Πέντε διλήμματα για την παραπομπή

Κοινοποίηση

Εντός των επόμενων δέκα ημερών, αφού δηλαδή μελετηθεί σε βάθος η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσο θα έλθουν πρόσθετα στοιχεία από τις Βρυξέλλες και κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου τις τελικές αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς στο σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων που δοκιμάζει πολλαπλά την κυβέρνηση. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπικές απώλειες της Ν.Δ. είναι, τουλάχιστον επί του παρόντος, μικρότερες της ποσοστιαίας μονάδας, καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα η όποια ανοχή της κοινής γνώμης να είναι περιορισμένη, ενώ δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τη «στενωπό» των Τεμπών. Υπάρχουν μια σειρά από παράμετροι – ερωτήματα που θα πρέπει να σταθμιστούν και να απαντηθούν από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καθοριστεί η «γραμμή άμυνάς» του:

Πρώτον, μπορεί η κυβερνητική προσέγγιση αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τους χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών; Η Ν.Δ. αναμένεται να απορρίψει το «κατηγορητήριο» του ΠΑΣΟΚ για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Εάν, όμως, δεν διαμορφώσει δική της πρόταση για Προανακριτική, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης έναντι των Κ. Καραμανλή και Χρ. Τριαντόπουλου.

Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν έχει να διαχειριστεί ένα φάκελο που έφθασε «αμελλητί» στη Βουλή, αλλά δικογραφία προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με ευθεία αναφορά σε πιθανή τέλεση αδικημάτων από τους δύο πρώην υπουργούς.


Τρίτον, είναι εύκολο να αγνοηθεί ο κίνδυνος που εγκυμονεί η διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας στη Βουλή μόνο επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής; Εάν υπάρξουν «διαρροές» και η πρόταση υπερψηφιστεί από ομάδα βουλευτών της Ν.Δ., η κυβέρνηση μπορεί να απολέσει όχι τύποις αλλά επί της ουσίας τη δεδηλωμένη, κατηγορούμενη παράλληλα για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου.

Τέταρτον, με δεδομένη την κοινή αναφορά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στους Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη, συνιστά ερώτημα κατά πόσον είναι εφικτός ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο υπουργών, με τον δεύτερο ενδεχομένως να «συμπαρασύρει» τον πρώτο στον δρόμο της Προανακριτικής.

Πέμπτον, εάν το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει τη μη παραπομπή σε Προανακριτική και μέσω αυτής στο δικαστικό συμβούλιο, κατά πολλούς το «βάρος» της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφερθεί από τους ώμους των Βορίδη και Αυγενάκη και της Κ.Ο. της Ν.Δ. στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις δεν θα καθυστερήσουν. Την 1η Οκτωβρίου τυχόν αδίκημα του Μ. Βορίδη για την υπογραφή της λεγόμενης τεχνικής λύσης παραγράφεται. Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγους να μεταβεί τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.


Πιο γρήγορα αντανακλαστικά

Η κυβέρνηση τελεί υπό ισχυρή πίεση με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ομως, επιδεικνύει πιο ενεργά αντανακλαστικά έναντι της αμέσως προηγούμενης κρίσης που είχε κληθεί να διαχειριστεί με αφορμή τα μεγάλα συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών. Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την έλευση της δικογραφίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κινήθηκε σε τρία επίπεδα: Αρχικά, μετέδωσε εικόνα ενσυναίσθησης για την οργή των πολιτών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως στο συγκεκριμένο πεδίο «αποτύχαμε». Επίσης, υπήρξε άμεση αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο με τις παραιτήσεις του Μ. Βορίδη και των υφυπουργών που αναφέρονται στις επισυνδέσεις των Αρχών για το σκάνδαλο. Τέλος, έστω και ετεροχρονισμένα, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να σπάσει το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ: Προχώρησε στην κατάργηση του οργανισμού που πλέον «απορροφάται» από την ΑΑΔΕ, ενώ δρομολογείται η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου με στόχο την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων. Πέραν της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης πάντως προτεραιότητα για τον Κυρ. Μητσοτάκη συνιστά οι υπουργοί, λόγω των «παρενεργειών» με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και του επιβαρυμένου πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί, να «μην κατεβάσουν μολύβια», όπως είχε σε μεγάλο βαθμό συμβεί το δίμηνο μεταξύ της αναζωπύρωσης της τραγωδίας των Τεμπών και του τελευταίου ανασχηματισμού.

Δύο ρίσκα για το ΠΑΣΟΚ

Μεγάλη –ίσως όμως και τελευταία– ευκαιρία για τη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ και την καταγραφή του ως εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης αποτελεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ισχυρή πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση «ομογενοποιεί» τις στρατηγικές στη Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να προβεί στους χειρισμούς που κρίνει σκόπιμους χωρίς εσωκομματικούς περισπασμούς. Ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εν πολλοίς διαμορφωθεί: Μέχρι την Παρασκευή θα κατατεθεί η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ή της συνέργειας σε απιστία. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν πρόκειται δηλαδή, στην παρούσα φάση, να «βάλει» στο κάδρο τυχόν ποινικών ευθυνών τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο Ν. Ανδρουλάκης θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι να τη συνυπογράψουν. Τέλος, στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του κόμματος σταθερή θέση θα έχει εφεξής το αίτημα για πρόωρες εκλογές, αφού όμως ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής για τον Μ. Βορίδη. Η στρατηγική του Ν. Ανδρουλάκη, όπως προαναφέρθηκε, δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, αλλά εμπεριέχει δύο κρίσιμα «ρίσκα». Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, προτάσσοντας την οικονομική πτυχή του σκανδάλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς στην κοινή γνώμη είναι παγιωμένη η εντύπωση ενός «διαχρονικού πάρτι» με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Οπως προσθέτουν, ίσως η Χαριλάου Τρικούπη έπρεπε να εστιάσει στην αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «αποτύχαμε» και να «συνδέσει» την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με όλο το φάσμα τής έως τώρα κριτικής της για κυβερνητική ανεπάρκεια σε μια σειρά θεμάτων, από την ακρίβεια και την τραγωδία των Τεμπών μέχρι τη στεγαστική κρίση και την εξωτερική πολιτική. Επίσης, εγείροντας ζήτημα πρόωρων εκλογών, ο Ν. Ανδρουλάκης «νομιμοποιεί» τον Κυρ. Μητσοτάκη να τις προκηρύξει, ενώ το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ παραμένει μεγάλο.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα