Πώς η συμφωνία για τα ορυκτά επηρεάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κοινοποίηση

Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν τελικά στην Ουάσινγκτον την συμφωνία ευρείας οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθεί ταμείο επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της χώρας, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται για τρία χρόνια, ενώ θα δοθεί στους Αμερικανούς προνομιακή πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους.

Η συμφωνία αυτή καταγράφεται με φόντο παράλληλες, ευρύτερες διπλωματικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

Άκρως σημαντικό για την Ουκρανία είναι το γεγονός ότι η στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ επανήλθε δυναμικά στο τραπέζι. Η Ουάσινγκτον είχε χαρακτηρίσει την επικύρωση της συμφωνία ως όχημα επιστροφής της στρατιωτικής της βοήθειας προς το Κίεβο.

Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα και υπέγραψε τη συμφωνία, δήλωσε ότι πράγματι προβλέπεται η παροχή νέας βοήθειας από τις ΗΠΑ στο μέλλον, όπως συστήματα αεράμυνας.

Η επικύρωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή στρατηγικής από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

«Η Ρωσία είναι ικανή να κινητοποιήσει τον στρατό της σε κλίμακα παρόμοια με αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Για την Ουκρανία, η ενίσχυση της αεράμυνάς της είναι ζωτικής σημασίας. Η πολεμική αεροπορία της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/1) ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 5 βαλλιστικούς πυραύλους και 170 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στη διάρκεια επίθεσής της τη νύχτα στην ουκρανική επικράτεια.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε 74 drones, ενώ άλλα 68 δεν έφτασαν στους στόχους τους πιθανόν λόγω της ενεργοποίησης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τους πυραύλους ή τα υπόλοιπα drones που εξαπολύθηκαν κατά της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι ικανή να κινητοποιήσει τον στρατό της σε κλίμακα παρόμοια με αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Μουσείο της Νίκης στη Μόσχα, δήλωσε: «Αν μια μεγάλη χώρα χρειαστεί να σηκωθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα το κάνει οποιαδήποτε στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολίες γι’ αυτό».

Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι «περίπου 30 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του φασισμού».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «εκατομμύρια Ρώσοι» ήδη στηρίζουν την πολεμική προσπάθεια κατά της Ουκρανίας, συγκεντρώνοντας βοήθεια και διανέμοντας εξοπλισμό και πυρομαχικά στο μέτωπο με δικά τους έξοδα.

Βίντεο από τα πλήγματα:

«Παρέδωσαν τη χώρα τους»

Η υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ σημαίνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε τελικά το Κίεβο να πληρώσει για αμερικανική βοήθεια, επεσήμανε στο Telegram ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν για στρατιωτικές προμήθειες με τον εθνικό πλούτο μιας χώρας που χάνεται», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε μια «πραγματικά ισότιμη και δίκαιη» συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, μια συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων για εβδομάδες.

«Η συμφωνία άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προετοιμασίας. Αυτή είναι πλέον μια πραγματικά δίκαιη συμφωνία που δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο καθημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα.

Όπως είπε, το κείμενο δεν προβλέπει αρχικό χρέος της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ, όπως ήθελε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και έχει στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου «για επενδύσεις στην Ουκρανία και οικονομικά κέρδη εδώ».

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών στην Ουκρανία.

Νέα έκκληση Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ισχυρότερη πίεση στη Μόσχα να σταματήσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην Ουκρανία, μετά από τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό.

«Για πάνω από 50 ημέρες τώρα, η Ρωσία αγνοεί την αμερικανική πρόταση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε στο Telegram.

«Υπήρχαν επίσης οι προτάσεις μας – τουλάχιστον, να απέχουμε από τα χτυπήματα πολιτικών υποδομών και να επιβάλουμε διαρκή σιωπή στον ουρανό, στη θάλασσα και στην ξηρά. Η Ρωσία απάντησε σε όλα αυτά με νέους βομβαρδισμούς και νέες επιθέσεις», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Γι’ αυτό χρειάζεται μια ισχυρή ώθηση για διπλωματία – η συνεχής πίεση στη Ρωσία είναι απαραίτητη για να την εξαναγκάσουν σε σιωπή και διαπραγματεύσεις. Όσο πιο αποτελεσματικές είναι οι κυρώσεις, τόσο περισσότερα κίνητρα θα έχει η Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο», τόνισε.

«Όσο ισχυρότερη είναι η άμυνα της Ουκρανίας και οι Δυνάμεις Αεροπορικής Άμυνας, τόσο περισσότερες ζωές θα μπορέσουμε να σώσουμε – και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε διαρκή ασφάλεια. Ευχαριστώ όλους σε όλο τον κόσμο που βοηθούν», κατέληξε.



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα