Προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα ανήμερα της επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Κοινοποίηση

Ο Τούρκος πρόεδρος, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παραστεί στις πανηγυρικές εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα, όπως και πολλά μέλη του Υπουργικού συμβουλίου της γείτονος, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, με στόχο να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή και κατοχή.

Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή Επικοινωνιών της Προεδρίας, Burhanettin Duran, ο Ερντογάν «θα παραστεί στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας και την 51η επέτειο της τουρκικής εισβολής».

«Στις 20 Ιουλίου 2025 ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” προκειμένου να παραστεί στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας και την 51η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης [σ.σ τουρκική εισβολή] της Κύπρου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ‘ΤΔΒΚ’, Ερσίν Τατάρ, και θα συμμετάσχει στην τελετή εγκαινίων και θεμελίωσης ορισμένων έργων που θα υλοποιηθούν με τη συμβολή της χώρας μας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Burhanettin Duran.

Στο προσκήνιο ξανά το Κυπριακό

Το Κυπριακό άλλωστε παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και η Αθήνα εργάζεται ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι δύο πλευρές.

Στον διαρκή αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, Κύπρος και Ελλάδα πορεύονται μαζί, με κοινή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε από την πλευρά της η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του Δήμου Αθηναίων για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Η κα Χατζημανώλη τόνισε πως η διαχρονική συμπόρευση αναβαθμίζεται και διευρύνεται, όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και σε ζητήματα διακυβέρνησης, ασφάλειας, ενέργειας, περιφερειακής συνεργασίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη στήριξη της Ελλάδας, παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ενιαία κυριαρχία και μια ιθαγένεια, σε πλήρη εναρμόνιση με τα ψηφίσματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στο μεταξύ, υπό τον Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με επίκεντρο, το κυπριακό ζήτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτησε «τη διευρυμένη συνάντηση για το κυπριακό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του γενικού Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών».

Μέσω ανάρτησής του στα social media, ο Μακρόν ανέφερε, ότι: «Αυτή η νέα συνάντηση, μετά την προηγούμενη που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Γενεύη, και με την υιοθέτηση νέων πρωτοβουλιών συνεργασίας τις οποίες ανακοίνωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες μαρτυρούν μία θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Όπως προσθέτει, ο ίδιος ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του κυπριακού ζητήματος, επί τη βάσει μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό των παραμέτρων που έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο».

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει, ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα και του προσωπικού του Απεσταλμένου του και ότι είναι έτοιμη να συνοδεύσει τη σχετική διαδικασία.

Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Άλλωστε, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 21 Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. και στο επίκεντρό της θα βρεθεί η πενταμερής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει λόγο «για μικρή αλλά σημαντική πρόοδο».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο περιθώριο της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε σύντομο τετ α τετ του Γιώργου Γεραπετριτη με τον Χακάν Φινταν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, εστίασαν μόνο στο Κυπριακό.

«Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο σε έναν κόσμο που βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους και μισαλλοδοξία», επισήμανε μεταξύ άλλων προ ημερών ο κ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, «τον εθνικό στόχο», σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόοδος στα έξι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων – Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που καταγράφηκε στα έξι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν συμφωνηθεί τον Μάρτιο. Όπως ανέφερε, τέσσερα εξ αυτών έχουν ήδη υλοποιηθεί:

  1. η δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία,
  2. οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή και τις περιοχές εξόρυξης,
  3. η αποκατάσταση κοιμητηρίων,
  4. η σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία για αποναρκοθέτηση, εν αναμονή τεχνικών λεπτομερειών.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης και την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην ουδέτερη ζώνη. Παρά την πρόοδο, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι παραμένουν τεχνικές εκκρεμότητες σε ένα από τα σημεία διέλευσης, που αφορούν τη χάραξη της διαδρομής.

Παράλληλα, συμφωνήθηκαν νέες πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση συμβουλευτικού σώματος κοινωνίας των πολιτών, η ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και η αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικά.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε πως αυτές οι ενέργειες δεν είναι συμβολικές, αλλά απτές και συνεργατικές και πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Νέα κοινή συνάντηση κορυφής

Ανακοίνωσε επίσης κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο και νέα άτυπη συνάντηση με την ίδια σύνθεση αργότερα εντός του έτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι «χτίζεται σταδιακά εμπιστοσύνη» και «διαμορφώνονται συνθήκες για ουσιαστικές ενέργειες προς όφελος του κυπριακού λαού», αν και αναγνώρισε τη δυσκολία και πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Ερωτηθείς αν πρόκειται για νέα αρχή διαπραγματεύσεων, απέφυγε να το χαρακτηρίσει έτσι, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία», ωστόσο υπάρχει συναίνεση πως «πρέπει να συνεχιστεί».



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα