Πώς ξέπλενε τα κέρδη σε πολυτελείς βίλες και εταιρείες

Κοινοποίηση

Πώς τα μέλη του κυκλώματος στην Πολεοδομία Ρόδου έχτιζαν πολυτελείς κατοικίες με τα παράνομα κέρδη τους.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Οι «χρυσές επενδύσεις», οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι εταιρείες, αλλά και οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» των Εσωτερικών Υποθέσεων «έκαψαν» τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στη Ρόδο με έδρα την Πολεοδομία.

Η Realnews αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη δράση των κατηγορούμενων πολεοδόμων και ιδιωτών μηχανικών, τα οποία συγκέντρωσε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, δεσμεύτηκε η περιουσία των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα τραπεζικοί λογαριασμοί, τίτλοι, επενδυτικά στοιχεία και χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ενώ απαγορεύτηκε η εκποίηση ή μεταβίβαση ακινήτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα που αποκαλύπτει η «R», τα ποσά που προήλθαν από την παράνομη δραστηριότητα, φέρονται να νομιμοποιήθηκαν σε ακίνητα.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση εμφανίζεται να έχει η 49χρονη προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της Πολεοδομίας Ρόδου.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2024 προχώρησε, μαζί με τον σύζυγό της, σε αγορές ακινήτων και εκτάσεων γης στο νησί. Το ζευγάρι και ακόμη δύο συγγενικά πρόσωπα της πολεοδόμου, κατά περίπτωση, τηρούν καταθετικούς λογαριασμούς, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

Επίσης, δέχθηκαν ύποπτες πιστώσεις στους λογαριασμούς τους και επένδυσαν χρηματικά ποσά για τη βελτίωση ή αποπεράτωση ακινήτων που ανήκουν στους ίδιους ή σε συγγενείς τους, από τα οποία προσπόρισαν εισοδήματα.

Σύμφωνα με την Αρχή, προέκυψαν σοβαρές υπόνοιες ότι οι κατηγορούμενοι διακίνησαν το εγκληματικό προϊόν μέσω δύο εταιρειών, καθώς και μέσω ατομικών τραπεζικών λογαριασμών τους, με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια και να μην καθίσταται δυνατή η αυτούσια δέσμευση του εγκληματικού προϊόντος.

Ενδεικτικά, εντοπίστηκε εταιρεία η οποία διαχειρίζεται πολυτελή καταλύματα στη Ρόδο. Μεταξύ αυτών, είναι και βίλες με ιδιωτικές πισίνες στο Φαληράκι, που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτει η «R» είναι ενδεικτικές της πολυτέλειας των καταλυμάτων που φέρονται να συνδέονται με την εγκληματική δραστηριότητα της προϊσταμένης της Πολεοδομίας.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες της πολεοδόμου, ακούγεται να λέει ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση «είναι του γιου μου και είναι γονική παροχή της μάνας μου».

Να σημειωθεί ότι ο γιος της είναι ανήλικος. Από αναζήτηση των Εσωτερικών Υποθέσεων, προέκυψε ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταλύματα είναι στην επωνυμία του συζύγου της πολεοδόμου, με τον ίδιο να έχει ποσοστό 99%, ενώ το υπόλοιπο 1% ανήκει στη μηχανικό που συνελήφθη.

«Έχω τέσσερις πισίνες»

Η πολεοδόμος προγραμμάτιζε την κατασκευή πολυτελούς κατοικίας. «Τη βίλα μου πότε θα την κάνεις;», καταγράφηκε να λέει σε συνομιλία της, ενώ προέβαινε στην έκδοση προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών για δύο οικόπεδα που διέθετε:

«Θα κάνουμε δύο αιτήσεις από το όνομα του Ανδρέα σε δύο οικόπεδα δικά μου που του είχα πει κάποια στιγμή».

Ακόμη, η κατηγορούμενη βρισκόταν σε αναζήτηση για αγορά κατοικίας στην Αττική. Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία της, εκδηλώνει ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στην Αγία Παρασκευή, το οποίο κοστίζει 370.000 ευρώ.

Η πολεοδόμος δεν εντυπωσιαζόταν από τις πολυτελείς βίλες με τις πισίνες. Εξάλλου, είχε και η ίδια, σύμφωνα με τα όσα έλεγε. Ενδεικτική είναι η συνομιλία της με άλλο άτομο που την προσκαλεί σε πάρτι που θα γινόταν σε βίλα με πισίνα.

«Τι να την κάνω την πισίνα; Εχω τέσσερις πισίνες, στο Φράγκο, στο Φραγκοβούναρο και στο Φαληράκι. Την πισίνα θα ζηλέψω;», απαντά.

Έχασε το μέτρημα…

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν συνολικά 478.640 ευρώ σε μετρητά, σε έρευνες για την 49χρονη πολεοδόμο.

Η ίδια είπε ότι της ανήκουν 91.000 ευρώ και δήλωσε άγνοια για τα υπόλοιπα που εντοπίστηκαν στο σπίτι των γονιών της. Όμως, οι συνομιλίες που κατέγραψαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις τη διαψεύδουν.

Σε μία από αυτές, ακούγεται να ζητά από συγγενικό της πρόσωπο να μετρήσει τα χρήματα.

«Δες, σύνολο πόσο είναι, πραγματικά έχω χάσει την μπάλα, δεν ξέρω…», λέει χαρακτηριστικά, για να πάρει την απάντηση «δεν θυμάμαι και ακριβώς, αλλά περίπου πρέπει να είναι 450 ή 455. Τα μετρούσα και τα έγραφα σε χαρτί. Τώρα αν έκανα και κάποιο λάθος, ξέρω εγώ; Ξεχωρίζω τα παλιά τα πενηντάρικα και, τώρα που θα μου πληρώσουν τα ενοίκια, θα τα αλλάξω, να μην είναι παλιά».

Όπως έχει αποκαλύψει η «R», η κατηγορούμενη έχει πει στην απολογία της για τα μετρητά:

«Στο δικό μου σπίτι βρέθηκαν μόνο 91.000 ευρώ που είναι χρήματα που συγκεντρώνω με τον σύζυγό μου για τα παιδιά μας και προέρχονται από την εργασία μας. Η ανασφάλεια που προκλήθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως συνέπεια την πιθανή έξοδο από το ευρώ και την έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών, μας οδήγησε στην απόφαση να κρατήσουμε στο σπίτι ένα σημαντικό ποσό ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο. Δεν ζήτησα, ούτε έλαβα ποτέ χρήματα από πολίτη για να διεκπεραιώσω υπόθεσή του. Τα υπόλοιπα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι των γονιών μου και δεν είναι δικά μου. Δεν γνώριζα ότι οι γονείς μου έχουν αυτό το ποσό».

Λόγω της εξουσίας και της δύναμης που της έδινε η θέση της στην Πολεοδομία, η κατηγορούμενη εμφανιζόταν αμείλικτη αλλά και προσβλητική, ακόμη και με άτομα με τα οποία κατηγορείται ότι είχε παράνομες δοσοληψίες.

Αποκαλούσε ειρωνικά «ψηλό» έναν μεγαλοξενοδόχο ύψους 1,60 μ. και «τρελή» μια γυναίκα που κατέβαλε «γρηγορόσημο» 5.000 ευρώ σε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

«Έτσι και κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας, το πρόστιμο που θα πέσει θα είναι πάνω από 3 εκατ. ευρώ, βόδια», λέει σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία της.

Ύποπτες καταθέσεις

Ενδείξεις ενοχής εντόπισε η Αρχή για το ξέπλυμα και για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

Συγκεκριμένα, ο ιδιώτης μηχανικός, που εμφανίζεται ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, δέχθηκε πιστώσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του, αλλά και σε αυτόν της εταιρείας του (ΙΚΕ) με έδρα στη Ρόδο, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του και είναι υπόπτου προελεύσεως.

Αδικαιολόγητες πιστώσεις σε τραπεζικό λογαριασμό εντοπίστηκαν ακόμη σε έναν τμηματάρχη της Πολεοδομίας και έναν απλό υπάλληλο.

Ο συλληφθείς αναπληρωτής διευθυντής φέρεται να πούλησε ακίνητο σε τιμή πολύ υψηλότερη από την αντικειμενική αξία του σε εταιρεία, αντιπροσωπευόμενη κατά την αγοραπωλησία από κατηγορούμενο για διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας υπαλλήλου.

Η κατηγορούμενη μηχανικός δέχθηκε πιστώσεις σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας συμφερόντων της, που φέρει και το όνομά της, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά της.

Σύμφωνα με την Αρχή για το ξέπλυμα, προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι έξι συλληφθέντες αλλά και τρία συγγενικά τους πρόσωπα τέλεσαν, εκτός των βασικών αδικημάτων, το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του εντολέα μας, καθώς και του μοναδικού ακινήτου που είναι στην κυριότητά του, δηλαδή ένα οικόπεδο που απέκτησε έπειτα από 50 χρόνια ενεργής άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, δεν βοηθά στη διαλεύκανση της υπόθεσης, ούτε εκπληρώνει τον ρόλο που, βάσει του Συντάγματος, θεμελιώνει την ασφάλεια δικαίου», δηλώνει στην «R» η δικηγόρος Πολυξένη Χατζηγιάννη, που εκπροσωπεί, μαζί με τον δικηγόρο Στέλιο Αλεξανδρή, τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της οργάνωσης.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

84χρονος έσπρωξε και σκότωσε την 78χρονη σύζυγό του

Τραγωδία το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στις Αχαρνές με μια 78χρονη γυναίκα να χάνει τη ζωή της μέσα στο σπίτι της, έπειτα από διαπληκτισμό...

Tελευταία Nέα