Ουκρανία: Το βαλς των χαμένων προσδοκιών – Ο Τραμπ και οι Ευρωπαίοι

Κοινοποίηση

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, μία μέρα μετά τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δείχνουν αδύναμοι να πιέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να συμβάλει στην προσπάθειά τους να ασκηθεί πίεση στον Ρώσο ομόλογό του, ώστε να κάνει εκεχειρία και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κάθε ελπίδα των Ευρωπαίων βρέθηκε στο κενό

Δεν πέρασαν παρά έντεκα ημέρες από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε από τη Ρωσία κατάπαυση πυρός διάρκειας 30 ημερών και απειλούσε τη Μόσχα με κυρώσεις. Οι δηλώσεις του είχαν αφήσει τους Ευρωπαίους να ελπίζουν ότι τελικά η Ουάσιγκτον θα δεσμευθεί στη στήριξη του Κιέβου και θα τρίξει τα δόντια στη Ρωσίας. Μετά το τηλεφώνημα της Δευτέρας για την Ουκρανία, κάθε ελπίδα τους βρέθηκε στο κενό.

Κάγια Κάλας

Διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social ήταν αποκαλύπτική. Η Ουκρανία και η Ρωσία θα «ξεκινούσαν αμέσως διαπραγματεύσεις» για κατάπαυση του πυρός – αλλά, όπως συνάγεται από τα λεγόμενά του, πιθανώς χωρίς τις ΗΠΑ. Ούτε απειλή για κυρώσεις, ούτε χρονοδιάγραμμα για έναρξη διαπραγματεύσεων, ούτε πίεση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αμερικανικές μπίζνες, όμως, σίγουρα. Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ.

Αμήχανη και κατευναστική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το βράδυ της Δευτέρας. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ευχαρίστησε τον Τραμπ για «τις άοκνες προσπάθειές του για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», πρόσθεσε όμως ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουν δεσμευμένες οι ΗΠΑ».

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Κάγια Κάλας, ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, επανέλαβε το ίδιο «μάντρα». Η Ε.Ε. ελπίζει ότι θα υπάρξει «δριμεία αντίδραση» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών αν η Ρωσία συνεχίσει να αρνείται κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των «27», πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι, αν η Ρωσία δεν αποδεχθεί άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, θα υπάρξουν συνέπειες. Θέλουμε λοιπόν να δούμε αυτές τις συνέπειες». «Δεν έχουμε δει στην πραγματικότητα ξέρετε πίεση επί της Ρωσίας έπειτα από τις συνομιλίες αυτές», σημείωσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, έδειξε ξανά τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο στην Ουκρανία. «Εξακολουθεί να μη είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις και δεν κάνει λόγο παρά για μία κατάπαυση του πυρός με τους δικούς του όρους», είπε.

17ο πακέτο κυρώσεων

Η Κάγια Κάλας ανακοίνωσε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για το πόλεμο στην Ουκρανία. Οι προαναγγελθείσες κυρώσεις, θέτουν στο στόχαστρο τα νέα τάνκερ του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, που επιτρέπουν στη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε ανάρτησή της στο Χ, έγραψε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορά 200 πλοία του σκιώδους στόλου της. Και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προετοιμάζονται. Όσο η Ρωσία θα συνεχίζει τον πόλεμο, τόσο η απάντησή μας θα είναι δριμεία».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν και 18ο πακέτο κυρώσεων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, προβλέπει μέτρα κατά των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2. «Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε το επόμενο πακέτο κυρώσεων για να αυξήσουμε την πίεση επί της Ρωσίας» για την Ουκρανία, εξήγησε η Κάγια Κάλας. Διευκρίνισε ότι αφορά «την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, την ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα».

Αποσύρεται ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποχωρεί από τη δέσμευσή του να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το τηλεφώνημά του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε απογοήτευση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι αυτό που φοβούνται όλοι είναι ότι ο Τραμπ απομακρύνεται από τη διπλωματική προσπάθεια. Άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Τραμπ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν ήθελε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις σε αυτό το στάδιο και υποχωρεί από τη δική του πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Και πως ότι οι ηγέτες στην Ουκρανία και αλλού στην Ευρώπη διαφωνούν με το σχέδιό του να συνομιλήσουν απευθείας η Μόσχα και το Κίεβο.

Έδωσε χρόνο στον Πούτιν

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ το μόνο που έκανε ήταν να δώσει χρόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν να πετύχει τους στόχους του στην Ουκρανία. Αυτό πιστεύει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με την Κριστίν Μπερζίνα, του προγράμματος Geostrategy North του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στην Ουάσιγκτον, «φαίνεται ότι έχουμε επιστρέψει σε ένα πολύ πιο μακροπρόθεσμο σενάριο. Σε αυτό ο Πούτιν αγοράζει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του και τον στρατό του. Ο Πούτιν κέρδισε περισσότερες ευκαιρίες και μια εκεχειρία και μια επίλυση της κρίσης φαίνονται όλο και πιο μακριά».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Δεν μπορεί να υπάρξει προθεσμία»

Την απουσία χρονοδιαγράμματος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τόνισε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν υπάρχει προθεσμία και δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι σαφές ότι όλοι θέλουν να γίνουν το συντομότερο δυνατό, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπε.

Η Ρωσία από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές ότι θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους. Όρους που η Ουκρανία –και οι σύμμαχοί της- δύσκολα θα αποδεχθεί.

Η Μαρία Σνεγκόβαγια, ανώτερη ερευνήτρια για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Μόσχα θέλει συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά περιλαμβάνουν «την ίδια την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους στην τρέχουσα μορφή του». Εξήγησε ότι, «ρητορικά, η Ρωσία παρουσιάζεται ως ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις και χαιρετίζει δημόσια τις προσπάθειες των ΗΠΑ, για να αποφύγει να ενοχλήσει την Ουάσιγκτον. Αλλά στην πράξη, εμμένει σταθερά στην αρχική της θέση».



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα