Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει σε συνέντευξή του στον Ρώσο δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν ότι ελπίζει πως δεν θα προκύψει η ανάγκη για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Στη συνέντευξη, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε επερχόμενη ταινία της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης με τίτλο «Ρωσία, Κρεμλίνο, Πούτιν, 25 χρόνια», για το ένα τέταρτο του αιώνα που ο Πούτιν βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας, και της οποίας αποσπάσματα μεταδόθηκαν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι από την έναρξη του πολέμου η χώρα του δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα.
«Ήθελαν (σ.σ. η Δύση) να μας προκαλέσουν, ήθελαν να κάνουμε λάθη. Δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που μόλις αναφέρατε. Και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί», απάντησε σε σχετική ερώτηση του Ζαρούμπιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι η Ρωσία έχει τη δύναμη και τα μέσα να οδηγήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε ένα «λογικό τέλος», με το «το αποτέλεσμα να είναι αυτό που χρειάζεται η Ρωσία».
Η ρωσική πλευρά ήλπιζε ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν μετά από την κύρωσή τους, αλλά «εξαπατήθηκε»
Επεσήμανε επίσης ότι η συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτη», λέγοντας ότι είναι «θέμα χρόνου» παρά τις «τραγωδίες» που συντελέστηκαν μέσα στον πόλεμο.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι τη δεκαετία του 2000 επεδίωκε να «διαμελίσει» τη Ρωσία σε πολλά κομμάτια, επισημαίνοντας ότι «ο γεωπολιτικός μας αντίπαλος ενεργούσε πολύ ύπουλα, έλεγε ένα πράγμα και έπραττε κάτι εντελώς διαφορετικό».
Αναφερόμενος στις συμφωνίες του Μινσκ, μια σειρά συμφωνιών που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 με στόχο να εξασφαλίσουν τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η ρωσική πλευρά ήλπιζε ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν μετά από την κύρωσή τους, αλλά «εξαπατήθηκε».
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Δύση χρησιμοποίησε τις συμφωνίες ως «παύση» για να «εξοπλίσει εκ νέου την Ουκρανία και να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία».
«Αυτή είναι και μια εμπειρία για εμάς. Και στο μέλλον θα πρέπει, φυσικά, να λάβουμε υπ’ όψιν αυτήν την εμπειρία», υπογράμμισε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι το 2014 η Ρωσία «αναγκάστηκε» να προσαρτήσει την Κριμαία, επειδή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα σήμαινε «παράδοση» του λαού της «για να τον κομματιάσουν».
«Σκέφτομαι πάντα το θέμα της διαδοχής μου»
Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν, ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πως σκέφτεται πάντα το θέμα της διαδοχής του και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει συναγωνισμός μεταξύ αρκετών υποψηφίων.
Ο Πούτιν, αντισυνταγματάρχης της KGB στον οποίο παρέδωσε την προεδρία την τελευταία ημέρα του 1999 ο Μπόρις Γέλτσιν, ήταν πρόεδρος από το 1999 έως το 2008, στη συνέχεια πρωθυπουργός έως το 2012 και μετά πάλι πρόεδρος από το 2012 μέχρι σήμερα.
«Το σκέπτομαι πάντα», είπε ο 72χρονος Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σκέπτεται ποιος θα τον διαδεχθεί. «Στην τελική, η επιλογή είναι του λαού, του ρωσικού λαού», είπε ο Πούτιν. «Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο, ή μάλλον αρκετά πρόσωπα, έτσι ώστε ο κόσμος να έχει επιλογή».
Δεν υπάρχει κάποιος σαφής διάδοχος του Πούτιν αν και με βάση το ρωσικό Σύνταγμα, αν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ο πρωθυπουργός -τώρα ο Μιχαήλ Μισούστιν- θα αναλάβει τις εξουσίες του προέδρου.