Πακιστάν: Προειδοποιεί ότι η Ινδία ετοιμάζει χτύπημα εντός 36 ωρών – «Αξιόπιστες πληροφορίες»

Κοινοποίηση

Ο υπουργός Ενημέρωσης του Πακιστάν δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ινδία σκοπεύει να εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα εντός των επόμενων 24 έως 36 ωρών, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται μετά από την πολύνεκρη επίθεση στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο Αταουλάχ Ταράρ κατηγόρησε την Ινδία ότι χρησιμοποιεί την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Παχαλγκάμ, από την οποία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, «ως πρόσχημα» για να χτυπήσει ενδεχομένως το Πακιστάν.

Ο υπουργός δεν παρείχε συγκεκριμένες πληροφορίες για να στηρίξει τον ισχυρισμό του και η ινδική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τους ισχυρισμούς.

«Οποιαδήποτε πράξη επίθεσης θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση. Η Ινδία θα είναι πλήρως υπεύθυνη για οποιεσδήποτε σοβαρές συνέπειες στην περιοχή», ανέφερε ο Ταράρ στην ανάρτηση στο X.

Το Νέο Δελχί θεωρείται σημαντικός εταίρος για την Ουάσιγκτον, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το Πακιστάν θεωρείται επίσης βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ

Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Khawaja Muhammad Asif δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη Δευτέρα ότι μια στρατιωτική εισβολή της Ινδίας ήταν «επικείμενη».

Πακιστάν: Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά εάν υπάρχει άμεση απειλή για την ύπαρξή μας

Το Ισλαμαμπάντ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, αλλά θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα μόνο εάν «υπάρχει άμεση απειλή για την ύπαρξή μας», δήλωσε ο Asif.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι υπάρχει πακιστανικός δάκτυλος πίσω από την επίθεση στις 22 Απριλίου στο ορεινό θέρετρο Παχαλγκάμ.

Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον τουριστών στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε να καταδιώξει τους δράστες.

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στο όνομα του Μετώπου Αντίστασης (TRF), το οποίο πιστεύεται ότι είναι παρακλάδι της πακιστανικής Lashkar-e-Taiba, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε κάθε ρόλο σε ό,τι συνέβη και ζήτησε ουδέτερη έρευνα.

Μετά την επίθεση, οι δύο χώρες εξαπέλυσαν μια σειρά διπλωματικών μέτρων η μία εναντίον της άλλης, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης βίζας και του κλεισίματος του πακιστανικού εναέριου χώρου για τις ινδικές αεροπορικές εταιρείες.

Η Ινδία ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τα ύδατα του Ινδού ποταμού, η οποία ρυθμίζει τον διαμοιρασμό των υδάτων του ποταμού και των παραποτάμων του μεταξύ των δύο χωρών.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες στο Πακιστάν και η πακιστανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ετοιμάζει νομικές ενέργειες για την απόφαση του Νέου Δελχί.

Πυρά ανταλλάχθηκαν επίσης κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LoC), των de facto συνόρων μήκους 740 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις περιοχές του Κασμίρ που ελέγχονται από την Ινδία και το Πακιστάν, προκαλώντας διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν ΗΠΑ και Κίνα

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις δύο χώρες να εργαστούν για μια «υπεύθυνη λύση».

«Απευθυνόμαστε και στα δύο μέρη και τους λέμε να μην κλιμακώσουν την κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, παραθέτοντας δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Ρούμπιο θα μιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν την Τρίτη ή την Τετάρτη και ενθάρρυνε και άλλους υπουργούς Εξωτερικών να πράξουν το ίδιο.

Το Νέο Δελχί θεωρείται σημαντικός εταίρος για την Ουάσιγκτον, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το Πακιστάν θεωρείται επίσης βασικός εταίρος των ΗΠΑ.

ΠακιστάνΠακιστάν

Στη διαμάχη για το Κασμίρ εμπλέκονται η Ινδία, το Πακιστάν και η Κίνα μετά αποχώρηση των Βρετανών αποικιοκρατών. Η Ινδία κατέχει το νότιο τμήμα του Καμίρ, το Πακιστάν το βόρειο και η Κίνα ελέγχει και διεκδικεί διαφορετικά τμήματα ης περιοχής μετά το τέλος της αποικιοκρατίας / Πηγή: CNN

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί επίσης τον έλεγχο μέρους του Κασμίρ και έχει έρθει πιο κοντά στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης ζητήσει αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi μίλησε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Ishaq Dar την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας «δεν θα εξυπηρετούσε τα θεμελιώδη συμφέροντα κάθε πλευράς» και θα αποτελούσε κίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CGTN.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησε με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ και τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Σουμπραχμάνιαμ Τζαϊσανκάρ και «υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκροί εντοπίστηκαν μητέρα και γιος στο σπίτι τους

Διπλή τραγωδία σημειώθηκε την Τετάρτη (30/04), στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, νεκροί βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης εντός του σπιτιού τους στο κέντρο των Τρικάλων, μία ηλικιωμένη...

Tελευταία Nέα