Οι εμπόλεμες ζώνες, τα μικροπλαστικά και τα φώτα στους δρόμους συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες απειλές για τον πληθυσμό των μελισσών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ειδικοί στα ζητήματα που αφορούν τις μέλισσες έχουν συντάξει μια λίστα με τις 12 πιο σημαντικές απειλές για τους επικονιαστές κατά την επόμενη δεκαετία, η οποία δημοσιεύτηκε σε μια έκθεση με τίτλο «Αναδυόμενες απειλές και ευκαιρίες για τη διατήρηση των παγκόσμιων επικονιαστών», από το Πανεπιστήμιο του Reading, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.
Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο βλάπτει τις μέλισσες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Αυτό αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αναγκάσει τις χώρες να καλλιεργούν λιγότερα είδη καλλιεργειών, αφήνοντας τους επικονιαστές χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ποικιλία τροφίμων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σωματίδια μικροπλαστικών μολύνουν τις κυψέλες σε όλη την Ευρώπη, με δοκιμές σε 315 αποικίες μελισσών να αποκαλύπτουν συνθετικά υλικά όπως το πλαστικό PET στις περισσότερες κυψέλες.
Το τεχνητό φως από τους λαμπτήρες του δρόμου έχει βρεθεί ότι μειώνει τις επισκέψεις των νυκτόβιων επικονιαστών στα λουλούδια κατά 62% και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την επιβίωση, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους.
Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, έχουν βρει τον δρόμο τους στις κυψέλες και το μέλι. Έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αναζήτησης τροφής και των επισκέψεων στα λουλούδια.
Τα «κοκτέιλ» φυτοφαρμάκων παίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο. Παρόλο που ορισμένα φυτοφάρμακα ρυθμίζονται πλέον ώστε να διατηρούνται κάτω από τα «ασφαλή» όρια για τις μέλισσες και άλλα άγρια ζώα, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες χημικές ουσίες και να προκαλέσουν επικίνδυνες επιπτώσεις.
Ο καθηγητής Σάιμον Ποτς του Πανεπιστημίου Reading, κύριος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο εντοπισμός νέων απειλών και η εύρεση τρόπων για την έγκαιρη προστασία των επικονιαστών είναι το κλειδί για την πρόληψη περαιτέρω σημαντικών μειώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα διατήρησης. Οι επικονιαστές είναι κεντρικοί για τα διατροφικά μας συστήματα, την ανθεκτικότητα στο κλίμα και την οικονομική ασφάλεια. Η προστασία των επικονιαστών σημαίνει προστασία του εαυτού μας».
Τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν μια σειρά μέτρων για την προστασία των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων νόμων που περιορίζουν τη ρύπανση από αντιβιοτικά που βλάπτει την υγεία των μελισσών, τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επηρεάζει τους επικονιαστές, τη δημιουργία οικοτόπων πλούσιων σε λουλούδια εντός ηλιακών πάρκων και την αναπαραγωγή καλλιεργειών με βελτιωμένη γύρη και νέκταρ για καλύτερη διατροφή των επικονιαστών.
Η συνσυγγραφέας της έκθεσης, Δρ. Ντίπα Σενάπαθι, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Reading, σημείωσε: «Θα απαιτηθεί προσπάθεια από όλους για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Πρέπει να διατηρήσουμε, να διαχειριστούμε και να βελτιώσουμε τα φυσικά μας ενδιαιτήματα για να δημιουργήσουμε ασφαλείς χώρους για τους επικονιαστές. Μεμονωμένες δράσεις, όπως η παροχή τροφής και περιοχών φωλιάσματος στους δικούς μας κήπους, μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό».
«Ωστόσο, οι αλλαγές πολιτικής και οι μεμονωμένες δράσεις πρέπει να συνεργάζονται, ώστε τα πάντα, από τους κήπους και τα αγροκτήματα έως τους δημόσιους χώρους και τα ευρύτερα τοπία, να μπορούν να γίνουν ενδιαιτήματα φιλικά προς τους επικονιαστές», κατέληξε.