Αντίδοτο στην πορεία δημοσκοπικής υποχώρησης αναζητείται στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα γρήγορα, καθώς η περαιτέρω παράταση της μείωσης ποσοστών απειλεί να εγκλωβίσει το κόμμα σε χαμηλές πτήσεις. Τα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι πολλά και δείχνουν να αυξάνονται. Λίγους μόνο μήνες μετά την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας, όλα εκείνα τα στοιχεία που προκάλεσαν την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πάλι παρόντα. Η αδυναμία του κόμματος να αξιοποιήσει τη δημοσκοπική κάμψη της κυβερνητικής παράταξης. Οι διαμαρτυρίες για απουσία λειτουργίας των κομματικών οργάνων. Οι γκρίνιες για παραγκωνισμούς και λειτουργία μόνο ενός στενού κύκλου λήψης αποφάσεων. Αν κάτι σταματάει όλα αυτά από το να εκδηλωθούν με κάποιας μορφής σοβαρή κρίση είναι ο λίγος χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και η αντικειμενική συνθήκη ότι δύσκολα θα έμπαινε θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές.

Ωστόσο, η ηγεσία του κόμματος έχει αντικειμενικά πρόβλημα όσο τα ποσοστά παραμένουν τόσο χαμηλά. Ολο και πιο αδύναμο γίνεται το σύνθημα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η πειστική εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και η πολιτική δύναμη που μπορεί να κερδίσει τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει κινήσεις ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης με ενεργοποίηση των στελεχών, τομεαρχών και γραμματέων, στην προσπάθεια ανάδειξης του προγράμματος.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η δημοσκοπική άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας, που τους στέρησε τη δεύτερη θέση, είναι πρόσκαιρη και θα «ξεφουσκώσει». Υπάρχουν, ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση. Οπως λένε, από τη στιγμή που η Πλεύση Ελευθερίας μετατοπίστηκε από τις παρυφές του πολιτικού φάσματος στο κέντρο του «οπτικού πεδίου» των εκλογέων, είναι πιο εύκολο να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους.

Χθες, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιόδευσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε μια σύντομη απόδραση από το λεκανοπέδιο, καθώς το Πάσχα θα είναι στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του τοποθετήθηκε για το θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι πρόκειται αναμφίβολα για ένα θετικό βήμα, αλλά φρόντισε να προσθέσει ότι «βασίζεται σε νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011». Οπως είπε, «δεν μπορεί να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως εποποιία, όταν υπάρχει καθυστέρηση τεσσάρων ετών στην κατάθεση των χαρτών». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε επικριτικός συνολικά για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, αναφέροντας ότι «χρειάζεται στιβαρότητα, σοβαρότητα και σχέδιο και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια». Και έθεσε ένα ζήτημα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει το προσεχές διάστημα, αυτό της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης και πώς η χώρα μας θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας ανοιχτά της Κάσου».