Οι τρεις προσβεβλημένες εκτροφές, όπως ενημερώθηκαν το Agronews κι η Agrenda, αριθμούν συνολικά 1.850 παραγωγικά πρόβατα, τα οποία επρόκειτο να θανατωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Μαΐου και να οδηγηθούν σε υγειονομική ταφή και κατόπιν να γίνει απολύμανση των στάβλων όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Τα αμέσως επόμενα 24ωρα, επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με το τί θα γίνει με τα περίπου 500 πρόβατα στις δύο ύποπτες εκμεταλλεύσεις.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα ευλογιάς το σύνολο των κτηνιάτρων της τοπικής κτηνιατρικής διεύθυνσης Χαλκιδικής, αλλά και ένα συνεργείο από τη Θεσσαλονίκη και τα κεντρικά της Περιφέρειας είναι σε εγρήγορση, έχοντας βγει για ελέγχους στις μονάδες του νομού προκειμένου να διαπιστώσουν σε τί κατάσταση είναι το ζωικό κεφάλαιο.
Η ανησυχία πάντως, είναι μεγάλη στις αρμόδιες Αρχές, δεδομένου ότι η περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο από τα περίπου 1.150.000 αιγοπρόβατα που συγκεντρώνει συνολικά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκύψει εκατόμβη.
«Σε αναμμένα κάρβουνα θα παραμείνουν οι υπηρεσίες τουλάχιστον για τις επόμενες 6-7 ημέρες, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα αν έχουμε και επιπλέον προσβολές αυτές θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Από εκεί και πέρα, έχουν βγει οδηγίες και άρχισαν να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα βιοασφάλειας που προβλέπονται για τις εκτροφές στα 3 και τα 10 χιλιόμετρα ακτίνα από τη σημείο της προσβολής, για να αποτραπεί η πιθανότητα διασποράς του ιού. Τα μέτρα αυτά θα διατηρηθούν για ένα τουλάχιστον μήνα από τη στιγμή που είχαμε την εκδήλωση κρούσματος και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει νέο», μας επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από πηγή κοντά στις αρμόδιες Αρχές.
Σε ανακοίνωσή της, εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χαλκιδικής, με την οποία βεβαιώνει τα κρούσματα, υπενθυμίζει πως η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο (ούτε με επαφή με μολυσμένα ζώα, ούτε με κατανάλωση κρέατος, γάλακτος κλπ.) ή σε άλλα είδη ζώων.
Εξηγεί, ακόμη πως η νόσος οφείλεται σε ιό και πως στο νόσημα είναι πιο ευαίσθητα τα πρόβατα αλλά μπορούν να προσβληθούν και οι αίγες. Τα προσβεβλημένα ζώα κατά κανόνα αρχικά παρουσιάζουν κατήφεια, ανορεξία και πυρετό, τουλάχιστο στα αρχικά στάδια της νόσου.
Οι αλλοιώσεις είναι τυπικές της νόσου, παρατηρούνται κυρίως ερυθρές βλατίδες οι οποίες μετά από 6-7 ημέρες καλύπτονται από κάπαλα (κρούστες) μαύρου χρώματος (παλιές αλλοιώσεις). Οι αλλοιώσεις μπορούν να έχουν και μορφή πραγματικών οζιδίων. Σε ένα τελικό στάδιο εμφανίζονται πληγές (έλκη) και ουλές.
Οι αλλοιώσεις μπορούν να εντοπίζονται σε όλο το σώμα, είναι όμως εμφανέστερες στα άτριχα μέρη όπως πρόσωπο, κοιλιά, κεφαλή, μασχάλες, μαστό, γεννητικά όργανα καθώς και στο εσωτερικό της ουράς (ειδικά στο εσωτερικό της ουράς οι αλλοιώσεις θεωρούνται από τις χαρακτηριστικότερες της ευλογιάς).
Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι. Συχνή είναι και η εμφάνιση ρινικού και οφθαλμικού εκκρίματος ενώ συχνά προσβάλλονται και οι πνεύμονες των ζώων (δύσπνοια). Η νόσος εξαπλώνεται γρήγορα μέσα στην εκτροφή αμέσως μετά από την εμφάνιση τυπικών δερματικών αλλοιώσεων.
Σε περίπτωση εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει άμεσα να ειδοποιηθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας.