RapidDestroyer: Oπλο καταστρέφει σμήνη drones με μία βολή

Κοινοποίηση

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή ενός ηλεκτρομαγνητικού όπλου κατά drone, νέου τύπου, με σημαντικό δυνητικό αντίκτυπο για τα σύγχρονα πεδία μάχης – ιδίως στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Το όπλο, με την ονομασία «RapidDestroyer», έχει αναπτυχθεί από κοινοπραξία υπό την καθοδήγηση της γαλλικής αμυντικής εταιρείας Thales και χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες υψηλής ισχύος για να απενεργοποιεί ή να καταστρέφει τα ηλεκτρονικά συστήματα των drone από απόσταση.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας, σε πρόσφατες δοκιμές το σύστημα κατάφερε να εξουδετερώσει δύο σμήνη με οκτώ drone έκαστο, ενώ συνολικά εντοπίστηκαν, στοχοποιήθηκαν και καταρρίφθηκαν πάνω από 100 drone κατά τη διάρκεια των δοκιμών.


Αν και η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, το «RapidDestroyer» έχει ήδη δείξει τις δυνατότητές του. Το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε με φορτηγό και απαιτεί πολλή ενέργεια για να λειτουργήσει. Αντίστοιχα συστήματα έχουν αναπτυχθεί και στις ΗΠΑ – όπως το THOR της Αμερικανικής Αεροπορίας και το Leonidas της τεχνολογικής εταιρείας Epirus, το οποίο σχεδιάζεται για χρήση από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η αναγκαιότητα για τέτοια όπλα καθίσταται επιτακτική, καθώς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, τα drones έχουν εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για αναγνώριση, στοχευμένες επιθέσεις και χτυπήματα «καμικάζι». Σύμφωνα με τον Ρομάν Κοστένκο, πρόεδρο της επιτροπής άμυνας και πληροφοριών του ουκρανικού κοινοβουλίου, τα drones ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για έως και το 80% των απωλειών στο πεδίο της μάχης.

Φθηνά αλλά θανατηφόρα – και δύσκολα στην αντιμετώπιση

Ο πολλαπλασιασμός φθηνών και μικρών drone καθιστά τις παραδοσιακές αντιαεροπορικές άμυνες λιγότερο αποτελεσματικές και ιδιαίτερα κοστοβόρες, καθώς είναι σχεδιασμένες για την αναχαίτιση μεμονωμένων στόχων.

Αντίθετα, το νέο μικροκυματικό όπλο εκπέμπει δέσμες υψηλής ενέργειας, καλύπτοντας ευρεία περιοχή και καθιστώντας εφικτή την εξουδετέρωση πολλών στόχων ταυτόχρονα, με χαμηλό κόστος ανά βολή.

Ωστόσο, η «τυφλή» φύση της επίδρασης των μικροκυμάτων καθιστά το όπλο ακατάλληλο για προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρόμια. Οπως επισημαίνει ο Τζάστιν Μπρονκ του Royal United Services Institute στο Λονδίνο, τα συστήματα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για επιχειρήσεις σε απομονωμένες περιοχές, σε μετωπικές γραμμές ή για πλοία σε ανοιχτή θάλασσα, χωρίς ωστόσο να αποτελούν πανάκεια.

Ηλεκτρονικός πόλεμος χωρίς τέλος

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναδείξει τον ηλεκτρονικό πόλεμο ως καθοριστικό παράγοντα, με τη χρήση παρεμβολών να ακυρώνει συχνά την ακρίβεια όπλων όπως οι καθοδηγούμενοι αμερικανικοί πύραυλοι HIMARS.

Οπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του βρετανικού στρατού στους Financial Times, τα drones πλέον καλούνται να επιχειρήσουν μέσα από έναν «τοίχο παρεμβολών». Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν τεχνικές προστασίας από όπλα μικροκυμάτων, όπως η θωράκιση των κυκλωμάτων με υλικά που μπλοκάρουν τα εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία.

Η τεχνολογία πάντως είναι πιθανό να έχει στο μέλλον και αντιαεροπορική αξία: το Αμερικανικό Ναυτικό προγραμματίζει για το 2026 δοκιμές του Project Meteor, ενός όπλου μικροκυμάτων υψηλής ισχύος, ικανού να εξουδετερώνει ταχύτατους βαλλιστικούς πυραύλους που στοχεύουν πλοία. 

Πηγή Financial Times

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P

«H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s συνιστά ένα πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας, το οποίο αποκτά...

Tελευταία Nέα