Το νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία επιβεβαιώνει με τον πλέον σκληρό τρόπο πως ο δρόμος για την ειρήνη είναι μακρύς. Την ίδια ώρα η -κατά πολλούς- περίεργη σιωπή του προέδρου των ΗΠΑ προκαλεί τρόμο και οργή στο Κίεβο.
Μέσα σε ένα κλίμα ζόφου, χωρίς άμεση προοπτική για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται σε διαρκή πίεση παρά το γεγονός ότι η συμφωνηθείσα στην Κωνσταντινούπολη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη σιωπούν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων από τη μεριά της Ρωσίας χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις ισχυρίστηκε ότι η «σιωπή» των ΗΠΑ ενθαρρύνει τη Ρωσία και τη στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα εκτόξευσε τον μεγαλύτερο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων σε μία μόνο νύχτα από την έναρξη του πολέμου. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε εκτεταμένα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία.
Μιλά για «σιωπή», ζητά κυρώσεις
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η «κτηνωδία της Ρωσίας δεν μπορεί να σταματήσει» χωρίς «ισχυρή πίεση στη ρωσική ηγεσία».
Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε ότι (το βράδυ του Σαββάτου) η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα χρησιμοποιώντας 367 πυραύλους διαφόρων τύπων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατέρριψε 45 πυραύλους κρουζ και κατέστρεψε 266 UAV.
Από αυτούς που σκοτώθηκαν, τρεις στην περιοχή Zhytomyr ήταν παιδιά – όλα αδέλφια, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Mariana Betsa.
«…Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η σιωπή της Αμερικής, και η σιωπή των άλλων χωρών, απλώς ενθαρρύνει τον Πούτιν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πικραμένος και εμφανώς εξοργισμένος.
Όταν μιλά για «αμερικανική σιωπή» πιθανότατα εννοεί περαιτέρω κυρώσεις που η Ουάσινγκτον αντιστέκεται μέχρι στιγμής να επιβάλει στη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου ετοιμάζουν ένα νέο «πακέτο» οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μεσολαβούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες ή θα «αποχωρήσουν» αν δεν υπάρξει πρόοδος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τραμπ εδώ και κάποιες ημέρες έχει σταματήσει να μιλά για το θέμα, κάτι που φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους, οι οποίοι μετά την πρωτοβουλία Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας με το ταξίδι των τεσσάρων ηγετών τους στο Κίεβο, στις 10 Μαΐου είχαν προσπαθήσει να πείσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι υφίσταται μια διεθνής, συμπαγής συμμαχία, που συμπεριλάμβανε και την Ουάσιγκτον απέναντι στην ανένδοτη στάση της Μόσχας.
Γιατί τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται κοντά στο Χάρκοβο
Ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω η επανακατάληψη του Κουρσκ φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα στο πεδίο των μαχών καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται απέναντι από τα σύνορα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.
Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Sky News εδώ και καιρό αναμενόταν μια σημαντική προώθηση κατά μήκος της πρώτης γραμμής από τα στρατεύματα της Μόσχας, ωστόσο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως. Μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 50.000 στρατιώτες έχει τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τα σύνορα της «πόλης-φρούριο» της Ουκρανίας και ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις.
Η Ρωσία, γράφει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, έχει ένα «παράθυρο τεσσάρων μηνών» για να διασπάσει τις ουκρανικές δυνάμεις πριν ο καιρός αρχίσει να αλλάζει και πριν αρχίσουν να εξαντλούνται τα αποθέματα αρμάτων μάχης.
Ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, αναφέρει ότι η συσσώρευση στρατευμάτων έρχεται σε συνέχεια της ρωσικής επιχείρησης για την εκδίωξη της Ουκρανίας από τον θύλακα της περιοχής Κουρσκ, ο οποίος δεν απέχει πολύ από το Χάρκοβο.
«Τώρα που πήραν πίσω το Κουρσκ, θα συνεχίσουν;»
Ορισμένοι από τους πιο έμπειρους στρατιώτες της Ρωσίας -συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης αερομεταφερόμενης μονάδας VDV- μετακινήθηκαν για να ενισχύσουν την εκστρατεία του Κουρσκ και θα μπορούσαν να βρίσκονται ακόμη μεταξύ των συγκεντρωμένων στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τον Κλαρκ αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι κάτι σχεδιάζεται από τη Μόσχα. Αντίθετα, αν απομακρύνονταν οι επίλεκτες δυνάμεις, θα σήμαινε ότι δεν προετοιμάζεται μεγάλη επίθεση κοντά στο Χάρκοβο.
Ο αναλυτής του Sky News λέει ότι είναι πιθανό η Ρωσία να προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση κοντά στις συνοριακές πόλεις Χάρκοβο και Σούμι. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε μια άμεση επίθεση σε μια από τις πόλεις – ένα δύσκολο εγχείρημα δεδομένου πόσο καλά αμυνόμενες είναι – είτε μια προσπάθεια κατάληψης μεγάλου μέρους της γύρω περιοχής που η Ουκρανία απελευθέρωσε το φθινόπωρο του 2022.
Το Χάρκοβο, που βρίσκεται μόλις 20 μίλια από τα σύνορα με τη Ρωσία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με πληθυσμό, πριν από το 2022, πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Θεωρείται «φρούριο» και τιμήθηκε με τη διάκριση: «Ηρωική Πόλη της Ουκρανίας» για την αντίστασή της κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής του 2022.
Η Ουκρανία επιτέθηκε στο ελικόπτερο του Πούτιν
Αξιωματικός του Ρωσικού Τμήματος Αεράμυνας δήλωσε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχείρησαν να παρεμβληθούν στη διαδρομή πτήσης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ρώσο πρόεδρο (πήγαινε στο Κουρσκ). Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική άμυνα λειτούργησε τέλεια και απέκρουσε την επίθεση (την Τρίτη 20 Μαΐου).