ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στη διεύρυνση της έννοιας «ασφαλής τρίτη χώρα», που θα διευκολύνει την αποστολή των αιτούντων άσυλο σε ορισμένες τρίτες χώρες, προχώρησε χθες η Κομισιόν στην τελευταία πρότασή της με βασικό στόχο την περαιτέρω μείωση της μετανάστευσης στην Ε.Ε. Ωστόσο, η πρόταση δεν περιλαμβάνει τον ορισμό κοινής λίστας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το ποιες τρίτες χώρες θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας επίσπευσης και επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών και μείωσης της «πίεσης» στα συστήματα ασύλου, η πρόταση της Κομισιόν δίνει επί της ουσίας στα κράτη-μέλη περισσότερη ευελιξία, ώστε να μην κάνουν αποδεκτές αιτήσεις για παροχή ασύλου από αιτούντες που προέρχονται ή έχουν περάσει πριν από την άφιξή τους στην Ε.Ε. από χώρες οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς για επιστροφή ή με τις οποίες τα κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες. «Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υποστεί σημαντική μεταναστευτική πίεση την τελευταία δεκαετία», τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «ένα ακόμα εργαλείο που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου με πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Υπό την πολιτική πίεση κυβερνήσεων των κρατών-μελών να περιοριστούν οι αφίξεις και να διευκολυνθούν οι απελάσεις, ώστε να ανακοπεί και η διαρκής άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Κομισιόν προχώρησε στην υλοποίηση αυτής της εδώ και καιρό δέσμευσής της. Αξιωματούχοι της Κομισιόν επιχείρησαν χθες αρκετές φορές να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι η Ευρώπη ουσιαστικά εφαρμόζει «μοντέλο Ρουάντας» ή το «αλβανικό μοντέλο» της Ιταλίας, όπου ανεπιτυχώς έως τώρα μεταφέρονται από τις ιταλικές αρχές μετανάστες σε αλβανικό έδαφος για εξέταση των αιτήσεών τους. Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ακολουθεί το «μοντέλο της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».
Η πρόταση αναφέρει επίσης ότι τα κράτη-μέλη δεν υποχρεούνται πλέον να αποδείξουν τη σύνδεση του αιτούντος με την τρίτη χώρα που θεωρείται ασφαλής για την επιστροφή του, ενώ έχουν πλέον τη δυνατότητα να εφαρμόσουν την έννοια όταν διαπιστώνουν μια τέτοια διασύνδεση βάσει του εθνικού τους δικαίου. Και η διέλευση μέσω ασφαλούς τρίτης χώρας θα μπορεί να θεωρηθεί επαρκής διασύνδεση του αιτούντος με τη χώρα αυτή. Η Κομισιόν ζητάει, εξάλλου, από τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν πριν από τη σύναψη συμφωνιών ή ρυθμίσεων με ασφαλείς τρίτες χώρες, που θα της επιτρέψει να παρακολουθεί εάν οι εν λόγω συμφωνίες ή ρυθμίσεις πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η πρόταση, πάντως, εξαιρεί τους ασυνόδευτους ανηλίκους.