του νεκροταφείου».
Οι διαφορές στις ταφές των παιδιών
Βρέθηκαν επίσης οι σκελετοί δύο παιδιών – ένας εκπληκτικά μικρός αριθμός, δεδομένου της υψηλής παιδικής θνησιμότητας της εποχής. Οι ταφές τους έχουν επίσης ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
«Το χώμα που έχει χρησιμοποιηθεί για την επιχωμάτωση του τάφου μοιάζει ελαφρώς διαφορετικό από αυτό στους τάφους των ενηλίκων», εξήγησε η Δρ Μάριον Σάινερ, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
«Είναι πιο σκούρα και φαίνεται πιο οργανική, οπότε ενδεχομένως να είχε μεσολαβήσει κάποιος χρόνος μεταξύ της ταφής των ενηλίκων και της ταφής αυτών των δύο παιδιών – είναι ακόμα πιο μυστήριο».
Τα τεχνουργήματα στον χώρο προσθέτουν επίσης στο γρίφο για το ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι.
Τα ευρήματα
Τα θραύσματα κεραμικών και το λεπτό, χαραγμένο γυαλί που βρέθηκαν στους τάφους πιθανότατα μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο από ανθρώπους που γευμάτιζαν ενώ επισκέπτονταν τους νεκρούς.
«Το γυαλί είναι σπάνιο, και όπου βρίσκεται πρόκειται για τοποθεσίες με αρκετά σημαντικό κύρος», δήλωσε ο δρ Σίμαν.
«Πιθανώς φτιάχτηκε στο Λεβάντε -στην περιοχή της Αιγύπτου- και στη συνέχεια κατασκευάστηκε σε αγγεία, νομίζουμε, στη νότια Γαλλία και πιθανώς έφτασε εδώ μαζί με το κρασί σε βαρέλια».
Η παρουσία αυτών των αντικειμένων υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη κοινότητα. Και κάθε άτομο εδώ έχει ταφεί με σχολαστική φροντίδα, άλλοι ξαπλωμένοι σε επίπεδη θέση, άλλοι σκυφτοί, όλοι με το βλέμμα από την ανατολή προς τη δύση, σύμφωνα με το BBC.
Η διαφορετική ταφή γυναίκας
Η ομάδα δεν γνωρίζει ακόμη γιατί η γυναίκα που πετάχτηκε στο χαντάκι αντιμετωπίστηκε τόσο διαφορετικά, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να ήταν διωκόμενη ή εγκληματίας.
Έχουν μεταφέρει τα οστά της στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ για να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν.
Η οστεολόγος Δρ Κέιτι Φέιλεϊς εικάζει ότι η γυναίκα ήταν ηλικιακά στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στις αρχές των 40.
Ο σκελετός της δείχνει ένα επουλωμένο κάταγμα στο χέρι της, ενώ το δόντι της ήταν μολυσμένο και είχε απόστημα, το οποίο αποκάλυπτε τις ρίζες και πρέπει να ήταν επώδυνο.
Δέκα από τους σκελετούς υποβάλλονται επίσης τώρα σε λεπτομερέστερη ανάλυση.
Τι δείχνουν οι αναλύσεις
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο δεν είναι όλοι από την άμεση περιοχή – προέρχονται από όλη την Ουαλία και πιθανώς και από τη νοτιοδυτική Αγγλία.
Περαιτέρω αναλύσεις DNA θα αποκαλύψουν επίσης αν κάποιοι από αυτούς είχαν συγγένεια.
Η ομάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα δόντια των σκελετών.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα δόντια, παρέχουν ένα μοναδικό αρχείο όλων όσων έχει φάει κάποιος από τη στιγμή που απογαλακτίζεται μέχρι το θάνατό του.
«Είχαν μια πολύ σταθερή διατροφή βασισμένη σε πολλούς υδατάνθρακες – αλλά όχι πολύ κρέας», δήλωσε η Δρ Φέιλεϊς. «Και αυτό ισχύει από την παιδική τους ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή τους, και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε σε όλο τον πληθυσμό».
«Αλλά δεν υπήρχε καθόλου ψάρι. Μόλις φύγουν οι Ρωμαίοι, βλέπουμε μια απουσία σημάτων ψαριού στη διατροφή. Είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια».
Η ανασκαφή συνεχίζεται αυτό το καλοκαίρι και οι αρχαιολόγοι θα αρχίσουν να ξεθάβουν το άλλο μισό του νεκροταφείου.