Οι διαβουλεύσεις για το ουκρανικό ζήτημα μπορεί να είναι πυρετώδεις, ωστόσο τίποτα δεν δείχνει ότι το τέλος του πολέμου είναι κοντά. Αυτό έγινε προφανές από τη συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να επιμένει ουσιαστικά στις κόκκινες γραμμές της Μόσχας, ενώ παράλληλα δηλώνει έτοιμος για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
Αυτή δεν ήταν η μόνη επικοινωνία των τελευταίων ημερών καθώς ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο για να του θέσει το ζήτημα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία στον απόηχο της απόφασης της Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε περιορισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, ενώ για τις τελευταίες εξελίξεις μίλησαν και ο Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στο επίκεντρο οι Patriot
Επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους δήλωσε νωρίτερα απόψε ότι ο κ. Μερτς είχε χθες – με δική του πρωτοβουλία – τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την παράδοση εξοπλιστικού πακέτου στην Ουκρανία, το οποίο θα περιελάμβανε και το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μερτς έθεσε στον Τραμπ την πρόταση να αγοράσει το Βερολίνο αμερικανικά όπλα τα οποία στη συνέχεια θα τα δώσει στο Κίεβο, ενώ το περιβάλλον του Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «σημαντική συνομιλία» σε μία σαφή προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να παρουσιαστεί ως εκείνος που δεν βάζει εμπόδια στις ειρηνευτικές προσπάθειες σε αντίθεση με τον Πούτιν.
Εξάλλου ο Τραμπ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι διατεθειμένος να βάλει τέλος στον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ουκρανία».
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει κάτι για αυτό καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Τραμπ και παίρνει αποστάσεις από την Ουκρανία και δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί το παιχνίδι του Πούτιν εν μέσω φόβων ότι ο τελευταίος ετοιμάζει την εαρινή επίθεσή του για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση του.
Τι σημαίνει η απόφαση του Τραμπ να μειώσει τις αποστολές όπλων στο Κίεβο
Γεγονός είναι ότι η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν την παράδοση ορισμένων όπλων στους Ουκρανούς δίνει στον Πούτιν μια σημαντική ώθηση στις προσπάθειές του να αποδυναμώσει τη δυτική υποστήριξη, η οποία είναι κομβικής σημασίας για τη δυνατότητα του Κιέβου να απαντά στα πλήγματα της Μόσχας, όπως αναφέρει η WSJ.
Η στρατηγική του Πούτιν στοχεύει στο να κάμψει την ικανότητα και τη θέληση της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πίεση στον στρατιωτικό και άμαχο πληθυσμό της.
Η Ουκρανία πάλι βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα καλοκαίρι αδιάκοπων επιθέσεων από τον μεγαλύτερο γείτονά της, με τις προσπάθειες του Τραμπ να επιφέρει ειρήνη να έχουν αποτύχει.
Παράλληλα οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθηση της Ρωσίας ότι μπορεί να επιβιώσει σε έναν πόλεμο φθοράς. Αν και η Ουκρανία έχει καταφέρει να σταματήσει την ρωσική προέλαση προς το παρόν, η επιβάρυνση για τις λιγοστές δυνάμεις της είναι μεγάλη. Η Ρωσία πιέζει σε πολλά σημεία κατά μήκος των 1250 χιλιομέτρων του μετώπου, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς διοικητές να στείλουν μερικές από τις καλύτερες μονάδες τους για να καλύψουν τα κενά.
Βαρύ το τίμημα για τη Μόσχα
Ωστόσο, η πρόοδος της Ρωσίας ήταν σταδιακή και με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καταλάβει καμία σημαντική πόλη από τότε που κατέλαβαν την Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2024.
«Ήταν αργή από τη ρωσική οπτική γωνία», δήλωσε ο Νικ Ρέινολντς, ερευνητής για τον χερσαίο πόλεμο στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο. «Πολλά από αυτά οφείλονται στις δυσκολίες των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Το επίπεδο φθοράς που υφίστανται έχει δυσκολέψει τους Ρώσους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση».
Ωστόσο αυτό μπορεί να μην έχει τελικά σημασία καθώς ο στόχος είναι άλλος. «Δεν πρέπει να μετράμε τα τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους που καταλήφθηκαν, αλλά την αναλογία των απωλειών, επειδή είναι δύσκολο να αντισταθμίσουμε τις απώλειες», δήλωσε ο Τάρας Τσμουτ, επικεφαλής του Come Back Alive, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που προμηθεύει όπλα στον ουκρανικό στρατό.