Μετ’ εμποδίων διεξήχθησαν χθες Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Μόσχας, αφού για λόγους ασφαλείας οι αρχές υποχρεώθηκαν να τις αναστείλουν κατά διαστήματα λόγω ουκρανικών drones που κατευθύνονταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα (φωτογραφία, επάνω, από το Χ, @jurgen_nauditt).
Ως εκ τούτου, επηρεάστηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ρωσίας, του Σερεμέτιεβο, αλλά και εκείνων σε Βνούκοβο, Ντομοντένοβο και Ζουκόφσκι.
Διασώστες επιχειρούν στα σημεία όπου έπεσαν συντρίμμια drones, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας
Video of the interception of a Ukrainian Liutyi drone, by a Russian Pantsir S1 missile over Ramenskoye in SE Moscow. The downing of drones appear to be getting closer to the cntre of Moscow. pic.twitter.com/VeeYnKLC2v
— raging545 (@raging545) May 22, 2025
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως «η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε και κατέστρεψε συνολικά 105 ουκρανικά drones», εκ των οποίων 35 πλησίαζαν τη Μόσχα.
Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram πως διασώστες επιχειρούν στα σημεία όπου έπεσαν συντρίμμια εχθρικών drones. Αργά το βράδυ, ενημέρωσε πως αναχαιτίστηκαν άλλα 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα.
Moscow Airport chaos as Ukraine showers 11 Russian regions with drones. pic.twitter.com/o6qaqFHg6Y
— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) May 22, 2025
Από την πλευρά της, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 128 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Ουκρανίας, εκ των οποίων 112 καταρρίφθηκαν ή αναχαιτίστηκαν με ηλεκτρονικά μέσα.
Σχεδόν καθημερινά
Επιδρομές drones οπλισμένων με εκρηκτικά καταγράφονται εκατέρωθεν σχεδόν καθημερινά, τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα πλήγματα στη ρωσική πρωτεύουσα είναι σπάνια.
Μέχρι στιγμής, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά απορρίψει τις προτάσεις του Κιέβου, της Ουάσιγκτον και των ευρωπαίων συμμάχων τους για εκεχειρία διαρκείας.
Τα στρατεύματα της Μόσχας αποσπούν με αργό ρυθμό εδάφη από πέρυσι, ελέγχοντας συνολικά το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας – την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν πόλεις και χωριά στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ