Προανακριτική για Τέμπη: Ασκηση δίωξης στον Τριαντόπουλο προτείνει η πλειοψηφία

Κοινοποίηση

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, που ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος όσον αφορά την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας (Νέα Δημοκρατία) στην προανακριτική επιτροπή, στο πόρισμά τους επικαλούνται την επάρκεια του αποδεικτικού υλικού, που έχει ήδη συγκεντρωθεί, και την εισαγγελική διάταξη με την οποία έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε βάρος μιας σειράς μη πολιτικών προσώπων.

Τη δίωξη του Χρήστου Τριαντόπουλου, τότε υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ζητά και το ΠΑΣΟΚ, με το δικό του πόρισμα, προτείνοντας «να συνεχιστεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές η κατά τον νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα».


Οπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας, τονίζεται μεταξύ άλλων πως «το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό (…) κρίνεται ως απολύτως επαρκές υλικό προκειμένου να καταλήξει η επιτροπή, αξιολογώντας το, ότι συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στην παρούσα φάση για να προταθεί στην Ολομέλεια η άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν καθίσταται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Τραντόπουλου για παροχή διευκρινήσεων, δεδομένου ότι ήδη εκλήθη σε παροχή εξηγήσεων, κλήση στην οποία και ανταποκρίθηκε. (…) Η Επιτροπή καταλήγει στο ανωτέρω συμπέρασμα, ανεξαρτήτως της βούλησης του ιδίου να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στον φυσικό δικαστή».

Και προστίθεται ότι «τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφονται στην Εισαγγελική Διάταξη και οδήγησαν στη νομική τους υπαγωγή, όπως αναφέρεται στη διάταξη και οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης στα τέσσερα (4) φυσικά πρόσωπα κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο κρίνεται ότι συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος και για την άσκηση ποινικής δίωξης στον ελεγχόμενο υφυπουργό».

«Κατόπιν τούτου προτείνουμε την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του άρθρου 259 ΠΚ αναφερόμενοι στα πραγματικά περιστατικά και στη νομική υπαγωγή αυτών όπως περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 43/2024 Εισαγγελική Διάταξη», καταλήγουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο πόρισμά τους.

Τα άλλα κόμματα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, δεν κατέθεσαν πόρισμα.

Αντ’ αυτού κατέθεσαν από κοινή δήλωση με την οποία καταγγέλλουν τη διαδικασία και θέτουν ζήτημα ακυρότητάς της, καθώς υποστηρίζουν ότι ««παραβιάζει το Σύνταγμα (άρθρο 86), παραβιάζει το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών ( ν. 3126/03), όπως ισχύει,παραβιάζει το Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156), παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της Ποινικής Δικονομίας, επιλέγει, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, να προσπεράσει το πρώτο και βασικό στάδιο της προκαταρκτική».

Στη δήλωσή τους επισημαίνουν ότι:

α) Δεν εκλήθησαν καθόλου μάρτυρες προκειμένου να εξεταστούν και περαιτέρω, οι πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων, υπηρεσιακά και πολιτικά πρόσωπα

β) Δεν έγινε δεκτό το αίτημα των μελών της μειοψηφίας, για κατάθεση των αντιγράφων της δικογραφίας, στο σύνολό της, ώστε να τεθούν υπόψη των μελών της επιτροπής, όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

γ) Δεν έγινε δεκτό το αίτημα γνωμοδότησης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, της οποίας το κύρος δεν αμφισβητείται, επί της ακολουθούμενης διαδικασίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε ζητήσει τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής για άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα. Σημειωτέον δε ότι το σχετικό αίτημα με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, εντελώς αυθαίρετα δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, γεγονός ενδεικτικό της διάθεσης της πλειοψηφίας να ολοκληρώσει άρον άρον και απολύτως παράνομα την διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.

δ) Εγινε δεκτό το υπόμνημα 100 μόλις λέξεων του υπόπτου ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023, του πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

ε) Ζητείται η απευθείας παραπομπή του τ. Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Τριαντόπουλου Χρήστου στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς την διενέργεια της κατά το νόμο προβλεπόμενης προκαταρκτικής εξέτασης.

στ) Στη συνεδρίαση της 28ης Μαρτίου 2025, ορίστηκε η 4η Απριλίου, ως ημερομηνία υποβολής των πορισματικών εκθέσεων όλων των κομμάτων.

Το ΚΚΕ δεν κατέθεσε γνώμη για να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία, όπως λένε οι βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στη διαδικασία. 

Η Ελληνική Λύση ζητά από το δικαστικό συμβούλιο να επιστρέψει η υπόθεση στη Βουλή, ενώ και η Νίκη καταγγέλλει τη διαδικασία.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα