Ουκρανία: Σε τρία μέτωπα εστιάζει η καλοκαιρινή επίθεση της Ρωσίας, τι επιδιώκει ο Πούτιν – Δείτε χάρτες

Κοινοποίηση

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Ουκρανία, και συγκεκριμένα το Κίεβο, αντιμετώπισε μαζική επίθεση με drones από τη Ρωσία.

Τον Ιούνιο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 556 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την ουκρανική πρωτεύουσα.

Δείτε σχετικές αναρτήσεις:

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία κατήγγειλε τη μεγαλύτερη ρωσική αεροπορική επίθεση που έχει γίνει ποτέ το βράδυ της Τρίτης, αφού 728 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 13 πύραυλοι κρουζ ή βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν πόλεις σε όλη τη χώρα σε πολλαπλά κύματα.

Το Κίεβο δέχτηκε ξανά επίθεση από drones.

Πώς έχει η κατάσταση στο έδαφος

Το BBC, σε ανάλυσή του, επισημαίνει ότι την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί μαζικές επιθέσεις από αέρος, τα στρατεύματά της κερδίζουν εδάφη.

Τον Ιούνιο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 556 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η κορυφαία τους επίδοση για φέτος, σύμφωνα με το DeepState.

Πρόκειται για μια έκταση τετραπλάσια από το μέγεθος του Λίβερπουλ και σχεδόν όσο η πόλη του Σικάγου.

Στόχος της Ρωσίας είναι να αποκόψει τους δρόμους ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά και να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη εντός των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας.

Όμως, η πρόοδός της παραμένει σχετικά αργή. Με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαζόταν περισσότερα από 70 χρόνια για να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, γράφει χαρακτηριστικά το BBC.

Ποιες περιοχές ελέγχει ο ρωσικός στρατός. Πηγές: ISW/BBC

Οι περισσότερες ρωσικές επιθέσεις έχουν επικεντρωθεί σε τρεις περιοχές:

  • Το Σούμι που συνορεύει με τη Ρωσία στα βορειοανατολικά
  • Τις δύο πόλεις στα ανατολικά, Ποκρόβσκ και Κοστιαντινίβκα
  • Ένα τρίτο μέτωπο, στα δυτικά του Ποκρόβσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να προωθηθούν περίπου 10 με 12 χιλιόμετρα στην περιοχή του Σούμι, αλλά η προέλαση αυτή σταμάτησε λόγω της σθεναρής αντίστασης.

Πώς έχει η κατάσταση στο Σούμι. Πηγές: ISW/BBC

Συνοριακά χωριά αλλάζουν συνεχώς χέρια

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι θέλει να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη για την προστασία του ρωσικού εδάφους, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα τμήμα της περιοχής του Κουρσκ το περασμένο καλοκαίρι.

Οι ρωσικές δυνάμεις τις απώθησαν τελικά, με τη βοήθεια βορειοκορεατικών στρατευμάτων και πυρομαχικών, όπως υπενθυμίζει το BBC.

Στη συνέχεια οι Ρώσοι πέρασαν στην Ουκρανία, αλλά γρήγορα αναλώθηκαν σε μάχες για μικρά συνοριακά χωριά, τα οποία αλλάζουν χέρια ακόμη και σήμερα. Χωρίς σημαντικές ενισχύσεις, είναι απίθανο τα ρωσικά στρατεύματα να μπορέσουν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο εδώ, εκτιμά το βρετανικό μέσο.

Μια άλλη περιοχή στα βόρεια όπου ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει περάσει τα σύνορα είναι το Χάρκοβο. Την περασμένη εβδομάδα, τα ρωσικά στρατεύματα ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν ένα συνοριακό χωριό, αλλά χωρίς τη δέσμευση σημαντικών πόρων είναι απίθανο να σημειώσουν περαιτέρω κέρδη, τονίζεται στην ίδια ανάλυση.

Ο στόχος του διασκορπισμού των ουκρανικών στρατευμάτων

Στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν στο να αναγκάσουν την Ουκρανία να διασκορπίσει τις δυνάμεις της κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να αποσπάσουν στρατεύματα από περιοχές – κλειδιά.

Μια από αυτές τις περιοχές του μετώπου είναι το Ποκρόβσκ, ένας στρατηγικός κόμβος στην ανατολική Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει για περισσότερα από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατού της Ουκρανίας, στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 111.000 στρατιώτες στην περιοχή αυτή.

Το μέτωπο στο Ποκρόβσκ. Πηγές: ISW/BBC

«Υφέρπουσα επίθεση»

Οι Ρώσοι σπάνια εξαπολύουν μαζικές επιθέσεις, λέει ο υπολοχαγός Άρτεμ Πριμπίλνοφ από την 155η Ταξιαρχία της Ουκρανίας, που σταθμεύει κοντά στο Ποκρόβσκ.

Οποιαδήποτε μεγάλη μετακίνηση στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων θα εντοπιστεί γρήγορα και θα καταστραφεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αντ’ αυτού, λέει ο υπολοχαγός Πριμπίλνοφ, οι Ρώσοι βασίζονται σε μικρές ομάδες στρατευμάτων πεζικού που επιτίθενται ανελέητα στις ουκρανικές θέσεις, μερικές φορές με μοτοσικλέτες, αλλά συχνότερα πεζή.

Αυτό το είδος της «υφέρπουσας επίθεσης», όπως την αποκαλούν ορισμένοι, αποσκοπεί στην εξάντληση των πόρων του Κιέβου, μέχρις ότου ατελείωτα κύματα Ρώσων στρατιωτών τελικά εκδιώξουν τους Ουκρανούς από τις θέσεις τους. Ωστόσο, το τίμημα που πληρώνουν είναι τρομακτικά υψηλό.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας υπολογίζει τις απώλειες της Ρωσίας σε περισσότερους από 1.000 στρατιώτες την ημέρα. Το BBC σημειώνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία ανεξάρτητα, αλλά δείχνουν τις μεγάλες απώλειες που υφίσταται η Ρωσία.

«Προγεφύρωμα»

Στόχος της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται να είναι να δημιουργήσει ένα «καζάνι», περικυκλώνοντας τους Ουκρανούς γύρω από το Ποκρόβσκ και την Κοστιαντινίβκα και αναγκάζοντάς τους στη συνέχεια να υποχωρήσουν.

Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν τώρα να εισχωρήσουν στην περιοχή μεταξύ αυτών των δύο πόλεων για να δημιουργήσουν «ένα προγεφύρωμα απ’ όπου μπορούν να επιτεθούν στο Ποκρόβσκ ή στην Κοστιαντινίβκα», λέει ο ταγματάρχης Βίκτορ Τρεχούμποφ, εκπρόσωπος της επιχειρησιακής – στρατηγικής ομάδας Χορτίτσια, η οποία συντονίζει τις δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Μια σημαντική πρόοδος εδώ δεν θεωρείται πιθανή, σημειώνει το BBC. Η προέλαση της Ρωσίας μεταξύ Κοστιαντινίβκα και Ποκρόβσκ έχει ήδη επιβραδυνθεί και προηγούμενες προσπάθειες προώθησης από άλλες πλευρές έχουν σταματήσει.

Πού προωθούνται πιο γρήγορα τα στρατεύματα της Ρωσίας

Τα μεγαλύτερα κέρδη των Ρώσων τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν δυτικότερα από το Ποκρόβσκ, σε μια περιοχή που αναφέρεται από τον ουκρανικό στρατό ως «κατεύθυνση Νοβοπαβλίβσκε», που πήρε το όνομά της από το χωριό Νοβοπαβλίβκα, το οποίο έγινε αμυντικός κόμβος μετά την υποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων προς τα δυτικά.

Ο στρατιωτικός παρατηρητής Κοστιαντίν Μασόβετς λέει ότι η επιχείρηση της Μόσχας εκεί ήταν πιο απειλητική για την Ουκρανία, καθώς τα αμυντικά της μέτρα «κατέρρευσαν», επιτρέποντας στους Ρώσους να προχωρούν έως και 10 χιλιόμετρα την ημέρα.

Η προώθησή τους ήταν τόσο γρήγορη που οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι τα στρατεύματά τους έφτασαν στη γειτονική περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας προωθούνται γρήγορα στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι μια μικρή ομάδα Ρώσων στρατιωτών εισήλθε σε ένα χωριό στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ για να βγάλει φωτογραφίες με μια ρωσική σημαία, αλλά γρήγορα «εξουδετερώθηκε». Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ωστόσο, αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να επιχειρούν εκεί.

Ο ταγματάρχης Τρεχούμποφ υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή προσφέρει ελάχιστο στρατηγικό πλεονέκτημα για τα ρωσικά στρατεύματα και ότι η επίθεσή τους υποκινήθηκε από πολιτικούς στόχους.

Η περαιτέρω προέλαση στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ μπορεί να λειτουργήσει καλά για προπαγανδιστικά μηνύματα, αλλά θα απαιτούσε περισσότερους πόρους που σήμερα είναι δεσμευμένοι στο Ποκρόβσκ και την Κοστιαντινίβκα.

Πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό αντιμετωπίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα

Ωστόσο, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση στις γραμμές του μετώπου, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν συνεχώς να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Αυτές τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαμε πριν από δύο μήνες, δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε τώρα, ούτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ούτε καν τη νύχτα», δήλωσε στο BBC τηλεφωνικά ο επιλοχίας Βίκτορ Πιασέτσκι από την 93η ταξιαρχία της Ουκρανίας που σταθμεύει κοντά στην Κοστιαντινίβκα.

Ως αποτέλεσμα, η παράδοση τροφίμων και πυρομαχικών, η απομάκρυνση των τραυματιών και η εναλλαγή των στρατευμάτων στη γραμμή του μετώπου έχει γίνει μια διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη και αργή.

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Gerbera μπορούν να πετάξουν για εκατοντάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε μέρη που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σχετικά ασφαλή.

Στόχος τους δεν είναι μόνο να εξαλείψουν τις γραμμές άμυνας αλλά και «να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό», λέει ο επιλοχίας Πιασέτσκι. «Καταστρέφουν συστηματικά κτίρια αμάχων. Θέλουν να υπονομεύσουν το ηθικό και να αποδυναμώσουν την πίστη μας στην ικανότητα της Ουκρανίας να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτει.

Καθώς μιλούσε, τον διέκοψε ο βρυχηθμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Λίγο αργότερα υπήρξαν αναφορές για χτύπημα πολυκατοικίας. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ο επιλοχίας είχε επιβιώσει, όπως γράφει το BBC.



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Το βίντεο της επιστροφής του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας

Έπειτα από περίπου 5,5 χρόνια, την τελευταία φορά που έδωσε το «παρών» στο «σπίτι» της ομάδας, ο Ιβάν Σαββίδης επέστρεψε στην Τούμπα το μεσημέρι...

Tελευταία Nέα