Φόρτωση Text-to-Speech…
Στην ανάγκη να συνεχισθούν οι επαφές με τη Λιβύη αλλά και να ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα επίσκεψη στο ανατολικό κομμάτι που διακόπηκε την περασμένη Τρίτη στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης συμφώνησαν χθες στη Ρώμη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν διά ζώσης στο περιθώριο της διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπου και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα όπως αυτές έχουν δρομολογηθεί μετά τις αυξημένες ροές από τη Βόρεια Αφρική.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη, η οποία έχει κομβική θέση σε κάθε σχέδιο για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη, και ειδικότερα με τη Βεγγάζη, από όπου ξεκινούν οι μετανάστες προκειμένου να έρθουν στην Κρήτη.
Γι’ αυτόν τον λόγο συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδίων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, χθες, η Κομισιόν δήλωσε ενήμερη για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τρίμηνη αναστολή της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από μετανάστες προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική. «Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, κατά τη χθεσινή ενημέρωσή της.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνονται η «ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη» και «οι πιθανές συνέπειές της όσον αφορά τόσο την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές». Η Κομισιόν έστειλε, πάντως, σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε ο Μάρκους Λάμερτ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και την εφαρμογή τους στην πράξη, ενώ τόνισε πως ακόμη δεν αποτελούν νόμο, αλλά σχέδιο νόμου που μόλις έχει κατατεθεί στη Βουλή. «Θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε επί των νέων κανόνων μόλις αυτοί εγκριθούν», υπογράμμισε ο κ. Λάμερτ, για να προσθέσει ότι «δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να γίνει σεβαστή».
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Κομισιόν συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά και με την υποστήριξη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών, και πως είναι έτοιμη να εντείνει αυτή την υποστήριξη. Παράλληλα τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα «όσον αφορά την εντατικοποίηση του έργου με τις χώρες-εταίρους».