Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των κρουσμάτων στη Ρουμανία και την Κροατία, και αποτελεί το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο κρουσμάτων στην ΕΕ από το 2017.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι, για πρώτη φορά από το 2014, ο αριθμός των κρατών-μελών της ΕΕ που επηρεάζονται από την αφρικανική πανώλη των χοίρων μειώθηκε, από 14 σε 13, καθώς η Σουηδία απαλλάχθηκε από τη νόσο και δεν αναφέρθηκαν νέες προσβολές σε άλλα κράτη.
Σε ευρύτερη εικόνα, τα περισσότερα κράτη-μέλη παρουσίασαν μεμονωμένα περιστατικά αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ενώ η Ρουμανία αντιπροσώπευσε το 66% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στην ΕΕ. Τα περισσότερα από αυτά (78%) καταγράφηκαν σε εκμεταλλεύσεις με λιγότερους από 100 χοίρους.
Όσον αφορά τους αγριόχοιρους, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός από το 2022. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EFSA, το 30% των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους αναφέρθηκε από την Πολωνία.
Το 2024, τα επηρεαζόμενα κράτη-μέλη προχώρησαν σε αύξηση των αναλύσεων δειγμάτων από οικόσιτους χοίρους στο πλαίσιο παθητικής επιτήρησης. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη διερεύνηση ύποπτων περιστατικών και οδήγησε στον εντοπισμό περίπου του 80% των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους και του 70% των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους στην ΕΕ.
Οι επιστήμονες της EFSA συνιστούν στα κράτη-μέλη που πλήττονται από τη νόσο να συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειες παρακολούθησης στην παθητική επιτήρηση. Επιπλέον, συστήνεται όπως σε περιοχές και περιόδους υψηλού κινδύνου να συνεχιστεί η συστηματική δειγματοληψία νεκρών χοίρων (ενισχυμένη παθητική επιτήρηση), για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ
Πηγή: efsa.europa.eu