Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ουκρανική ηγεσία να δεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις.
Ο Κλίτσκο έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγες ώρες μετά την επίθεση με ρωσικό πύραυλο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κίεβο
«Ένα από τα σενάρια είναι να παραχωρήσουμε εδάφη. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για την ειρήνη, την προσωρινή ειρήνη, ίσως μπορεί να είναι μια λύση, προσωρινή», είπε συγκεκριμένα ο Κλίτσκο.
Ωστόσο, ο 53χρονος πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας που έγινε πολιτικός τόνισε ότι ο ουκρανικός λαός «δεν θα δεχτεί ποτέ την κατοχή» από τη Ρωσία.
Ο Κλίτσκο έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγες ώρες μετά την επίθεση με ρωσικό πύραυλο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κίεβο, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Ukraine may have to give up land for peace – Kyiv Mayor Klitschko https://t.co/FXNdINo8kL
— BBC News (World) (@BBCWorld) April 25, 2025
Ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα εδώ και μήνες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και η Μόσχα ελέγχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, όπως υπενθυμίζει το BBC.
«Επώδυνη λύση»
Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 από το γραφείο του στο κέντρο του Κιέβου την Πέμπτη, ο Κλίτσκο σημείωσε ότι είναι «υπεύθυνος για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας», χαρακτηρίζοντάς την «την καρδιά» της εμπόλεμης χώρας.
Ο δήμαρχος Κιέβου υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να αναγκαστεί να επιλέξει μια «επώδυνη λύση» για την επίτευξη ειρήνης.
Ο Κλίτσκο είναι πλέον ένας από τους πιο υψηλόβαθμους Ουκρανούς πολιτικούς που δηλώνουν δημοσίως ότι η χώρα του μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη, έστω και προσωρινά.
Όταν ρωτήθηκε αν ο Ζελένσκι συζήτησε μαζί του λεπτομέρειες για έναν πιθανό διακανονισμό, ο Κλίτσκο απάντησε ευθέως: «Όχι».
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι το κάνει μόνος του (σ.σ. τη διαπραγμάτευση). Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», πρόσθεσε.


Στιγμιότυπο μετά την πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο.
Η σχέση Κλίτσκο και Ζελένσκι
Ο Κλίτσκο και ο Ζελένσκι είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο δήμαρχος Κιέβου έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρόεδρο και την ομάδα του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εξουσία του.
Αναφερόμενος στον δημόσιο καβγά μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ο δήμαρχος πρότεινε ότι τα βασικά ζητήματα μεταξύ κορυφαίων πολιτικών θα ήταν καλύτερα να συζητούνται «χωρίς κάμερες».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφού ο Ουκρανός ηγέτης απέκλεισε και πάλι την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου της Κριμαίας, της νότιας ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κριμαία «χάθηκε πριν από χρόνια» και ότι επί του παρόντος «δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης».
Ωστόσο, ο Ζελένσκι υπενθύμισε μια «δήλωση για την Κριμαία» του 2018 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, που έλεγε ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν την απόπειρα προσάρτησης της Ρωσίας».
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχία για αυτό που πολλοί στη Γηραιά Ήπειρο θεωρούν ως αναθέρμανση των σχέσεων του Τραμπ με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.