Ρέει στη διεθνή αγορά η πράσινη ελιά Χαλκιδικής, αυξημένη ζήτηση έως και 30%

του Λεωνίδα Λιάμη

Σε εμπορικό επίπεδο, η ζήτηση για το προϊόν είναι αυξημένη φέτος, όπως παραδέχονται από τον μεταποιητικό τομέα, με αποτέλεσμα η διάθεση των αποθεμάτων της εσοδείας του 2024, να γίνεται με ευκολία.

«Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις υπάρχει ζήτηση. Η ελιά εμπορικά φεύγει, υπάρχει μια καλή ροή και σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας χρονιάς θα έλεγα πως έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20%-30%», τονίζει αξιόπιστη πηγή από το χώρο των μεταποιητών, η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της.

Το… καλό φεγγάρι στο οποίο φαίνεται να κινείται το προϊόν, πέρα από τη φήμη που διατηρεί στις αγορές για την ποιότητά του, οφείλεται και σε μια σειρά από παράγοντες, που λες και «συνωμότησαν», για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την πράσινη ελιά.

«Να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η περσινή χρονιά, ήτανε καλή γιατί εμείς είχαμε ποσότητες ελιάς, ενώ ανταγωνίστριες χώρες όχι. Είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως στο Μαρόκο, είτε από έλλειψη εργατικών χεριών, είτε εξαιτίας του πολέμου στο Ισραήλ που δεν επέτρεψε να γίνει συγκομιδή. Και στην Ισπανία, επίσης συνεπεία των υψηλών τιμών, πέρυσι, του ελαιόλαδου, κάποιες ποσότητες από τις ποικιλίες ελιάς διπλής κατεύθυνσης πήγαν για ελαιοποίηση», ανέφερε ο συνομιλητής μας.  Τα δεδομένα, ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος δείχνουν πως δύσκολα θα έχουμε επανάληψη και του χρόνου του ευνοϊκού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί για το προϊόν. «Ήδη τα σημάδια δείχνουν πως οι ποσότητες φέτος θα είναι μεγάλες. Η Ισπανία, για παράδειγμα, πάει για ρεκόρ παραγωγής ελαιόλαδου και ελιών, καθώς είχε καλό χειμώνα και πολλές βροχές, ενώ και η δική μας η παραγωγή δείχνει πως θα είναι αρκετά ικανοποιητική, παρότι προέρχετεαι από μια πολύ καλή χρονιά το 2024. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσουμε με τις περσινές τιμές, δύσκολα θα πουλήσουμε με τις τιμές που πουλάμε φέτος».

Ως προς το κατά πόσο προβληματίζει τον εγχώριο μεταποιητικό τομέα η πιθανότητα να επιβληθούν δασμοί, από τις ΗΠΑ, μια αγορά σημαντικού ενδιαφέροντος για την επιτραπέζια ελιά, η απάντηση του συνομιλητή μας ήταν καταφατική, δίχως περιστροφές. «Σίγουρα. Σκεφτείτε να μπει ένας δασμός της τάξης του 25%. Καταρχήν οι πελάτες μας στις ΗΠΑ θα κάνουν μία παύση. Θα κοιτάξουν να ρευστοποιήσουν τα αποθέματά τους για να μπουν κατόπιν σε μία νέα διαπραγμάτευση μαζί μας. Και θα πούνε: Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το 25%. Θα απορροφήσουμε το 10% και το υπόλοιπο 15% πρέπει να το κάνουμε έκπτωση. Και επειδή κανένας δεν θα θέλει να το δεχθεί αμέσως, θα προσπαθήσουν όλοι να πουλήσουν αλλού, π.χ. στη Γερμανία, ή στην Αγγλία και έτσι θα ρίξουμε τις τιμές και θα υπάρξει μία αρκετά μεγάλη αναταραχή».

 

Πηγή agronews.gr

Tελευταία Nέα