Ο πληθωρισμός, η αύξηση τιμών και το κόστος διαβίωσης αποτελεί για τους Έλληνες η πρώτη προτεραιότητα που οφείλει να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο. Στη λίστα προτεραιοτήτων των Ελλήνων πολιτών ψηλά βρίσκεται η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η περισσότερη υποστήριξη για τη δημόσια υγεία και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
H αμυντική θωράκιση της ΕΕ (Re-Arm Europe) που απασχολεί εντόνως τους ευρωπαϊκούς ηγέτες και ο πακτωλός χρημάτων που αναμένεται να πέσουν για την ευρωπαϊκή άμυνα εξαιτίας της αλλαγής του παγκόσμιου γεωπολιτικού σκηνικού και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται να απασχολεί τους ευρωπαιους πολίτες, όχι όμως περισσότερο από το κόστος ζωής. Οι Έλληνες εμφανίζονται ακόμα πιο επιφυλακτικοί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ευρωβαρόμετρο.
Πρώτα η οικονομία
Ως προτεραιότητες, που θα επιθυμούσαν να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολίτες της ΕΕ αναφέρουν τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών και το κόστος ζωής (43%) με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 52% όταν στο ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν οι Έλληνες.
Στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων για τους Έλληνες είναι η υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (48%) και ακολουθεί η περισσότερη υποστήριξη για τη δημόσια υγεία (46%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (46%).
Δύο στους δέκα Έλληνες θέτουν προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ
Η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκεται στην πέμπτη θέση των προτεραιοτήτων των Ελλήνων με 23%, χαμηλότερα κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο.
Οι Έλληνες εμφανίζονται επίσης ελαφρώς πιο απαισιόδοξοι, σε σχέση με το μέσο όρο των Ευρωπαίων, για την εξέλιξη του βιοτικού τους επιπέδου. Μόνο το 13% δηλώνουν ότι θα βελτιωθεί ενώ το 39% λένε ότι θα πέσει.
Πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολίτες της ΕΕ ηλικίας 16-30 ετών, δείχνει ότι η άνοδος των τιμών και το κόστος ζωής απασχολεί την πλειοψηφία. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή κατά την επόμενη πενταετία, ενώ το 31% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.
Σχεδόν τρεις στους δέκα (29%) επιθυμούν η ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Περισσότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες επισήμαναν την εκπαίδευση και την κατάρτιση (27%) αλλά και τη στέγαση (23%) ως σημαντικές προτεραιότητες για την ΕΕ. Η άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ ακολουθεί με 21% και διαφέρει από χώρα σε χώρα με νέους στην Τσεχία (36%), την Πολωνία (33%) και την Εσθονία (32%) να δείχνουν μεγαλύτερη ανησυχία.
Στην Ελλάδα οι νέοι πολίτες θέτουν αφενός την οικονομική κατάσταση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας (43%), αφετέρου την άνοδο των τιμών και το κόστος διαβίωσης (42%) ως πρώτες πολιτικές προτεραιότητες. Ακολουθούν η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (32%), καθώς και το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (28%).
Αντίθετα με τους υπόλοιπους, ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια βρίσκονται χαμηλότερα στις προτεραιότητες των Ελλήνων με το ποσοστό να φτάνει το 14%.
Η ειρήνη και η δημοκρατία παραμένουν βασικές αξίες στην ΕΕ
Εξετάζοντας τις αξίες που οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτες έρχονται η ειρήνη (45%), η δημοκρατία (32%) και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο (22%). Τα αποτελέσματα της ερώτησης αυτής παρέμειναν σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την αταλάντευτη υποστήριξη των πολιτών στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες θέτουν πρώτη τη ειρήνη με 53% και ακολουθούν το κράτος δικαίου με 33% και η δημοκρατία με 29%.