Το Διαδίκτυο φαίνεται να έχει εμμονή με τη νέα ταινία «Χιονάτη» της Disney, και μάλιστα όχι για το σωστό λόγο. Η ταινία έπιασε πάτο στο box office και πολλοί θεωρούν πως η αποτυχία της οφείλεται στη πρωταγωνίστρια Ρέιτσελ Ζέγκλερ λόγω δηλώσεών της υπέρ της Παλαιστίνης. Η στάση της όμως επιβεβαίωσε ότι η μόνη που βγαίνει αλώβητη από αυτό τον όλεθρο, είναι εκείνη και το υπερμεγέθες ταλέντο της.
Του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου
Από την πρώτη φορά που ανέβηκε το τίζερ-τρέιλερ της ταινίας, η Ζέγκλερ έμοιαζε να είναι η αιτία της αποτυχίας της ταινίας καθώς το «σκούρο δέρμα» της, κάθε άλλο παρά Χιονάτη δεν θύμιζε, ενώ η ομορφιά της ήταν ελαφρώς κατώτερη από την κακιά μάγισσα. Το «δηλητηριασμένο μήλο» του box office, ευτυχώς δεν έκατσε στο λαιμό της καθώς η κρυστάλλινη φωνή της εκτόξευσε και το τελευταίο ψήγμα από το δηλητήριο.

Γιατί όμως η «Χιονάτη» δεν τα πηγαίνει καλά; Η απάντηση είναι -μάλλον- απλή και ερμηνεύεται από τα παρακάτω στοιχεία: Πρώτα από όλα δεν είναι καλή ταινία. Οι κριτικές από κοινό και ειδικούς έχουν αρνητικό πρόσημο. Η παραγωγή στοίχησε το εξωφρενικό ποσό του αρχικού προϋπολογισμού των 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μια εποχή που οι περισσότερες παραγωγές προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους, η Disney αποφάσισε να επενδύσει υπέρογκα ποσά σε ένα πρότζεκτ που, όπως φαίνεται, δεν τα άξιζε.
Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Σίγουρα όχι στα ειδικά εφέ, καθώς, το CGI των Επτά Νάνων ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία της ταινίας. Ο πάσχοντας από νανισμό Πίτερ Ντίνκλατζ (ο νάνος από το Game of Thrones) είχε δηλώσει το 2022, πως η ιστορία της «Χιονάτης» παραμένει οπισθοδρομική, ιδιαίτερα γιατί η Disney αποφάσισε να μην προσλάβει ηθοποιούς με νανισμό, αλλά να χρησιμοποιήσει CGI, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών επαγγελματιών του χώρου που θα μπορούσαν να έχουν υποδυθεί αυτούς τους ρόλους.

Όμως, η αντίδραση του κοινού δεν περιορίστηκε εκεί. Το γεγονός ότι η Ζέγκλερ είναι λατινικής καταγωγής «εξόργισε» (!) μια μερίδα ανθρώπων που φαίνεται να έχουν εμμονή με το ζήτημα της φυλής, προκαλώντας νέα κύματα αντιδράσεων κατά της ηθοποιού.
Η Ζέγκλερ, πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, είχε δηλώσει ότι η νέα «Χιονάτη» θα ήταν μια πιο ανεξάρτητη γυναίκα και δεν θα χρειαζόταν να σωθεί από τον Πρίγκιπα. «Δεν είναι πια 1937», είχε πει χαρακτηριστικά.
Αυτή η τοποθέτηση της, που είναι σχεδόν κλισέ -αν όχι και μπανάλ- για κάθε live action remake της Disney, προκάλεσε οργή σε συντηρητικούς κύκλους που αντιλαμβάνονται κάθε αλλαγή ως «απειλή» για την κλασική αφήγηση. [Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μια παρόμοια δήλωση είχε κάνει και η συμπρωταγωνίστριά της, Γκαλ Γκαντότ, χωρίς να δεχτεί την ίδια κριτική].
Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν η Ζέγκλερ έκανε αναρτήσεις στα social media υπέρ της Παλαιστίνης. Αυτό φέρεται να οδήγησε τον παραγωγό της ταινίας, Μαρκ Πλατ, να ταξιδέψει προκειμένου να της ζητήσει να κατεβάσει τις αναρτήσεις της. Η Ζέγκλερ αρνήθηκε, γεγονός που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αντιπαράθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκαλ Γκαντότ, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ και έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δεν δέχθηκε αντίστοιχη πίεση από το στούντιο για τις πολιτικές της θέσεις, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για πιθανή μεροληψία.

Κάπου εδώ εμφανίζεται ο παράγοντας της «αντι- woke» ρητορικής. Η υπόθεση της «Χιονάτης» εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση όπου οτιδήποτε αποκλίνει από τις παραδοσιακές αφηγήσεις χαρακτηρίζεται «woke» και χρησιμοποιείται ως μοχλός πολιτισμικού πολέμου. Μοιάζει σαν οι άνθρωποι να έχουν κουραστεί από αυτή την εμμονή με την «πολιτική ορθότητα», όμως ταυτόχρονα συνεχίζουν να καταναλώνουν περιεχόμενο που τροφοδοτεί τη συζήτηση.
Το μέλλον της Ζέγκλερ άρχισε να δείχνει ζοφερό μέχρι πριν κυκλοφορήσει η ταινία, όμως όλα άλλαξαν όταν είδαμε τη «Χιονάτη» και ξεκίνησε ο πραγματικός διάλογος. Η Ζέγκλερ φαίνεται να αντέχει όλη αυτή την αρνητική δημοσιότητα και να παραμένει στις θέσεις της με ψηλά το κεφάλι. Αν και είναι σαφές ότι η στοχοποίησή της ξεπερνά τις πραγματικές ευθύνες της για την αποτυχία της ταινίας, η εικόνα της ως ηθοποιού έχει πληγεί… όχι όμως ανεπανόρθωτα. Σε αυτό βοηθάει η στήριξη των συναδέλφων της, όπως ο Πέδρο Πασκάλ, που υποστηρίζουν ότι το ταλέντο της είναι μεγαλύτερο από τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από το όνομα της και τις επικοινωνιακές πολιτικές της.

Όσο για την ταινία, ίσως γνωρίσει μια μικρή ανάκαμψη κατά τις πασχαλινές διακοπές, αλλά μάλλον θα παραμείνει μια από τις πιο ακριβές και αμφιλεγόμενες αποτυχίες της Disney.
Τελικά η «Χιονάτη» δεν αποτυγχάνει επειδή η πρωταγωνίστρια της έκανε δηλώσεις για πολιτικά θέματα ή λόγω των προσκρούσεων με τη συμπρωταγωνίστρια της που πάντα πέφτει στα μαλακά ή λόγω της φυλετικής της ταυτότητας. Αποτυγχάνει γιατί δεν είναι μια καλή ταινία. Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση γύρω από αυτήν αποκαλύπτει πολλά για το πώς η σύγχρονη κοινωνία αντιλαμβάνεται τις πολιτικές και πολιτισμικές αλλαγές. Τελικά, αντί να εστιάζουμε στους φανταστικούς εχθρούς, ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε με πιο ουσιαστικά ζητήματα. Και σίγουρα, να σταματήσουμε να θυμώνουμε για μια ταινία κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται σε παιδιά.
Όλο αυτό δε, οδήγησε τη Ζέγκλερ να στραφεί στο σανίδι, έτσι θα τη δούμε ως αντικαταστάτρια της συμπρωταγωνίστριας της στο κινηματογραφικό «West Side Story» στο ρόλο της Εβίτα στο West End.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος