Ενώ οι αποκλίσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο, η Ουάσιγκτον φέρεται να είναι θετική να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στη «συμμαχία των προθύμων» υπό τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Δημόσια, ο Τραμπ συχνά απέρριπτε τις εκκλήσεις για παροχή εγγυήσεων ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι η είσοδος Αμερικανών στην Ουκρανία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά θα εμποδίσει τη Ρωσία να επιτεθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph, σε ιδιωτικές συναντήσεις οι Αμερικανοί διαπραγματευτές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμοι να παράσχουν υποστήριξη και βοήθεια σε μια δυτική στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία
Ειδικότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανοίξει την πόρτα για την παροχή πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε Βρετανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες για να υποστηρίξουν μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία από ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία ήταν «αρκετά κοντά» μετά τις προσωπικές συνομιλίες του Στιβ Γουίτκοφ, διπλωματικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Στάρμερ πιέζει τον Τραμπ για τέτοιες εγγυήσεις εδώ και δύο μήνες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προωθούν την πρόταση του «συνασπισμού των προθύμων», βάσει της οποίας οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα χρησιμοποιήσουν τους στρατιώτες τους για να βοηθήσουν στην επιβολή οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Περισσότερα από 30 κράτη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους, αλλά όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, μόνο μια χούφτα έχουν προσφερθεί δημόσια να στείλουν στρατεύματα επί τόπου στην Ουκρανία.
Η Telegraph σημειώνει πάντως, πως είναι αβέβαιο εάν οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να παρέμβουν σε περίπτωση επίθεσης Δυτικών στρατιωτών από τη Ρωσία – ένα κρίσιμο σημείο για τη βιωσιμότητα του έργου.
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία, νομίζω, έρχονται μαζί» προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά. Δεν υπάρχει προθεσμία. Απλώς θέλω να το κάνω το συντομότερο δυνατό».
Τι είδους βοήθεια θα παρέχει η Ουάσιγκτον
Ένα κεντρικό ερώτημα είναι εάν η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να παράσχει αυτό που έχει περιγραφεί από τους Βρετανούς ως «εγγύηση ασφάλειας» ή «εφεδρική υποστήριξη» για αυτή τη δύναμη.
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει η αποτροπή.
Μια μορφή βοήθειας που συζητείται είναι η ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό αποτελεί ήδη το θεμέλιο της ιστορικής «ειδικής σχέσης» μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια άλλη είναι η υλικοτεχνική υποστήριξη. Τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, τα στρατιωτικά πλοία και οι στρατιώτες στο έδαφος θα χρειαστούν αλυσίδες εφοδιασμού και θα βοηθήσουν στην κατανόηση των ρωσικών κινήσεων στην Ουκρανία και πέραν αυτής.
Ο Στάρμερ υπαινίχθηκε πρόοδο στο παρασκήνιο σε συνέντευξή του στην Telegraph, όταν ρωτήθηκε εάν Τραμπ είχε προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας. «Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις και έχει πει αρκετές φορές ότι θα μας στηρίξει, όπως γνωρίζετε. Και έχω ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο αυτού που πρέπει να κάνουμε» δήλωσε ο Στάρμερ.
Βέβαια, με το μεγαλύτερο εμπόδιο να παραμένει η άρνηση της Ουκρανίας και της ΕΕ να αρνούνται την παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, βρετανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα εγκρίνει τελικά ο Τραμπ ή πότε.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να υποσχεθεί ρητά ότι η Ουάσινγκτον θα ήταν πρόθυμη να βοηθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους σε περίπτωση επίθεσης από ρωσικά στρατεύματα, διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη στην Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σερ Κιρ στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ αστειεύτηκε ότι η Βρετανία ήταν αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί στη Ρωσία…