Σε ομιλία του στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε επανέλαβε μια προειδοποίηση που έχει κάνει δημόσια τουλάχιστον τρεις φορές φέτος: η δυτική συμμαχία υστερεί σοβαρά έναντι της Μόσχας στην παραγωγή πυρομαχικών.
«Όσον αφορά τα πυρομαχικά, η Ρωσία παράγει σε τρεις μήνες ό,τι παράγει ολόκληρο το ΝΑΤΟ σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Ρούτε στις 10 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η πολεμική μηχανή του Πούτιν «επιταχύνει, δεν επιβραδύνει».
Ο Ρούτε, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της στρατιωτικής συμμαχίας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, επανέλαβε την ίδια προειδοποίηση.
«Θα το επαναλάβω. Η οικονομία του ΝΑΤΟ είναι 25 φορές μεγαλύτερη από τη ρωσική. Είναι 50 τρισεκατομμύρια (δολάρια), ενώ η ρωσική οικονομία είναι δύο τρισεκατομμύρια. Αυτή η οικονομία των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων παράγει τέσσερις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι ολόκληρο το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή», δήλωσε.
Το euronews εξέτασε τους ισχυρισμούς του με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και διαπίστωσε ότι, ενώ η παραγωγή πυρομαχικών της Μόσχας μπορεί να ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ το 2024, υπάρχουν ενδείξεις ότι το χάσμα αυτό ενδέχεται να μειώνεται.
Τι γνωρίζουμε για την παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας στον τομέα των πυρομαχικών;
Οι πληροφορίες σχετικά με την στρατιωτική παραγωγική ικανότητα της Μόσχας είναι απόρρητες. Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων βασίζονται σε δηλώσεις αξιωματούχων, διαρρεύσαντες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και ιστορικά στοιχεία.
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Μόσχα έχει αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή πυρομαχικών από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ξεπερνώντας τους δυτικούς ομολόγους της.
Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας εκτιμά ότι η Ρωσία παρήγαγε ή ανακατασκεύασε 400.000 πυρομαχικά το 2022, πολλαπλασιάζοντας την παραγωγή της περισσότερο από έντεκα φορές για να παράγει 4,5 εκατομμύρια πυρομαχικά το 2024.
Μια ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας Bain & Company για το Sky News τον Μάιο του 2024 κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, εκτιμώντας τον συνολικό αριθμό των πυρομαχικών που παρήχθησαν ή ανακατασκευάστηκαν το 2024 σε 4,5 εκατομμύρια.
Η Ρωσία παράγει κυρίως πυρομαχικά 122 mm και 152 mm, ενώ τα πυρομαχικά που πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο, 155 mm, και χρησιμοποιούνται κυρίως στα δυτικά συστήματα ολμοβόλων, όπως αυτά που παρέχονται στο Κίεβο.
Τα αποθέματα πυρομαχικών που διαθέτει η Μόσχα πιστεύεται επίσης ότι είναι μεγαλύτερα από την ίδια την παραγωγική της ικανότητα, λόγω των αποθεμάτων που εισάγει από τους συμμάχους της.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται πληροφορίες των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με 12 εκατομμύρια βλήματα 152 χιλιοστών που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.
Αν και ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα, δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από την Wall Street Journal τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξαν σημάδια σημαντικής επέκτασης των εγκαταστάσεων παραγωγής στη Βόρεια Κορέα, καθώς και αύξηση των αποστολών προς τη Ρωσία.
Πώς συγκρίνεται η ικανότητα του NATO;
Το 2024, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου 1,2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφαλείας με έδρα το Βερολίνο, σε σύγκριση με τα 4,5 εκατομμύρια της Ρωσίας.
Αυτές οι εκτιμήσεις θα συνάδουν περίπου με τον ισχυρισμό του Ρούτε ότι η Ρωσία παράγει τέσσερις φορές περισσότερα πυρομαχικά ετησίως από τους συμμάχους της στο NATO.
Ωστόσο, η δυτική συμμαχία επιδιώκει να μειώσει δραματικά το χάσμα αυτό έως το τέλος του 2025.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως το 2025, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιτύχουν έναν νέο στόχο 100.000 βλήματα μηνιαίως έως τον Οκτώβριο.
Άλλοι σύμμαχοι, όπως η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Αν και η επίτευξη αυτών των στόχων θα σήμαινε σημαντική μείωση του χάσματος της Ρωσίας, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν δυσκολευτεί στο παρελθόν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πέτυχε τον στόχο της να προμηθεύσει την Ουκρανία με ένα εκατομμύριο πυρομαχικά μέχρι τον Μάρτιο του περασμένου έτους, γεγονός που ώθησε την Τσεχική Δημοκρατία να ηγηθεί μιας διεθνούς εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την προμήθεια περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο, η οποία έκτοτε έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή 16 χωρών
Η καθυστέρηση της Δύσης θέτει σε κίνδυνο την αντίσταση της Ουκρανίας;
Δεν είναι επίσης σαφές πόσα από αυτά τα αποθέματα της Δύσης θα σταλούν στην Ουκρανία το 2025.
Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι χρειάζεται περίπου 200.000 βλήματα πυρομαχικών κάθε μήνα για να αντέξει τις ρωσικές επιθέσεις στην πρώτη γραμμή.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία ελπίζει να λάβει περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα πυρομαχικών από τους συμμάχους της φέτος, συμπεριλαμβανομένων 1,8 εκατομμυρίων από ένα πρόγραμμα υπό την ηγεσία της Τσεχίας.
Ωστόσο, η Δύση, και ιδίως η Ευρώπη, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επανεκκίνηση της βιομηχανίας πυρομαχικών.
Υπάρχει έλλειψη εκρηκτικών υλών — του βασικού συστατικού των πυρομαχικών — με μόνο ένα εργοστάσιο στην Πολωνία να παράγει τρινιτροτολουόλιο ή TNT.
Οι στόχοι της Δύσης εξακολουθούν επίσης να υστερούν σημαντικά σε σχέση με αυτούς της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία είναι σχεδόν 25 φορές μικρότερη από το συνολικό μέγεθος των οικονομιών των χωρών του ΝΑ