Το Βελιγράδι φαίνεται πως έχει το προβάδισμα για να φιλοξενήσει το Final Four της EuroLeague το 2026, όπως αποκάλυψε ο Γκόραν Γκρμπόβιτς, μιλώντας στο Sportklub. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση για να αναλάβει η Σερβία τη διοργάνωση δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς προήλθε απευθείας από τον πρόεδρο της EuroLeague, Ντέγιαν Μποντιρόγκα.
«Ο Μποντιρόγκα ήταν εκείνος που εισηγήθηκε το Βελιγράδι ως διοργανώτρια πόλη στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο. Ήταν δική του πρόταση», τόνισε ο Γκρμπόβιτς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει το Final Four στην σερβική πρωτεύουσα.
Ωστόσο, η Αθήνα είναι ο βασικός αντίπαλος της Σερβίας στη «μάχη» της διοργάνωσης, με το ΟΑΚΑ να αποτελεί την ελληνική υποψηφιότητα για τη φιλοξενία των αγώνων. Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει οριστικά στις 22 Ιουλίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της EuroLeague και θα τεθεί σε ψηφοφορία η επιλογή της διοργανώτριας πόλης.
Ο Γκόραν Γκρμπόβιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε, το Βελιγράδι έχει καταθέσει υποψηφιότητα όχι μόνο για το 2026, αλλά και για τις διοργανώσεις του 2025 και του 2027, δείχνοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική από την πλευρά της Σερβίας.
«Ο πρόεδρος της EuroLeague, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο θρυλικός μας παίκτης, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχω πληροφορίες ότι τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης από το Βελιγράδι. Ήταν στην πραγματικότητα δική του πρόταση. Αλλά το ΟΑΚΑ έπεσε εκτός όλων των πρωτοκόλλων και των καταστατικών. Υποβάλαμε επίσης αίτηση για το 2025, το 2026 και το 2027. Λοιπόν, είναι θέμα οικονομικών. Αλλά, για το 2026, είμαι αισιόδοξος για την ανάληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στάθηκε στα εμπορικά δεδομένα που παίζουν ρόλο, τονίζοντας πως η απόφαση μέχρι στιγμής έχει καθυστερήσει παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συνεδριάσεις όπου έπρεπε να είχε παρθεί.
«Φέτος είμαστε βαθιά μέσα στο παιχνίδι. Δεν πιστεύω ότι οι παίκτες της EuroLeague θα ψηφίσουν την Αθήνα, λόγω της στάσης του Δημήτρη Γιανακόπουλου απέναντι στη λίγκα, τον οργανισμό. Αν και κάποιοι προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις. Αλλά, έχω μια πληροφορία ότι αυτή τη φορά η πλειοψηφία θα ψηφίσει για να βρεθεί η καλύτερη ευρωπαϊκή τετράδα στην Αρένα την άνοιξη του 2026».
Σε ό,τι αφορά τις χωρητικότητες των γηπέδων, ο Γκρμπόβιτς υποστήριξε ότι η Stark Arena υπερτερεί του ΟΑΚΑ τόσο σε αριθμό διαθέσιμων θέσεων όσο και σε εμπορικό κέρδος.
«Στην πραγματικότητα είναι μια αίθουσα συναυλιών, όχι ένα αθλητικό κέντρο. Δεύτερον, το ΟΑΚΑ έχει 15.000 θέσεις, η Αρένα μας 20.000, η ελληνική με τις προαναφερθείσες διαμορφώσεις, χωράει 12.500, και εμείς φιλοξενούμε 16.500 άτομα. Αυτό σημαίνει 4.000 εισιτήρια περισσότερα, αν το δούμε οικονομικά…», ανέφερε, συγκρίνοντας απευθείας τις δύο υποψηφιότητες.
Ο Σέρβος παράγοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Άμπου Ντάμπι, που μπήκε απότομα στο παιχνίδι διεκδίκησης λόγω των εμπορικών συμφωνιών της IMG, των ιδιοκτητών των συλλόγων και της διοίκησης της ECA. Παρότι εκεί φιλοξενήθηκαν πρόσφατα αγώνες, ο Γκρμπόβιτς σχολίασε με σαφή υπονοούμενα το περιορισμένο κοινό που παρακολούθησε την διοργάνωση από κοντά.
«Κατά βάθος, συναισθηματικά, χρωστάνε ένα Final Four στο Βελιγράδι και στη Σερβία, επειδή μας παραμέρισαν λίγο για τα χρήματα του Άμπου Ντάμπι σε μια αίθουσα που χωράει μόνο 8.500, και με τη διαμόρφωση της EuroLeague, μόνο 6.500 άτομα παρακολούθησαν ζωντανά τους αγώνες».
Κλείνοντας, ο Γκρμπόβιτς ξεκαθάρισε πως, ανεξάρτητα από την τελική απόφαση, η Σερβία δεν πρόκειται να τα παρατήσει.
«Δεν θα τα παρατήσουμε. Τώρα βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε, μια χαρά. Είναι γελοίο να ανταμείβετε κάποιον που σας αποκαλεί “μαφία, απατεώνες”, ας πούμε, με τη διεξαγωγή ενός Final 4».