Σε κορυφαία τάση εποχής εξελίσσονται τα σταυρανθή, πρακτικός οδηγός φύτευσης

Κοινοποίηση

του Γιάννη Ρούπα

Ο σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας σε θερµοκήπια κλειστού τύπου, απαιτεί την αξιοποίηση της τελευταίας λέξης στην αγροτεχνολογία, µε υβρίδια υψηλών αποδόσεων που δίνουν ένα προϊόν µε υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Ένα υψηλής ποιότητας λαχανικό απαιτεί βέβαια την κατάλληλη αγρονοµική υποστήριξη, µε ελεγχόµενη και ακριβή εφαρµογή θρέψης.

Ετοιµασία εδάφους και φύτευση σπορόφυτων για υψηλές αποδόσεις

Με την προετοιµασία του εδάφους για την εγκατάσταση των φυτών ξεκινούν αυτόν τον µήνα οι καλλιεργητικές φροντίδες για τη φύτευση των χειµερινών λαχανικών (λάχανο, µπρόκολο, κουνουπίδι, µαρούλι, σπανάκι κ.α.), που συγκοµίζονται µέσα στον χειµώνα. Από την ορθή προετοιµασία του χωραφιού µέχρι τη σωστή θρέψη, οι παραγωγοί θέτουν τώρα τις βάσεις για µια ποιοτική και αποδοτική συγκοµιδή. Πρώτο και σηµαντικό βήµα είναι η σωστή προετοιµασία του εδάφους. Ένα βαθύ όργωµα ή φρεζάρισµα βοηθάει στον αερισµό του χώµατος και στην καλύτερη στράγγιση. Πιο συγκεκριµένα, οι απαραίτητες εργασίες για την προετοιµασία του εδάφους είναι:

■ Αποµάκρυνση πετρών και άλλων ανεπιθύµητων αντικειµένων από το έδαφος.

■ Σε περίπτωση ανοµοιοµορφίας του εδάφους, πρέπει να γίνεται ισοπέδωση (ιδιαίτερα όταν το πότισµα γίνεται σε αυλάκια), µε κλίση 2% προς την κατεύθυνση των υδρορροών.

■ ∆ύο ή περισσότερα σταυρωτά οργώµατα σε βάθος 30-40 cm. Σε περίπτωση που το υπέδαφος είναι φτωχό, το όργωµα γίνεται σε µικρότερο βάθος ώστε να µην µεταφερθεί στην επιφάνεια το υπέδαφος. Ακολουθεί το σβάρνισµα µε δισκοσβάρνα ή οδοντωτή σβάρνα ή φρεζάρισµα (10-15 cm), όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, µε σκοπό το ψιλοχωµάτισµα, την ενσωµάτωση της χωνεµένης κοπριάς και των βασικών λιπασµάτων.

■ Κατασκευή στραγγιστικού δικτύου µε σωλήνες  ή χαντάκια βάθους 60-90 cm.

■ Καταστροφή ζιζανίων.

■ ∆ιαχωρισµός και διαµόρφωση του αγρού για την εγκατάσταση των φυτών.

Βασική λίπανση

Μετά το όργωµα ή το φρεζάρισµα, η ενσωµάτωση οργανικής ουσίας αποτελεί το πρώτο βήµα. Η κοπριά, το κοµπόστ ή τα πράσινα λιπάσµατα βελτιώνουν τη δοµή του εδάφους, αυξάνουν τη γονιµότητα και βοηθούν στη συγκράτηση υγρασίας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η βασική λίπανση µε φωσφόρο και κάλιο, καθώς αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και την ανθεκτικότητα των φυτών στο κρύο.

Αζωτούχος λίπανση σε δύο ή τρεις δόσεις

Το άζωτο είναι βασικό στοιχείο για τα φυλλώδη λαχανικά, όπως µαρούλι, σπανάκι, λάχανο και µπρόκολο. Η χορήγησή του όµως πρέπει να γίνεται τµηµατικά, σε δύο ή τρεις δόσεις, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική βλάστηση και η ευπάθεια σε ασθένειες. Στην πράξη, οι παραγωγοί προχωρούν σε µια δόση µε τη µεταφύτευση και ακολουθούν επαναληπτικές λιπάνσεις (επιφανειακές) ανάλογα
µε τις ανάγκες της καλλιέργειας και τον καιρό.

Ασβέστιο για να µην «καίγονται» οι κορυφές

Εξίσου σηµαντική είναι και η παροχή ιχνοστοιχείων, όπως βόριο, µαγνήσιο και ασβέστιο. Το ασβέστιο συµβάλλει στη σκληρότητα των ιστών και µειώνει προβλήµατα όπως το «κάψιµο» στην κορυφή του µπρόκολου ή την ξηρή κορυφή στο κουνουπίδι, ενώ το βόριο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη της κεφαλής του λάχανου και στην ποιότητα της σοδειάς. Οι εφαρµογές µπορεί να γίνονται µε κοκκώδη λιπάσµατα είτε µε διαφυλλικούς ψεκασµούς.

Στάγδην άρδευση για προστασία των φύλλων

Τα λαχανικά απαιτούν νερό χωρίς πολλά άλατα, ενώ το έδαφος θα πρέπει να µην είναι υπερβολικά υγρό, καθώς η υπερβολική υγρασία µπορεί να οδηγήσει σε σάπισµα των ριζών αλλά και να ευνοήσει την ανάπτυξη ασθενειών. Ο ιδανικός τρόπος ποτίσµατος είναι η στάγδην άρδευση (σύστηµα σταγόνας), ώστε το φυτό να παίρνει µόνο το νερό που χρειάζεται, χωρίς να βρέχονται τα φύλλα και οι καρποί των λαχανικών και προστατεύονται από µετάδοση εχθρών και ασθενειών αλλά και από εγκαύµατα. Το πότισµα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευµα έτσι ώστε το νερό να µην εξατµίζεται από τον ήλιο.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στα χειμερινά κηπευτικά μπορείτε να δείτε εδώ

 

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα