Φόρτωση Text-to-Speech…
Ως προπομπός ενός νέου φορέα από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ερμηνεύεται η χθεσινή εκδήλωση της «Ομάδας πολιτών» ή αλλιώς «Κίνηση των 91», που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Μεταξύ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας, που δεν αποτελεί πολιτικό φορέα αλλά «όμιλο προβληματισμού», είναι ο καθηγητής Γιάννης Μάζης, ο οποίος αρθρογραφεί τακτικά κυρίως για τα εθνικά θέματα και ο καθηγητής Μελέτης Μελετόπουλος, οι οποίοι φέρονται να είναι και οι ηγήτορες της πρωτοβουλίας μαζί με άλλες προσωπικότητες, όπως οι Περικλής Νεάρχου και Ηλίας Λιβάνης, καλώντας ουσιαστικά τον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα κείμενο 11 σελίδων το οποίο κινείται σε παρόμοια λογική των δημόσιων τοποθετήσεων του πρώην πρωθυπουργού, έχοντας ένα ξεκάθαρα «δεξιό και πατριωτικό στίγμα». Το κείμενο – διακήρυξη, χωρίς να κατονομάζει τον πρώην πρωθυπουργό, τον φωτογραφίζει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «την ανασύνταξη της χώρας μπορούν να την αναλάβουν μόνο ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες με κυβερνητική εμπειρία, ακεραιότητα, παιδεία και αποδεδειγμένο πατριωτισμό, που διαθέτουν το απαιτούμενο κύρος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτές οι προσωπικότητες, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να εφευρεθούν. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν και πρέπει να επιστρατευθούν».

Το μανιφέστο περιλαμβάνει κι άλλες αναφορές, με κυρίαρχες τη σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα της στην εξωτερική πολιτική, ανοίγοντας ωστόσο όλη την κοινωνική βεντάλια την οποία έχει θίξει κατά καιρούς στις δημόσιες ομιλίες του και ο πρώην πρωθυπουργός: το μεταναστευτικό, που εσχάτως έχει επιστρέψει, την ακρίβεια, την εγκληματικότητα και, βεβαίως, τη «woke ατζέντα» που αποτελεί για τον πρώην πρωθυπουργό κόκκινη γραμμή.
Σιγή ιχθύος
Παρά τη γενική βεβαιότητα πως το εγχείρημα έχει τις ευλογίες του κ. Σαμαρά, ώστε να λειτουργήσει ως πρόδρομος εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός κρατάει σιγή ιχθύος, χωρίς να έχει πάρει θέση για την εκδήλωση, ενώ εις εκ των πρωταγωνιστών, ο κ. Μελετόπουλος, σημείωσε πως δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον κ. Σαμαρά ούτε με τον κ. Καραμανλή, ενδύοντας την κίνηση με την απαραίτητη αυτονομία. Στο παρασκήνιο, γνώστες του χώρου δεξιά της Ν.Δ. λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός εντείνει τις διεργασίες για τη δημιουργία κόμματος. Μάλιστα κάποιοι αναφέρουν πως τις επισπεύδει, καθώς «βλέπει το κενό στο πολιτικό σκηνικό». Ολα πάντως γίνονται «κάτω από το ραντάρ», καθώς βασικό στοίχημα του πρώην πρωθυπουργού, εφόσον προχωρήσει στο επόμενο βήμα, είναι να έχει το χαρτί του αιφνιδιασμού και να επιλέξει ο ίδιος και όχι οι εξελίξεις το timing που θα προχωρήσει.
Αποστάσεις Καραμανλή
Με το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Μελετόπουλος σημείωσε πως «είναι προφανές ότι οι επιλογές που διατυπώσαμε αφορούν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή», ενώ κάτι αντίστοιχο είπε και ο κ. Μάζης.
Η περίπτωση, ωστόσο, του Κώστα Καραμανλή είναι διαφορετική από του Αντώνη Σαμαρά. Ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, ακόμη και να συμφωνεί με κάποιες διατυπώσεις της διακήρυξης, όπως έχει φανεί από τις δικές του δημόσιες τοποθετήσεις, ποτέ δεν θα κινηθεί «εκτός Νέας Δημοκρατίας», καθώς το όνομα που φέρει και η διαδρομή του είναι ταυτόσημα του συγκεκριμένου κόμματος.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το κάλεσμα δεν απευθύνεται σε στελέχη και της Ν.Δ. και συγκεκριμένα της «καραμανλικής πτέρυγας», τα οποία «θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου».
Ποιος είναι αυτός ο χώρος; Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια να ταυτιστεί ο κ. Σαμαράς μόνο με τα δεξιά της Ν.Δ., στο «σαμαρικό» στρατόπεδο έχουν την πεποίθηση πως υπάρχουν νεοδημοκράτες που στις τελευταίες εκλογές επέλεξαν την αποχή και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ενός νέου κόμματος.