Αναφορικά με τη βαμβακάδα υπογραμμίζεται ότι αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους εχθρούς της καλλιέργειας, η οποία προσβάλει τον κορμό, τα κλαδιά και τους καρπούς. Διαχειμάζει με τη μορφή ενήλικου θηλυκού και από τα μέσα Απριλίου ξεκινούν οι ωοτοκίες. Όπως επισημαίνεται στο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει τρεις γενιές το έτος. Το έντομο απομυζά χυμούς από το φυτό προκαλώντας την ξήρανση των κλαδιών και σταδιακά την εξασθένισή του.
Σημαντικές είναι και οι ζημιές στον καρπό. Στα σημεία προσβολής τους δημιουργούνται πληγές με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σήψεις. Αυτό μειώνει το χρόνο διατήρησης των καρπών και μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας και της εμπορικής αξίας του προϊόντος. Κατάλληλη περίοδος για τη χημική καταπολέμηση του εντόμου είναι η περίοδος που πραγματοποιούνται οι εκκολάψεις (Απρίλιος-Μάιος).
Η αντιμετώπιση πρέπει να στοχεύει κατά των νεαρών ερπουσών προνυμφών (1ου σταδίου). Απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης των σταδίων του εντόμου από τον τεχνικό σύμβουλο. Κατά τον ψεκασμό πρέπει να επιτυγχάνεται πολύ καλή διαβροχή των δένδρων. Αν υπάρχει υψηλός πληθυσμός θα πρέπει ο πρώτος ψεκασμός να γίνει με την έναρξη των εκκολάψεων και να ακολουθήσει ο δεύτερος 10-14 ημέρες αργότερα.
Σε περιπτώσεις χαμηλών πληθυσμών, ο ψεκασμός ενδείκνυται να πραγματοποιείται στο μέγιστο των εκκολάψεων.
Βακτηριακό έλκος
Όσον αφορά το βακτηριακό έλκος, αναφέρεται ότι προσβάλει φύλλα, κλαδιά και βραχίονες. Τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής παρατηρούνται στα φύλλα την άνοιξη (καστανές γωνιώδεις κηλίδες με χλωρωτική άλω – συμπτώματα μάρανσης και νέκρωσης). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μικρά σταγονίδια γαλακτόχρωμου υγρού εμφανίζονται στην επιφάνεια του κορμού, καθώς και των κύριων και δευτερευόντων κλάδων. Παρατηρείται μεταχρωματισμός της επιφάνειας του κορμού που συνοδεύεται από βακτηριακά εκκρίματα εξερχόμενα από το έλκος τα οποία αποξηραίνονται στον φλοιό.
Άλλα συμπτώματα είναι ο καστανός μεταχρωματισμός των ιστών κάτω από το φλοιό των κλάδων και ο μεταχρωματισμός και μάρανση των ανθέων πριν ανοίξουν. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια και η μεταφορά του μολύσματος γίνεται κυρίως από μη πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, τον αέρα, τη βροχή, τα ζώα, τον άνθρωπο και τα καλλιεργητικά εργαλεία όταν δεν απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Ευνοϊκές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη και διάδοσή του είναι μεταξύ 15-25 βαθμών Κελσίου.
Για την προστασία από το βακτηριακό έλκος συστήνεται:
- Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό κατά την εγκατάσταση νέων οπωρώνων.
- Τακτική επιθεώρηση στον αγρό για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων από την προσβολή.
- Απομάκρυνση πεσμένων φύλλων και κλαδιών τα οποία μπορεί να είναι φορείς του μολύσματος.
- Απολύμανση των γεωργικών εργαλείων, σχολαστικός καθαρισμός των μηχανημάτων μετά από κάθε χρήση.
- Προληπτικού ψεκασμοί φυλλώματος, από τα πρώτα φύλλα.
Ξυλοσηπτικοί μύκητες
Τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί σήψεις στα ξηλώδη μέρη των πρέμνων, οι οποίες οφείλονται σε προσβολές από μύκητες. Έχουν αναφερθεί περιφερειακές χλωρώσεις και ξηράνσεις φύλλων, ξηράνσεις κληματίδων και κατ’ επέκταση βραχιόνων και του κεντρικού κορμού χαμηλά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές όπως η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος, απομάκρυνση και επιμελής καταστροφή των προϊόντων κλαδέματος, καθώς και επούλωση των τομών, οι οποίες αποτελούν σημεία εισόδου των μυκητών στο ξύλο.
Αναλυτικά το δελτίο γεωργικό προειδοποιήσεων μπορείτε να δείτε εδώ.