Πέτρος Μολυβιάτης: Ενας ενωτικός Ελληνας περνά στην ιστορία

Κοινοποίηση

Πολιτικοί πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, προερχόμενοι ακόμη κι από αντίπαλα στρατόπεδα, συμφωνούν: Ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία σχεδόν 97 ετών, ήταν «ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία» (βλ. δήλωση Κυρ. Μητσοτάκη), «ένας πραγματικός πατριώτης που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ανάδειξη, την προώθηση και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων» (βλ. δήλωση Κώστα Καραμανλή), «ένας μεγάλος πατριώτης που υπηρέτησε με αυταπάρνηση τα κοινά» (βλ. δήλωση Αντώνη Σαμαρά), «ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής, που υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια τα εθνικά συμφέροντα» (βλ. ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ) και «υπερασπίστηκε με θεσμική σοβαρότητα και προσήλωσή τη διεθνή θέση της Ελλάδας» (βλ. ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ).  


Ο Πέτρος Μολυβιάτης γεννήθηκε το 1928 στη Χίο. Ηταν ανιψιός του συγγραφέα Ηλία Βενέζη. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε σημαντικές θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Αγκυρας και της Πρετόριας. Ο Πέτρος Μολυβιάτης διετέλεσε τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών (2004-2006, 2012, 2015), διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974-1980), δύο φορές γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1980-1985 και 1990-1995) και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1996-2004).


«Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπηρέτησε για δεκαετίες την πατρίδα από τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών, του βουλευτή Επικρατείας, του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του διπλωμάτη σε κρίσιμες θέσεις, όπως στην πρεσβείες της Ελλάδας στη Μόσχα και την Αγκυρα, καθώς και στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την εκδημία του.


Στον πολυετή πορεία του, ο εκλιπών διέτρεξε από τη βάση ως την κορυφή την ιεραρχία του ελληνικού ΥΠΕΞ, περνώντας από τα πλέον κρίσιμα πόστα, από θέσεις ευθύνης στο «ύψος» της αποστολής των οποίων στάθηκε με κατάρτιση, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.  

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη, ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία», σημειώνει χαρακτηριστικά στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέτρος Μολυβιάτης: Ενας ενωτικός Ελληνας περνά στην ιστορία-1
(φωτ. INTIME)

«Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπηρέτησε με προσήλωση και ζήλο τα εθνικά συμφέροντα ως μέλος του Διπλωματικού Σώματος, ως βουλευτής και ως υπουργός Εξωτερικών. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνεισέφερε ενεργά στην επιτυχή προσπάθεια της χώρας μας για την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευπρέπεια, τη σοβαρότητα και την αίσθηση καθήκοντος που τον διέκρινε», σημειώνει, από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.  


Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν σοβαρός και ευπρεπής. Είχε άριστη γνώση των διπλωματικών θεμάτων και διορατικότητα στη διαχείρισή τους. Χαρακτηριζόταν όμως παράλληλα και από ήθος, μετριοπάθεια και ενωτικό πνεύμα, όπως υπογραμμίζουν οι φίλοι του και παραδέχονται πολλοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ηταν, με άλλα λόγια, μια από εκείνες τις προσωπικότητες του δημοσίου βίου που πιο πολύ ενώνουν παρά διχάζουν και υπό αυτήν την έννοια το παράδειγμά του θα μπορούσε να ιδωθεί ως πολύτιμο απέναντι στις ουκ ολίγες τρέχουσες προκλήσεις εν έτει 2025.  

«Οι αναλύσεις του βετεράνου διπλωμάτη δεν παλιώνουν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά από το 1956, οπότε μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα. Ηταν παρών, δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη γέννηση των ελληνοτουρκικών διαφορών», έγραφε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφερόμενος στον Πέτρο Μολυβιάτη, ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς.

Πέτρος Μολυβιάτης: Ενας ενωτικός Ελληνας περνά στην ιστορία-2
Η Καθημερινή, 24 Μαΐου 2009

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Κ», δημοσιευθείσα στις 24 Μαΐου του 2009, ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε εξηγήσει «πόσο δύσκολο ήταν να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι, και ιδίως ο γαλλογερμανικός άξονας, την υποψηφιότητα για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκές Κοινότητες, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό και την ένταση στις ελληνοτουρικές σχέσεις». Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη έχουν στο πλευρό του ως διπλωματικό σύμβουλο και γενικό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου έναν διπλωμάτη και πολιτικό ονόματι Πέτρο Γ. Μολυβιάτη.

Πέτρος Μολυβιάτης: Ενας ενωτικός Ελληνας περνά στην ιστορία-3
Η Καθημερινή, 18 Απριλίου 2004

«Δεν πιστεύω στις τελευταίες ευκαιρίες. Η ζωή συνεχίζεται, η ζωή προσφέρει πάντοτε δυνατότητες και ευκαιρίες», δήλωνε, ως ΥΠΕΞ, ο Πέτρος Μολυβιάτης στην «Κ» τον Απρίλιο του 2004, στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον Κώστα Ιορδανίδη, με φόντο την τότε επικείμενη απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους. «Για την εθνική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη έχουμε συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ξεκίνησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επετεύχθη επί κυβερνήσεων Σημίτη και πρέπει να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση Σημίτη την τιμή που της ανήκει για αυτό το επίτευγμα, αλλά δεν είναι η μόνη που το πέτυχε. Κυρίως η τιμή ανήκει στον κυπριακό λαό και στην ηγεσία του, οι οποίοι κατόρθωσαν μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, από τη φτωχότερη χώρα που ήταν το 1960 η Κύπρος σε όλη την περιοχή, να καταστήσουν το νησί τους αντάξιο να μπει στο κλαμπ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου», δήλωσε ο τότε ΥΠΕΞ στο πλαίσιο εκείνης της συνέντευξης στέλνοντας μια σειρά από ενωτικά μηνύματα, υπό μορφή διαπιστώσεων.

Περίπου 20 χρόνια μετά, οι προκλήσεις όχι μόνο παραμένουν αλλά και κλιμακώνονται. Οπως είχε πει ωστόσο ο Πέτρος Μολυβιάτης άλλοτε στην «Κ», «η ζωή προσφέρει πάντοτε δυνατότητες και ευκαιρίες». Αρκεί βέβαια να υπάρχουν πολιτικοί και διπλωμάτες όπως ο εκλιπών, ικανοί να τις δουν και αποφασισμένοι να μην τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες.

  

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα