Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: «Τέλος τα αποθέματα στη Γάζα»

Κοινοποίηση

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε την Παρασκευή 25 Απριλίου ότι «εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα τροφίμων» του στη Γάζα.

Ταυτόχρονα τα σημεία διέλευσης προς τον παλαιστινιακό θύλακα παραμένουν κλειστά.

Το Ισραήλ έχει μπλοκάρει την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μαρτίου αφήνοντας τον λαό της Γάζα στα όρια του λιμού.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) παρέδωσε τα τελευταία αποθέματα τροφίμων που διέθετε σε κουζίνες που σερβίρουν ζεστό φαγητό στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτές οι κουζίνες αναμένεται να ξεμείνουν από τρόφιμα μέσα στις επόμενες ημέρες», τόνισε

«Δεν έχουν εισέλθει ανθρωπιστικές ή εμπορικές προμήθειες στη Γάζα για περισσότερες από επτά εβδομάδες, καθώς όλα τα κύρια σημεία διέλευσης των συνόρων παραμένουν κλειστά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια κλείσιμο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας, επιδεινώνοντας τις ήδη εύθραυστες αγορές και τα συστήματα τροφίμων», τόνισε το WFP σε ανακοίνωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Έπειτα από περισσότερους από 18 μήνες καταστροφικών μαχών, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μια κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

«Για εβδομάδες, κουζίνες με ζεστά γεύματα ήταν η μόνη σταθερή πηγή επισιτιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας. Αν και καλύπτουν μόνο το ήμισυ του πληθυσμού και μόνο το 25% των καθημερινών αναγκών σε τρόφιμα, έχουν παράσχει ουσιαστική ζωτικής σημασίας υποστήριξη», ανέφερε το WFP.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, τα 25 αρτοποιεία που υποστήριζε στη Γάζα αναγκάστηκαν να κλείσουν στις 31 Μαρτίου λόγω έλλειψης σιτάλευρου και μαγειρικού λαδιού.

Σύμφωνα με το WFP, περισσότεροι από 116.000 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας -«επαρκής ποσότητα για να θρέψει ένα εκατομμύριο ανθρώπους για έως και τέσσερις μήνες»- αποθηκεύονται κοντά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους, περιμένοντας να εισέλθουν στη χώρα.

Επισιτιστική κρίση στη Γάζα

Τρεις ημέρες πριν ο Χαλίλ Ντεγκράν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι η διακοπή της εισόδου εφοδίων στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών.

Αν δε φτάσουν αμέσως εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, «αναμένουμε μια πραγματική καταστροφή. Τα παιδιά και οι ασθενείς δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια για πολιτικό εκβιασμό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ντεγκράν, 60.000 παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα υποσιτισμού.

Το WFP σε κρίση

Όλα αυτά έρχονται καθώς οι υπηρεσίες των ΟΗΕ για τη σίτιση και τους πρόσφυγες σχεδιάζουν μεγάλες περικοπές λόγω των πρωτοφανών περιορισμών στη χρηματοδότηση, με την πρώτη από τις δύο υπηρεσίες να αναμένεται να περικόψει το εργατικό της δυναμικό έως και κατά 30%, γεγονός που θα επηρεάσει έως 6.000 θέσεις εργασίας.

Ο ανθρωπιστικός τομέας έχει πληγεί από περικοπές στη χρηματοδότηση από μεγάλους δωρητές, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλες χώρες της Δύσης καθώς θέτουν ως προτεραιότητες τις αμυντικές δαπάνες.

Σε εσωτερικό σημείωμα που εστάλη στο προσωπικό στις 24 Απριλίου, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Στίβεν Όμολο δήλωσε ότι οι περικοπές είναι απαραίτητες λόγω του «πρωτοφανούς χρηματοδοτικού περιβάλλοντος» με τις προβλέψεις για δωρεές το 2025 να ανέρχονται στα 6,4 δισεκ. δολάρια, μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

«Σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την εύρεση των καλύτερων δυνατών επιλογών»

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τοποθετήθηκε επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής (25/4) αναφορικά με το θέμα των έργων που θα χρειαστεί να γίνουν το προσεχές διάστημα...

Tελευταία Nέα