Το περίγραμμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης και μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα 12 χρόνια θα παρουσιάσει στη Βουλή σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πλέον σημαντική πτυχή των ανακοινώσεων αφορά τις προϋποθέσεις που μπαίνουν σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ελληνικές προμήθειες.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα ότι καμιά προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού. Αυτή τη στιγμή δυνατότητες συμπαραγωγής υπάρχουν στην ΕΑΒ, στα ναυπηγεία και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ενώ συμμετοχή σε προγράμματα αναμένεται να έχουν κι άλλες μεγάλες βιομηχανίες.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι μελλοντικές προμήθειες πλοίων, υποβρυχίων ή τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς επίσης πυρομαχικών, θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Επιπλέον, δεδομένων των προγραμμάτων που έχουν ήδη σχεδιαστεί και προγραμματίζονται από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), είναι σαφές ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συμμετάσχουν και σε τεχνολογικά εξελιγμένα συστήματα που απαιτούν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων και σε drones και λοιπά μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ισραήλ όπου συζήτησε με τους διευθύνοντες συμβούλους τριών από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας για συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων και σε ελληνικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε με επιστολή του από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να τίθεται όρος συμμετοχής ελληνικών εταιρειών ή προσωπικού κατά τουλάχιστον 25% σε κάθε έργο που προκηρύσσεται.

Η τεχνολογία θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος θα κάνει λόγο και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, με την υπαγωγή της εθνικής κυβερνοάμυνας στην αρμοδιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αλλά και πιο πρακτικά, για τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή ελληνικών προτύπων όπλων. Προς το παρόν το μόνο παράδειγμα που μπορεί να δοθεί και εντάσσεται ξεκάθαρα σ’ αυτή την κατηγορία είναι το αντι-drone σύστημα της ΕΑΒ, ο «Κένταυρος» που αναρτάται στις φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ανά τρίμηνο εναλλάσσονται στην αποστολή «Ασπίδες» της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις μεγάλες προμήθειες που αφορούν κατά κύριο λόγο την αξιοποίηση όπλων για τον σύγχρονο πόλεμο και συγκεκριμένα drones και UAV, αντι-drones, σύνθετα συστήματα ραντάρ και την «ασπίδα του Αχιλλέα», δηλαδή την πολυεπίπεδη αεράμυνα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μπει σε λεπτομέρειες, εν ολίγοις δεν θα αναφερθεί σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Οι πιο συγκεκριμένες πληροφορίες θα δοθούν σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εξοπλιστικών της Βουλής, η οποία θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που γίνεται και αφορά τη νέα οργάνωση της θητείας και τη νέα διάταξη των στρατοπέδων με σκοπό την επιχειρησιακή χρησιμότητά τους και όχι τη γεωγραφία. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και σε ένα θέμα που προκάλεσε κάποιες συζητήσεις και εντός της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες και, συγκεκριμένα, για ποιο λόγο επελέγη να ενισχυθούν οικονομικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.

Επίσης αναμένεται να συνδέσει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με την αυξανόμενη αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο επανεξοπλισμός τους και στην οικονομική ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον που έχει η προσπάθεια της Αθήνας να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις προκύπτει και από τη χθεσινή διαρροή της Naval Group ότι προτίθεται να προχωρήσει στη ναυπήγηση τριών ακόμη φρεγατών FDI στην Ελλάδα (πέραν των τριών που ήδη ναυπηγούνται και σ’ αυτές μπορεί να προστεθεί μία ακόμη), η οποία ήλθε λίγο μετά τη γνωστοποίηση του ενδιαφέροντος της Αθήνας να προμηθευτεί δύο φρεγάτες κλάσης Bergamini του ιταλικού ναυτικού.