Καθώς πληθαίνουν οι φωνές εντός του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι πιθανός, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης έχει ξεκινήσει τις πολεμικές προετοιμασίες. Σύμφωνα με τους Financial Times, κρατά ανοιχτό χώρο για πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικά εφόδια, ενώ σχεδιάζει πού θα εκτρέψει τα διακινούμενα φορτία, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.
Ο Μπάουντεβιν Σίμονς, διευθύνων σύμβουλος της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το γειτονικό λιμάνι της Αμβέρσας για το πώς θα διαχειριστούν την άφιξη βρετανικών, αμερικανικών και καναδικών οχημάτων και εφοδίων.
Το λιμάνι έχει χειριστεί μεταφορές οπλισμού και στο παρελθόν
«Δεν είναι κάθε τερματικός σταθμός κατάλληλος για τη διαχείριση στρατιωτικού φορτίου», δήλωσε στους Financial Times. Εάν γίνει πόλεμος με τη Ρωσία και πρέπει να μεταφερθούν μεγάλοι όγκοι στρατιωτικών αγαθών, είπε, «θα στρεφόμασταν στην Αμβέρσα ή σε άλλα λιμάνια για να αναλάβουμε μέρος της χωρητικότητας και το αντίστροφο. Βλέπουμε ο ένας τον άλλον όλο και λιγότερο ως ανταγωνιστές. Και, φυσικά, ανταγωνιζόμαστε όπου πρέπει, αλλά συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε».
Πολεμικές προετοιμασίες
Τα μέτρα του Ρότερνταμ αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου κύματος πολεμικών προετοιμασιών σε όλη την ήπειρο, τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ. Η ΕΕ καταρτίζει ένα σχέδιο επανεξοπλισμών ύψους έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς προσπαθεί να γίνει πιο αυτάρκης στην άμυνα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Βασικό επιχείρημα είναι η αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στον τέταρτο χρόνο.
Η Ολλανδία, μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, έπειτα από πιέσεις των Τραμπ και Ρούτε, δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Ρότερνταμ θα πρέπει να παρέχει χώρο για την εξυπηρέτηση πολλαπλών πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο, κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού στο Ρότερνταμ είπε ότι ένα ή περισσότερα πλοία θα αγκυροβολούν στην αποβάθρα για αρκετές εβδομάδες, τέσσερις ή πέντε φορές το χρόνο, αν και η τοποθεσία μπορεί να αλλάξει. Στην περίπτωση που γίνει πόλεμος, ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Ρότερνταμ είναι το μόνο μέρος όπου το λιμάνι θα μπορούσε να μεταφέρει με ασφάλεια πυρομαχικά από το ένα πλοίο στο άλλο. Ο Μπάουντεβιν Σίμονς είπε επίσης ότι θα πραγματοποιούνται επίσης αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις αρκετές φορές το χρόνο.
Το λιμάνι έχει χειριστεί μεταφορές οπλισμού και στο παρελθόν. Αυτή η δραστηριότητα κλιμακώθηκε το 2003, όταν έγινε ο πόλεμος του Κόλπου. Ωστόσο, δεν είχε ποτέ ειδική αποβάθρα για μεταφορά οπλισμού, ούτε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Αμβέρσα και Ρότερνταμ
Μέσω της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, διακινούνται τακτικά προμήθειες για τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η Αμβέρσα διαχειρίζεται 240 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων ετησίως, καθιστώντας την το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στην ΕΕ.
Το Ρότερνταμ εκτείνεται σε μήκος 42 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Μάζα στην Ολλανδία. Διαχειρίζεται περίπου 436 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων ετησίως, υποδεχόμενο 28.000 πλοία διά θαλάσσης και 91.000 πλοία από ποτάμια που διατρέχουν τη Γερμανία και την ενδοχώρα της Ευρώπης. Το λιμάνι έχασε περίπου το 8% του εμπορίου του, κυρίως πετρελαίου, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επαναλαμβάνει τακτικά ότι η Ρωσία συνιστά απειλή. Επίσης, έχει πει ότι πως θα μπορούσε να επιτεθεί σε ένα από αυτά έως το 2030.
Σύμφωνα με τον Σίμονς, Αμβέρσα και Ρότερνταμ συνεργάζονται επίσης για τη βελτίωση της αυτάρκειας της Ευρώπης. «Οι ομάδες μας συνεργάζονται όλο και πιο στενά σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας».


REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo
Στα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου του λιμανιού του Ρότερνταμ η λέξη πόλεμος υπονοείται, ακόμη και όταν δεν λέγεται ανοιχτά. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν περισσότερες βασικές προμήθειες, όπως κάνουν με το πετρέλαιο.
Η ΕΕ έδωσε εντολή στα κράτη-μέλη να διατηρούν μια στρατηγική προμήθεια πετρελαίου 90 ημερών μετά το πετρελαϊκό σοκ του 1973, όταν οι αραβικές χώρες περιόρισαν την παραγωγή για να ασκήσουν πίεση στη Δύση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους με το Ισραήλ.
Πόλεμος: ανάγκη για αποθέματα σε κρίσιμες προμήθειες
«Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο με πράγματα όπως ο χαλκός, το λίθιο, ο γραφίτης και μια σειρά από αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες», είπε ο Σίμονς. «Το έχουμε στο πετρέλαιο, δεν το έχουμε ακόμα για το φυσικό αέριο και, φυσικά, έχουμε ορισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη που μπορούν να το καλύψουν αυτό», πρόσθεσε. Και επισήμανε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε ένα ευρύτερο φάσμα στρατηγικής ανθεκτικότητας, επίσης στα φαρμακευτικά προϊόντα και πού το δημιουργείτε; Και πόσο ανθεκτικό είστε ως κοινωνία; Και αυτό γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ασταθής».
Είπε ότι οι περιοχές γύρω από τα λιμάνια, τα οποία έχουν καλά δίκτυα διανομής, θα ήταν κατάλληλες για τέτοια αποθέματα. Μέρος του ολλανδικού στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου βρίσκεται στο Ρότερνταμ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει μια «στρατηγική αποθήκευσης» για κρίσιμες προμήθειες, όπως ιατρικά εφόδια, βασικές πρώτες ύλες, ενεργειακός εξοπλισμός, στέγαση και ενδεχομένως τρόφιμα και νερό.