Ποντάρει στο «κλαρίσιο» για πρόσθετη ποιότητα και υπεραξία ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Κοινοποίηση

Για τη στροφή αυτή καθοριστική ήταν η ανησυχητική τάση µείωσης τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση ροδάκινων, διεθνώς. Η αίσθηση αδιαφορίας που προσέδιδε στον καρπό ο συνδυασµός των χαµηλών σακχάρων, του µειωµένου αρώµατος και γεύσης, αλλά και η υπερβολικά συνεκτική σάρκα του καρπού, οδήγησε τους καταναλωτές να επιλέγουν άλλα εποχικά φρούτα.

Το καµπανάκι ήταν ηχηρό στους φορείς του κλάδου και πυροδότησε µια εις βάθος ανάλυση που ανέδειξε, ως βασική αιτία, το χρόνο συγκοµιδής. ∆ιαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι ενώ η φυσιολογική περίοδος ωρίµανσης ενός ροδάκινου διαρκεί περίπου 7 έως 8 ηµέρες, η εµπορική πρακτική εστιάζει στις πρώτες µέρες αυτής της κρίσιµης περιόδου, προκειµένου να διασφαλιστεί η µεταφορική ανθεκτικότητα των φρούτων.

Ωστόσο, από άποψη απόλαυσης του φρούτου, που αποτελεί ζητούµενο για τον καταναλωτή, τα ροδάκινα φθάνουν στη βέλτιστη γευστική τους φάση τις τελευταίες ηµέρες της συγκοµιδής. Αποδείχθηκε µε µελέτες στο πεδίο ότι όταν η συγκοµιδή γίνεται 2-3 ηµέρες πριν το τέλος της φυσιολογικής περιόδου ωρίµανσης, τα φρούτα έχουν µεγαλύτερο µέγεθος, υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και έντονο άρωµα.

Έτσι, ορισµένοι παραγωγοί, µεταξύ των οποίων και τα µέλη του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού δοκίµασαν να πάνε στην παραδοσιακή άµεση συγκοµιδή και ταυτόχρονη συσκευασία στο χωράφι, των φρούτων που έχουν φτάσει σε ιδανικό σηµείο ωρίµανσης, παρακάµπτοντας το επιβαρυντικό στάδιο της µεταφοράς και τυποποίησης στο συσκευαστήριο.

«Αυτά τα ροδάκινα απέκτησαν άτυπα την ονοµασία κλαρίσια, η οποία υποδηλώνει την απευθείας µεταφορά τους από το κλαδί στο τελάρο», τονίστηκε στην Agrenda από στελέχη της συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία µετείχε ενεργά στο ερευνητικό πρόγραµµα RIS της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, µε τίτλο Velvita Peach.

Το ροδάκινο που µένει περισσότερο χρόνο στο δέντρο έχει υψηλότερη γλυκύτητα, αυξηµένα αρωµατικά χαρακτηριστικά

Τα αποτελέσµατα του προγράµµατος παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισµού, παρουσία πλήθους παραγωγών, από τον επίκουρο καθηγητή Μιχαήλ Μιχαηλίδη, ο οποίος εξήγησε πως «το ροδάκινο που µένει περισσότερο χρόνο στο δέντρο έχει υψηλότερη γλυκύτητα, αυξηµένα αρωµατικά χαρακτηριστικά, αλλά και ενισχυµένο αισθητηριακό προφίλ. Η διαδικασία αυτή ενισχύει τη φυσική φωτοσύνθεση και τη µεταφορά θρεπτικών συστατικών στον καρπό». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η υπεροχή του «κλαρίσιου» καρπού ισχύει τόσο στα ροδάκινα, όσο και στα νεκταρίνια, ανεξαρτήτως ποικιλίας. Το «κλαρίσιο» ροδάκινο εντάσσεται στη στρατηγική του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για ένα αγροδιατροφικό µοντέλο νέας γενιάς και συνδέεται µε το όραµα του συνεταιρισµού για το 2030 κι ήδη εφαρµόζεται σε ροδάκινα και νεκταρίνια που πωλούνται µε το brand name Velvita Gold.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα