Πολιτικούς κραδασμούς προκαλεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται την ανάγκη η χώρα μας να κινηθεί θεσμικά ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την αντιπολίτευση να ασκεί σφοδρή κριτική για τη στάση της Αθήνας. Διπλωματικές πηγές έσπευσαν χθες το απόγευμα, και μετά τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, να επισημάνουν ότι η Ελλάδα «οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών». Οι ίδιες πηγές έκαναν αναφορά σε κινήσεις που ήδη έχουν γίνει από την πλευρά της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «συνυπέγραψε κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Αθήνα απέφυγε να εκδηλώσει στήριξη στην προχθεσινή πρωτοβουλία της Ολλανδίας για αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με το Ισραήλ. Καθώς οι εικόνες απελπισίας από τη Γάζα και οι προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης πληθαίνουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο ενεργή στάση στο θέμα.
Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για στάση αρχών της Αθήνας, καθώς από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από διπλωματικές πηγές και από την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι υπήρξε σταθερή και συνεπής στάση της Αθήνας πάνω στο θέμα, καθώς από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η χώρα μας συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, παρά τις καταγγελίες εις βάρος της και τη διακοπή στήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανέλαβε πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την παροχή περίθαλψης σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα από τα κράτη-μέλη, με έντεκα παιδιά να έχουν ήδη νοσηλευθεί σε νοσοκομεία στην Ελλάδα. Παραπέμπουν, τέλος, στην πρωτοβουλία της χώρας μας, ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον Μάιο, να συζητηθεί σήμερα το θέμα της προστασίας των αμάχων, σε συνεδρίαση στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Γεραπετρίτης.

Η κριτική της αντιπολίτευσης κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε (ΣΚΑΪ) για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και καυτηρίασε τη στάση της διεθνούς κοινότητας συνολικά, ενώ χαρακτήρισε «προσβολή για τον ελληνικό λαό τη στάση της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη Γάζα από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας σε δήλωσή του την κυβέρνηση ότι «νομιμοποιεί τις δολοφονίες αμάχων, τους θανάτους ανυπεράσπιστων μικρών παιδιών και τον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού». Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή για το θέμα και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ότι «η στάση της κυβέρνησης είναι σε καταφανώς απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Η Νέα Αριστερά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μισόλογα και υποκριτικές εκκλήσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια θλιβερή μειοψηφία, μια ντροπιαστική ευρωπαϊκή και διεθνής εξαίρεση», καθώς απέχει ή καταψηφίζει πρωτοβουλίες για επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν ανοίξουν οι δίοδοι ανθρωπιστικής βοήθειας.