Φόρτωση Text-to-Speech…
Μια σημαντική είδηση, η οποία έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, έρχεται από το Παρίσι. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι ύστερα από 15 χρόνια, επανεκκινεί η παραγωγή πυραύλων κρούσης Scalp, του ικανότερου ίσως ευρωπαϊκού στρατηγικού όπλου.
Οι Scalp EG βρίσκονται από το 2003 στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η Αθήνα εξέφρασε πρόσφατα τη βούληση για την απόκτηση της ναυτικής έκδοσης του πυραύλου, Scalp Naval, για χρήση από τις νέες φρεγάτες FDI και τα υποβρύχια του στόλου.
«Game changer»
La production de missiles SCALP pour équiper nos forces va reprendre cette année, 15 ans après notre dernière commande.
Sur le site de @MBDA_UK à Stevenage avec mon homologue @JohnHealey_MP, là où sont produits une partie de ces missiles.
Fourni à l’Ukraine, le missile… pic.twitter.com/sXrZFQg4UB
— Sébastien Lecornu (@SebLecornu) July 9, 2025
Με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα προχωρήσει σε νέα παραγγελία πυραύλων Scalp, γεγονός που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία της γραμμής παραγωγής, η οποία είχε «παγώσει» το 2010. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας έκανε ειδική αναφορά στην επιτυχημένη χρήση του όπλου από τις ουκρανικές δυνάμεις και στην αποτελεσματικότητα των Scalp στην εξουδετέρωση στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης. Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα «σύμβολο της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας» καθώς οι Scalp κατασκευάζονται από την κοινοπραξία MBDA (την εταιρεία που παράγει και τους πυραύλους Α/Α Meteor) στην οποία συμμετέχουν, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την κατασκευή του πρωτότυπου και 22 χρόνια έπειτα από την πρώτη επιχειρησιακή αξιοποίηση του Storm Shadow (όπως είναι γνωστή η βρετανική έκδοση του Scalp) ο οποίος εξαπολύθηκε από αεροσκάφος Tornado της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, ο ευρωπαϊκός πύραυλος τύπου Cruise αποδεικνύει τώρα την πραγματική του αξία.
Η Γαλλία προμήθευσε το Κίεβο με την αερομεταφερόμενη έκδοση του Scalp, με την πρώτη επιβεβαίωση για τη χρήση του όπλου από τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις να έρχεται τον Νοέμβριο του 2024. Οι Scalp εξαπολύθηκαν από ουκρανικά Su-24 χτυπώντας με επιτυχία στρατηγικούς στόχους βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας αλλά και γέφυρες και στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία. Μεταξύ των «θυμάτων» των Scalp/Storm Shadow, συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό κέντρο διοίκησης στο Λουγκάνσκ, ένα αποβατικό πλοίο και ένα υποβρύχιο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, η γέφυρα του Κερτς και το κέντρο διοίκησης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Μετά τις πρώτες επιτυχίες στο ουκρανικό μέτωπο, η ζήτηση για πυραύλους Scalp αυξήθηκε δραματικά. Παρίσι και Λονδίνο κινητοποιήθηκαν ώστε να βρεθούν διαθέσιμοι πύραυλοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία, χωρίς όμως να επηρεαστούν τα στρατηγικά αποθέματα των δύο χωρών, ειδικά κατά την περίοδο που η Ευρώπη επιχειρεί να αυξήσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα. Υπό αυτά τα δεδομένα, το Παρίσι αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα παραγγελία, «ανασταίνοντας» τη γραμμή παραγωγής των Scalp.
Ελληνικό ενδιαφέρον
Η Πολεμική Αεροπορία ήταν ένας από τους πρώτους χρήστες Scalp EG, με την πρώτη προμήθεια Scalp να λαμβάνει χώρα το 2003. Φορείς του στρατηγικού όπλου ήταν τα Mirage 2000-5 της 114 Πτέρυγας Μάχης. Με την παραλαβή των Rafale, οι πλατφόρμες εκτόξευσης των πυραύλων Scalp αυξήθηκαν, όπως και τα βλήματα Scalp καθώς η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε συμπληρωματική προμήθεια. Τον Μάιο του 2023 η Αθήνα υπέγραψε σχετική σύμβαση με την κατασκευάστρια MBDA για την υποστήριξη των ελληνικών αποθεμάτων.
Η επαναλειτουργία της γραμμής παραγωγής δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τη διαθεσιμότητα του όπλου και τη δυνατότητα νέων παραγγελιών, εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν περνά απαρατήρητη από την ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας της ναυτικής έκδοσης των πυραύλων, Scalp Naval, για τρεις από τις τέσσερις FDI και τα νέα υποβρύχια του στόλου. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα όπλο που αλλάζει προς το «επιθετικότερο» το δόγμα των ενόπλων δυνάμεων, καθώς επιτρέπει την κρούση στρατηγικών στόχων, εγκαταστάσεων και υποδομών σε απόσταση που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα. Αν και υποηχητικός, ο Scalp διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, όπως το χαμηλό ύψος πλεύσης και η υψηλή ακρίβεια προσβολής, που καθιστούν τους Scalp ένα από τα ικανότερα ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα.