Στη λογική της προβολής προς τις ΗΠΑ του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Αθήνα έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στην Ουάσιγκτον ότι η αμερικανική βιομηχανία όπλων εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχικό προμηθευτή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο σε ό,τι αφορά κύριες πλατφόρμες, όπως τα F-35, αλλά και δευτερεύουσες.
Δεν είναι τυχαίο ότι διόλου ευκαταφρόνητο μέρος από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που μπορεί να δαπανηθούν πλέον των 25 δισ. που προβλέπει ο 12ετής μακροπρόθεσμος προγραμματισμός αμυντικών εξοπλισμών, και προέκυψαν από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, μιας πρόβλεψης δηλαδή της Ε.Ε., θα διατεθεί σε αμερικανικά συστήματα.
Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται πλήρως ότι χρειάζεται να τηρηθούν κάποιες λεπτές ισορροπίες και με τους Ευρωπαίους προμηθευτές (οι Γερμανοί ήδη πιέζουν, μια και η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει βάρος κυρίως σε γαλλικά, ισραηλινά και αμερικανικά όπλα), ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρόμοιες προσπάθειες προσεταιρισμού και προσέγγισης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το περιβάλλον του κάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι, περισσότερο ή λιγότερο κομψά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα έχει κοινοποιήσει πρόσφατα στην Ουάσιγκτον ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εξοπλισμού από αμερικανικές εταιρείες ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται μεγάλα προγράμματα, όπως η αγορά αεροσκαφών F-35, 35 ελικοπτέρων Black Hawk, 7 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MΗ-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και η αναβάθμιση των F-16 Viper, αλλά και σειρά συμφωνιών εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support), όπως αυτή των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, των S-70 Aegean Hawk, των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ-1117 και πολλά άλλα. Δίχως να υπολογίζονται σε αυτά κάποια περιφερόμενα πυρομαχικά, πύραυλοι Hellfire και η αναβάθμιση των T-6 Texan της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).
Οι διευκολύνσεις
Αυτά προστίθενται στις διευκολύνσεις που παρέχει μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) τόσο στη Σούδα όσο και στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να αναδειχθεί η διακριτή αξία που έχει η Ελλάδα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής και Ανατολικής Μεσογείου.
Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από την Αθήνα ώστε, μεταξύ άλλων, να απαντηθούν και οι πιέσεις που προέρχονται από το αμερικανικό Πεντάγωνο για μετακίνηση των ελληνικών πυραύλων Patriot, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, στο Κίεβο.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχουν κάποιες άλλες επαφές στη Νέα Υόρκη (20-22 Μαΐου) πέρα από αυτές που αφορούν τα Ηνωμένα Εθνη. Μετά την εκπαραθύρωση του Μάικ Γουόλτς από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, οι σχετικές προσπάθειες προφανώς είναι πλέον άνευ αντικειμένου.
Ερντογάν και καλώδιο
Ολα αυτά εξελίσσονται ενώ η Αθήνα αναμένει να δει πώς θα κινηθεί η Αγκυρα σε διάφορα ζητήματα συνδεδεμένα με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με εξαίρεση την Κύπρο, όπου φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα από την πιο σκληρή δυνατή γραμμή.
Σε αυτό το πλαίσιο, από το υπουργείο Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε η αίσθηση ότι η επανεκκίνηση των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) θα συμβεί, όχι όμως εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς προηγούνται οι διάφορες ελληνοτουρκικές συναντήσεις, με πρώτη αυτή ανάμεσα στους κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν στις 14-15 Μαΐου και ενδεχομένως μία ή δύο ακόμα ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν.