Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απαγόρευσε στον στρατό να χρησιμοποιεί ανθρώπινες «ασπίδες» στις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς και πρώην στελέχη του Ισραηλινού Στρατού, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα.
Όπως αποκαλύπτει το Associated Press, που επικαλείται ειδικούς, ο πόλεμος στη Γάζα είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που η πρακτική είναι τόσο διαδεδομένη.
Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι έχει γίνει μια τυπική διαδικασία που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στον πόλεμο.
«Αυτές δεν είναι μεμονωμένες αναφορές. Υποδεικνύουν μια συστημική αποτυχία και μια τρομακτική ηθική κατάρρευση», δήλωσε ο Ναντάβ Βάιμαν, εκτελεστικός διευθυντής του Breaking the Silence — μιας ομάδας πρώην Ισραηλινών στρατιωτών που έχει συλλέξει μαρτυρίες για την πρακτική αυτή από τον στρατό.
«Το Ισραήλ δικαίως καταδικάζει τη Χαμάς για τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά οι δικοί μας στρατιώτες περιγράφουν ότι έκαναν ακριβώς το ίδιο».
Ισραηλινοί που μίλησαν στο AP δήλωσαν ότι οι διοικητές γνώριζαν τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων και την ανέχονταν, με ορισμένους να δίνουν εντολές να το κάνουν.
Κάποιοι είπαν ότι αναφερόταν ως «πρωτόκολλο κατά των κουνουπιών» και ότι οι Παλαιστίνιοι αναφέρονταν επίσης ως «σφήκες» και με άλλους απάνθρωπους όρους.
Οι στρατιώτες δήλωσαν ότι η πρακτική επιτάχυνε τις επιχειρήσεις, έσωσε πυρομαχικά και γλίτωσε τα σκυλιά μάχης από τραυματισμούς ή θάνατο. Επιπλέον είπαν ότι γνώριζαν για πρώτη φορά ότι οι ανθρώπινες ασπίδες χρησιμοποιούνταν λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, και ότι έγινε ευρέως διαδεδομένη στα μέσα του 2024.
«Πιάστε ένα κουνούπι»
Οι διαταγές να «φέρουν ένα κουνούπι» έρχονταν συχνά μέσω ασυρμάτου, κάτι που όλοι καταλάβαιναν τις εννοούσαν. Οι στρατιώτες ενήργησαν σύμφωνα με τις διαταγές των διοικητών, σύμφωνα με αξιωματικό που μίλησε στο AP.
Είπε ότι μέχρι το τέλος των εννέα μηνών που υπηρέτησε στη Γάζα, κάθε μονάδα πεζικού χρησιμοποιούσε έναν Παλαιστίνιο για να καθαρίζει τα σπίτια πριν εισέλθει.
«Μόλις ξεκίνησε αυτή η ιδέα, εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε ένα χωράφι», είπε ο 26χρονος. «Οι άνθρωποι είδαν πόσο αποτελεσματικό και εύκολο ήταν».
Μια αναφορά αξιωματικού κατέγραψε την τυχαία δολοφονία ενός Παλαιστινίου, καθώς πυροβολήθηκε από μια μονάδα που δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή ως ασπίδα από άλλη ισραηλινή μονάδα! Ένας αξιωματικός συνέστησε στους Παλαιστίνιους να ντυθούν με στρατιωτικά ρούχα για να αποφευχθεί η λανθασμένη αναγνώριση.
Ένας στρατιώτης είπε στο AP ότι η μονάδα του προσπάθησε να αρνηθεί να χρησιμοποιήσει ανθρώπινες ασπίδες στα μέσα του 2024, αλλά τους είπαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή, με έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό να λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Το κάνει και η Χαμάς»
Το να πείσεις τους στρατιώτες να λειτουργούν νόμιμα όταν βλέπουν τον εχθρό τους να χρησιμοποιεί αμφισβητήσιμες πρακτικές είναι δύσκολο, δήλωσε ο Μάικλ Σμιτ, καθηγητής διεθνούς δικαίου στην Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και άλλοι παρατηρητές λένε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί πολίτες ως ασπίδες καθώς ενσωματώνεται σε κοινότητες, κρύβοντας μαχητές σε νοσοκομεία και σχολεία.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να κοιτάς τους δικούς σου στρατιώτες και να λες ότι πρέπει να συμμορφώνεσαι», είπε ο Σμιτ.
Ο Αμερικανός όμως μάλλον ξέχασε ότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τη χώρα και ως εκ τούτου… σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Ισραηλινός στρατός υιοθετεί μεθόδους τρομοκρατίας…