Η Ευρώπη έχει χάσει τον πρώτο γύρο στην επενδυτική μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη σχολίασε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science (LSE) ενώ δήλωσε πως τόσο οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όσο και η στήριξη της ανάπτυξής της στη βαριά βιομηχανία, όπως για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας μαζί με τη μεταφορά του οικονομικού κέντρου στο Ηνωμένο Βασίλειο την κρατούν πίσω.
Πρόσθεσε, δε, ότι ναι μεν υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά πρέπει να βρεθεί και το οικονομικό τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις επικαλούμενος και την έκθεση Ντράγκι. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε, ήταν το ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον κέντρα ψηφιακής καινοτομίας και έρευνας.
Για τον εμπορικό πόλεμο Κίνας και ΗΠΑ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει τα μέτρα της καθώς διαφορετικά θα αναγκαστεί σε υποχώρηση. Μάλιστα, τόνισε πως οι Κινέζοι δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ λόγω των αυξημένων δασμών που έχουν επιβληθεί, ότι αυτά θα έρθουν στην Ευρώπη και η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το κίνητρο για εσωτερική παραγωγή, καθώς τα κινεζικά προϊόντα θα είναι αρκετά φθηνότερα.
Μία βασική διαφορά της Ευρώπης κατά τον κ. Πισσαρίδη είναι το γεγονός ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος και ότι δεν επικρατούν οι ανισότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ
Σχετικά με το venture financing ανέφερε ότι πρώτες είναι οι ΗΠΑ και μετά η Ευρώπη, αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, που είναι στην ακριβώς επόμενη θέση, το κεφάλαιό της είναι διασκορπισμένο μεταξύ των κρατών της.
Μία βασική διαφορά της Ευρώπης κατά τον κ. Πισσαρίδη είναι το γεγονός ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος και ότι δεν επικρατούν οι ανισότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ, ούτε και κοινωνικά μέτρα όπως το Obamacare «διαγράφονται» από τον επόμενο ηγέτη.
Θεωρεί, ωστόσο, ως πρόκληση το πώς θα κάνει η Γηραιά Ήπειρος το επόμενο βήμα, δηλαδή να μεταβεί από την παλιά βαριά βιομηχανία στην ψηφιακή. Η αλλαγή αυτή δε θα είναι εύκολη και θα χρειάζεται η κρατική στήριξη ώστε να αποκτηθούν οι απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις.
Επεσήμανε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα παραμένει η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα κυρίως στις νότιες χώρες καθώς υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που αντιδρούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατευτούν, αλλά να βρεθεί η χρυσή τομή για να βρεθεί η τεχνολογία που θα δώσει ώθηση στις χώρες. Κλείνοντας, ανέφερε ότι στην Ευρώπη οι πιο ισχυρές βιομηχανίες είναι τα φάρμακα και η μόδα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που είναι η τεχνολογία.
Oι δασμοί των ΗΠΑ είναι η αρχή μιας περιόδου μακράς διαπραγμάτευσης


Από αριστερά: Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science (LSE) – Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ – Δημήτρης Βαγιανός, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, London School of Economics and Political Science (LSE)
O Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, τόνισε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι η αρχή μιας περιόδου μακράς διαπραγμάτευσης για να συζητηθεί ένα πακέτο ζητημάτων με την Ευρώπη. Η τελευταία θα πρέπει να δώσει μία αποφασισμένη και μετρημένη απάντηση στην τακτική, ενώ αν επέλθει και δεύτερο κύμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στο συρτάρι της. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ελλάδας η διαπραγμάτευση αυτή να μην κρατήσει πολύ.
Επεσήμανε και τις διαφορές νοοτροπίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ με την πρώτη να αποζημιώνει τους χαμένους του ανοικτού εμπορίου και τη δεύτερη να επιβάλλει ισχυρό προστατευτισμό από έξω και ισχυρό ανταγωνισμό από μέσα.
Στην Ευρώπη μόνο το ⅓ των παθητικών των εταιρειών είναι εμπορεύσιμα και τα ⅔ ανήκουν σε τράπεζες
Στόχος της ηπείρου θα πρέπει να είναι να μη χάσει το κοινωνικό της συμβόλαιο και να πετύχει ταυτόχρονα την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στην τεχνολογία τηρώντας το στόχο για την πράσινη μετάβαση. Σχολίασε, δε, πως το οικονομικό κεφάλαιο υπάρχει, αλλά εκτίμησε ότι 300 δισ. € από τα ευρωπαϊκά κράτη πηγαίνουν σε επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Πρότεινε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε το ευρώ να γίνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να δανείζεται για επενδύσεις σε άμυνα, περιβάλλον και ενέργεια.
Δήλωσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μία ενιαία αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ ως τομείς που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να μεγαλώσει τα μεγέθη της παρουσίασε την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία.
Ο Δημήτρης Βαγιανός, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, London School of Economics and Political Science (LSE), επεσήμανε ότι στην Ευρώπη μόνο το ⅓ των παθητικών των εταιρειών είναι εμπορεύσιμα και τα ⅔ ανήκουν σε τράπεζες.
Για το κόστος χρηματοδότησης στην Ευρώπη δήλωσε ότι αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα και ότι το ίδιο συμβαίνει με τον επιμερισμό κινδύνου προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες «μετακομίζουν» στις ΗΠΑ για να βρουν ένα καλύτερο περιβάλλον, ενώ και η έλλειψη ενιαίας αγοράς οδηγεί την ευρωπη να εξαγει παρα να πουλαει τα προιοντα της στο εσωτερικό.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.