Περισσότερες από 50 εξέχουσες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν που βρίσκουν καταφύγιο στο Πακιστάν αντιμετωπίζουν την απέλαση στην πατρίδα τους, όπου φοβούνται ότι θα φυλακιστούν ή θα δολοφονηθούν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Στο πλαίσιο μιας δρακόντειας πολιτικής, η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δεσμευτεί να απελάσει εκατομμύρια Αφγανούς υπηκόους, μετά τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν και την έξαρση των επιθέσεων μαχητών στις παραμεθόριες περιοχές.
Υπουργοί της πακιστανικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τους Αφγανούς ως «τρομοκράτες» και «προδότες» που τροφοδοτούν το έγκλημα και τη μαχητικότητα στη χώρα.
Το Πακιστάν άρχισε τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων τον Σεπτέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 844.499 Αφγανοί υπήκοοι έχουν απελαθεί με τη βία πίσω στο Αφγανιστάν, όπου διατρέχουν «πραγματικό κίνδυνο διώξεων από τους Ταλιμπάν».
Φόβος για 60 ακτιβίστριες
Μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν την απειλή να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν που κυβερνούν οι Ταλιμπάν είναι 60 ακτιβίστριες και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες διέφυγαν από διώξεις αφού μίλησαν για τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση ή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.
Πολλές αναγκάστηκαν να κρυφτούν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αστυνομία πηγαίνει πόρτα-πόρτα στις πόλεις Ισλαμαμπάντ και Ραβαλπίντι, συλλαμβάνει αυθαίρετα κάθε Αφγανό και φέρεται να απαιτεί τεράστιες δωροδοκίες.
Η Αλίμ εργάστηκε ως ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν για επτά χρόνια πριν οι Ταλιμπάν επανέλθουν στην εξουσία το 2021.
Αφού οι γυναίκες στερήθηκαν το δικαίωμα να εργάζονται και στη συνέχεια να φοιτούν στο πανεπιστήμιο υπό τον αυστηρό ισλαμικό κανόνα της ομάδας, ήταν μεταξύ μιας ομάδας γυναικών που αψήφησαν τους Ταλιμπάν και βοήθησαν στην οργάνωση διαδηλώσεων στους δρόμους.
Αλλά μετά από «σοβαρές προειδοποιήσεις» και στη συνέχεια άμεσες απειλές για τη ζωή της από τους Ταλιμπάν λόγω της ακτιβιστικής της δράσης ενώ ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, η Αλίμ δήλωσε ότι δεν είχε “«καμία επιλογή» παρά να διαφύγει πέρα από τα σύνορα προς το Πακιστάν τον Δεκέμβριο του 2022.
Έκτοτε παραμένει στην Ισλαμαμπάντ, ζώντας με τα δύο μικρά της παιδιά με μια θεώρηση που ανανεώνεται μηνιαίως.
Η Αλίμ περιέγραψε την κατάστασή της ως «φοβερό εφιάλτη», καθώς όλοι οι Αφγανοί πολίτες – ακόμα και εκείνοι που ζούσαν στο Πακιστάν για δεκαετίες – αντιμετωπίζουν τώρα καθημερινή δίωξη και παρενόχληση από την αστυνομία. Αυτή και τα παιδιά της αναγκάστηκαν πρόσφατα να κρυφτούν στη στέγη του σπιτιού τους όταν οι αξιωματικοί ήρθαν να τους αναζητήσουν.
«Αν με στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν, αυτό σημαίνει μόνο θάνατο» είπε. «Οι Ταλιμπάν έχουν αρχεία για μένα και τον ακτιβισμό μου. Δεν υπάρχει χώρος για γυναίκες σαν εμένα. Μόνο μας συλλαμβάνουν και μας βασανίζουν. Δεν μπορώ να επιστρέψω εκεί με τα παιδιά μου».
Η Αλίμ δήλωσε ότι γνωρίζει δεκάδες άλλες Αφγανές γυναίκες σαν αυτήν, που είχαν δουλέψει ως ακτιβίστριες, δικηγόροι και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχαν αντιμετωπίσει παρενόχληση ή βασανιστήρια από τους Ταλιμπάν, και τώρα κρύβονται στο Πακιστάν.
Καταδικαστική η απέλασή τους
Η Λιλιάννα Χάρινγκτον, ανώτερη εκστρατεία για την οργάνωση Avaaz, που υποστηρίζει τις γυναίκες αυτές, δήλωσε: «Η απέλαση αυτών των ανθρώπων στους Ταλιμπάν είναι καταδικαστική. Το Πακιστάν δεν θα εγκαταλείψει μόνο αυτούς τους γενναίους ανθρώπους στους καταπιεστές τους, αλλά και την περήφανη κληρονομιά του να προστατεύει τους ευάλωτους Αφγανούς».
Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δώσει σε όλους τους Αφγανούς πολίτες χωρίς έγγραφα προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου για να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαφορετικά θα συλληφθούν. Η Αλίμ είπε ότι αυτή και άλλες γυναίκες ακτιβίστριες ζητούν απλώς περισσότερο χρόνο, για να βρουν μια τρίτη χώρα που μπορεί να τους προσφέρει άσυλο. Προς το παρόν, περιμένουν να δουν αν θα τους γίνει προσφορά από τη Βραζιλία ή αν άλλες χώρες θα τους προσφέρουν καταφύγιο.
Η εκδίωξη αυτή προκάλεσε καταδίκη από την Ιζαμπέλ Λασέ, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Amnesty για τη Νότια Ασία. «Οι Πακιστανικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των Αφγανών προσφύγων με ατιμωρησία, υποβάλλοντάς τους σε αυθαίρετες αποφάσεις που καλύπτονται από μυστικότητα, εντελώς χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία», δήλωσε.