Πως η καταδίκη της Μαρίν Λεπέν τροφοδοτεί την επίθεση της παγκόσμιας δεξιάς ενάντια στη δικαστική εξουσία

Κοινοποίηση

Το μήνυμα των τριών λέξεων, το οποίο δημοσιεύτηκε λίγα λεπτά μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, ήταν μία συνοπτική και ξεκάθαρη δήλωση αλληλεγγύης προς την Μαρίν Λεπέν.

«Je suis Marine!» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, αφού η ακροδεξιά ηγέτιδα της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της απαγορεύτηκε αμέσως να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα.

Σύντομα, τα μηνύματα έπεσαν βροχή από τη Βραζιλία έως το Βέλγιο, καθώς οι δεξιοί εθνικιστές και λαϊκιστές ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν την απόφαση για να προωθήσουν το δικό τους αφήγημα, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη διαπίστωση των δικαστών για τον βασικό ρόλο που είχε διαδραματίσει η Λεπέν και πάνω από είκοσι άλλοι σε μια απάτη που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχε εκτρέψει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς όφελος του κόμματος.

Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τελευταίος που τοποθετήθηκε, καταφερόμενος εναντίον της καταδίκης της Λεπέν από το δικαστήριο.

«Το κυνήγι μαγισσών εναντίον της Μαρίν Λεπέν είναι ένα ακόμη παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που χρησιμοποιεί τη Νομοθεσία για να φιμώσει την ελευθερία του λόγου και να λογοκρίνει τον πολιτικό της αντίπαλο, αυτή τη φορά φτάνοντας στο σημείο να βάλει τον αντίπαλο στη φυλακή», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, χαρακτηρίζοντας την κατηγορία «ήσσονος σημασίας».

Πρόσθεσε: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ».

Το αφήγημα της φίμωσης

Καθώς η Γαλλία ταλανίζεται από την πολιτική αναταραχή, οι αντίπαλοι της φιλελεύθερης δημοκρατίας άρπαξαν την ευκαιρία να πλασάρουν τους ισχυρισμούς τους ότι ορισμένα συστήματα δικαιοσύνης χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να φιμώσουν τη θέληση του λαού.

«Όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω της δημοκρατικής ψήφου, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της», έγραψε ο Έλον Μασκ.

«Αυτό είναι το τυπικό τους εγχειρίδιο σε όλο τον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιέγραψε την ετυμηγορία ως μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου ευρωπαϊκών πρωτευουσών που «καταπατούν τους δημοκρατικούς κανόνες», ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, παρομοίασε την απόφαση με τη Ρουμανία, όπου τα δικαστήρια ανέτρεψαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και αργότερα επικύρωσαν την απόφαση για την απαγόρευση του επικρατέστερου υποψηφίου εν μέσω υποψιών για ρωσική ανάμιξη.

«Οι άνθρωποι που φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζονται από την απόφαση των δικαστηρίων», έγραψε ο Σαλβίνι.

«Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Μαρίν Λεπέν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή – μια ‘κακή ταινία’ που βλέπουμε και σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία».

Τι λέει η νομική επιστήμη

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες αντέτειναν τους ισχυρισμούς. «Η απόφαση είναι εξαιρετικά καλά αιτιολογημένη, το δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση που μου φαίνεται αμείλικτη επί της ουσίας και χωρίς καμία πραγματική πιθανή αμφισβήτηση», δήλωσε ο Ματιέ Καρπεντιέ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, αναφερόμενος στην απόφαση άνω των 150 σελίδων που εξέδωσαν οι τρεις δικαστές.

«Εάν η κυρία Λεπέν δεν είχε παραβιάσει τον νόμο, δεν θα είχε καταδικαστεί».

Ήταν ένα σημείο που οι ηγέτες χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουγγαρία -οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για υπονόμευση του δικαστικού συστήματος της χώρας τους- φαίνεται ότι αποφάσισαν να παραβλέψουν.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που ζητούν υποδειγματικές ποινές για την παραβατικότητα και αυστηρή δικαιοσύνη», δήλωσε ο Καρπεντιέ.

Η Λεπέν, για παράδειγμα, ζήτησε το 2013 να μην έχουν ισόβια δικαίωμα εκλογιμότητας οι πολιτικοί που καταδικάστηκαν για εγκληματικές πράξεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Τελικά, δήλωσε ο Καρπεντιέ, η Λεπέν και οι υπερασπιστές της «δεν θέλουν το κράτος δικαίου, χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη πάντα και μόνο ως πολιτικό εργαλείο».

«Ζούμε σε μια περίοδο εξαιρετικά προβληματική, όπου οι δικαστές παρουσιάζονται ως ενάντιοι της δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζουν μόνο τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τους εκπροσώπους του λαού», δήλωσε ο Καρπεντιέ.

«Πρόκειται για ένα είδος συνεχούς χειραγώγησης ή εργαλειοποίησης που είναι πραγματικά επιβλαβές».

Το επόμενο βήμα για την Λεπέν

Καθώς οι ακροδεξιοί παρατάχθηκαν πίσω από τη Λεπέν, η τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία δεν απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά.

«Το σύστημα εκτόξευσε μια πυρηνική βόμβα», είπε στους υποστηρικτές της, καθώς δεσμεύθηκε να ασκήσει έφεση κατά της ποινής.

«Αν χρησιμοποιούν ένα τόσο ισχυρό όπλο εναντίον μας, είναι προφανώς επειδή πρόκειται να κερδίσουμε τις εκλογές».

Όμως πίσω από την αλαζονεία κρύβεται ένα αίνιγμα για τη Λεπέν και το αντιμεταναστευτικό της κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), δήλωσε η Σίλια Μπελίν, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι.

«Με αυτή την απόφαση, νομίζω ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι», είπε.

«Αν θέλουν να επωφεληθούν από αυτό, πρέπει να γίνουν πλήρως αντισυστημικοί », είπε.

«Να τονίσουν ότι το σύστημα είναι εναντίον τους, ότι εμποδίζονται να κυβερνήσουν και ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον θάλαμο αντήχησης της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ακροδεξιάς».

Οι προσπάθειες του Εθνικού Συναγερμού να γίνει mainstream

Αυτή η προσέγγιση – η οποία εκτοξεύει το RN στο προσκήνιο ως τον σημαιοφόρο ενός κινήματος που εκτείνεται από τον Όρμπαν στην Ουγγαρία έως τον Ζαΐρ Μπολσονάρου στη Βραζιλία – κινδυνεύει να εκτροχιάσει τη δεκαετή προσπάθεια της Λεπέν να «μαλακώσει» την εικόνα του κόμματος.

Η προσεκτική στρατηγική  εξισορρόπησης αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος, όταν το δεξί χέρι της Λεπέν, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ακύρωσε αιφνιδίως τα σχέδιά του να εκφωνήσει ομιλία στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης των ΗΠΑ, ή CPAC, αφού ο Στιβ Μπάνον έδειξε αυτό που ο Μπαρντέλα περιέγραψε ως «χειρονομία που παραπέμπει στη ναζιστική ιδεολογία».

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ετυμηγορία για τον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα BFMTV έδειξε ότι η αφήγηση που προωθούν οι διεθνείς υποστηρικτές της Λεπέν απέχει από την άποψη πολλών στη Γαλλία, με το 57% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι πιστεύει ότι τα δικαστήρια απέδωσαν δικαιοσύνη χωρίς προκατάληψη.

«Αυτό είναι το παράδοξο», δήλωσε η Μπελίν.

«Δεν νομίζω ότι έχουν αποφασίσει αν θα ευθυγραμμιστούν με αυτούς τους εξωτερικούς υποστηρικτές ή αν θα συνεχίσουν τη στρατηγική τους».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα