Αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για ένα χρόνο αποφάσισε χθες το Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Μπατζελή, η οποία προσήλθε στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου και κατέθεσε υπόμνημα, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι ζήτησε πλήρη απαλλαγή και προχώρησε στην εκτίμηση πως δεν υπάρχει λόγος παραπομπής, καθώς δεν προκύπτει ούτε προσβολή ούτε μομφή στον πρόεδρο του κόμματος από τις δηλώσεις για τις οποίες παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι βρέθηκε στο Πειθαρχικό από ένα κατασκεύασμα της Ομάδας Αλήθειας.
Απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, έκανε λόγο για «λανθασμένη τακτική» όσον αφορά την εμπλοκή του κόμματος σε στείρες αντιπαραθέσεις.
Η πρόταση για αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κ. Μπατζελή για ένα χρόνο πυροδότησε νέο κύκλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Σε δήλωσή του, ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι «οι διαγραφές ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα». Απέναντι στην εισήγηση της πλειοψηφίας βρέθηκαν τα μέλη της μειοψηφικής εσωκομματικής τάσης, που έθεσαν θέμα μείωσης της προτεινόμενης ποινής, ενώ ζήτησαν να εξηγηθεί η αιτιολογία με βάση την οποία ελήφθη η απόφαση να προταθεί αυτή η ποινή.
Πλήρη απαλλαγή ζήτησε η πρώην υπουργός – Αντίδραση με αιχμές από Χάρη Δούκα.
Αλλωστε, ώρες πριν από τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου από το εσωκομματικό μέτωπο και συγκεκριμένα την πλευρά Χάρη Δούκα, που εξαρχής έχει αντιδράσει στην απόφαση για παραπομπή της κ. Μπατζελή, είχαν σπεύσει να διαμηνύσουν ότι «ένας χρόνος αναστολής της κομματικής ιδιότητας ισοδυναμεί με διαγραφή», προσθέτοντας ότι επί της ουσίας με μια τέτοια ποινή η κ. Μπατζελή δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου, ούτε να είναι υποψήφια για τα κομματικά όργανα. Οπως είπαν χαρακτηριστικά, «εδώ που βρισκόμαστε θα είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή, θα είναι μια κίνηση αυτοκτονική γιατί θα τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια τη στιγμή που τίθεται θέμα επιβίωσης του χώρου».
Η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είχε διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να προκύψει ακόμη και ομόφωνη απόφαση στο Πειθαρχικό, εφόσον υπήρχε διάθεση να πέσουν οι τόνοι. Ωστόσο, ήταν σαφές ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαι-ρετικά δύσκολο να συμβεί, καθώς όπως ανέφεραν, θα στήριζαν μια απόφαση «μέχρι επίπληξη, όχι κάτι πιο σοβαρό» τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη είχε προετοιμάσει το έδαφος για αναστολή κομματικής ιδιότητας.
Ολα αυτά δεν συνάδουν με την επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη να σταματήσει ο κύκλος της εσωστρέφειας και να επιστρέψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην άσκηση του ρόλου του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε χαρακτηριστικά χθες (Ράδιο Θεσσαλονίκη) ότι «ο κόσμος έχει προβλήματα. Δεν είναι ικανοποιημένος από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό που θέλει είναι μια άλλη πρόταση διακυβέρνησης, που θα βελτιώσει τη ζωή του. Πιστεύω ότι όσο εργαζόμαστε και παρουσιάζουμε αυτή την πρόταση διακυβέρνησης σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα επιβραβεύσει το ΠΑΣΟΚ στο τέλος της διαδρομής». Βεβαίως, η δημοσκοπική εικόνα είναι επίμονα διαφορετική αυτής της εκτίμησης, μια και δείχνει την Πλεύση Ελευθερίας να παγιώνεται στη δεύτερη θέση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και γι’ αυτό και εξέφρασε την εκτίμηση πως στις εκλογές οι πολίτες δεν θα επιλέξουν κόμματα διαμαρτυρίας. «Στο τέλος ο κόσμος θα επιλέξει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Η Νέα Δημοκρατία προφανέστατα θέλει ως αντιπάλους τέτοια κόμματα γενικότερα. Γιατί; Για να φιλοτεχνήσει τον εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό “Μητσοτάκης ή χάος”. Εμείς θα αγωνιστούμε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, για να υπάρχει μια άλλη πολιτική και κυβερνητική πρόταση», υπογράμμισε.