Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά για την άμυνα

Κοινοποίηση

Υπέρ της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας, πλην όμως με σκεπτικό που λιγότερο ή περισσότερο διαφέρει εκείνου που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την πρωτολογία και τη δευτερολογία του, αλλά και στην καταληκτική σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας, εμφανίστηκαν χθες οι αρχηγοί των μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Στο σύνολό τους άσκησαν κριτική στον πρωθυπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση για τις επιλογές και την πολιτική την οποία ακολουθούν στους τομείς της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι σε όσα ερωτήματα έθεσαν με τις δικές τους ομιλίες, ουσιαστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις δεν έλαβαν.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κλείσει την πόρτα σε χώρες που έχουν αναθεωρητικούς προσανατολισμούς, όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης
«Δεν πήρα απαντήσεις»

«Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση. Να προτείνει, να ασκεί κριτική και όταν υπάρχει ένα πλαίσιο συναινέσεων να υπάρχει θάρρος και γενναιότητα. Εγώ δεν πήρα απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει», είπε χαρακτηριστικά στη δική του δευτερολογία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Ανδρουλάκης, ο λόγος του οποίου είχε έντονα επικριτική χροιά και έναντι των κεντρικών επιλογών της ηγεσίας της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, τις οποίες και «χρέωσε» στο Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και η Ν.Δ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα που έχει τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ReArm EU», αναφορικά με την ανάπτυξη ευρωπαϊκού συστήματος άμυνας και ασφάλειας. «Πρέπει να θέσετε –και να θέσουμε όπως μπορούμε– το θέμα της εξαγωγής όπλων στις τρίτες χώρες. Τώρα πρέπει να μπει το πλαίσιο, δεν μπορεί ο καθένας να πουλάει όπλα όπου θέλει. Δηλαδή θα μπορούσε μια χώρα της Ευρώπης να πουλάει όπλα στη Ρωσία σε αυτές τις συνθήκες, ενώ πολεμούν οι Ουκρανοί με ευρωπαϊκά όπλα; Θα μπορούσε; Γιατί να μπορεί να το κάνει αυτό με τη χώρα του Αττίλα και του casus belli; Τώρα είναι το μομέντουμ. Πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το δικαίωμά μας στην πραγματική αλληλεγγύη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης. Για να προσθέσει: «Η Ενωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικούς προσανατολισμούς, όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας». Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής της χώρας μας σε συμπαραγωγή, έστω και υλικού, επισημαίνοντας ότι ως ΠΑΣΟΚ «δεν θα δώσουμε καμιά “λευκή επιταγή”» στην κυβέρνηση κατά την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Σωκράτης Φάμελλος
«Ψάχνετε οδό διαφυγής»

«Επιχειρείτε να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε, να εργαλειοποιήσετε μια συζήτηση για την άμυνα εκμεταλλευόμενοι τον πατριωτισμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων και σε έναν βαθμό να βάλετε διλήμματα στην κοινωνία και να τη φοβίσετε, γιατί ψάχνετε να βρείτε μια οδό διαφυγής από τα αδιέξοδά σας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών, αρκεί αυτοί να υπηρετούν την άμυνα της πατρίδας μας στη βάση ενός σχεδιασμού, σε συνδυασμό με μια εθνική στρατηγική για την εξωτερική πολιτική, που πρέπει να είναι διεκδικητική και να είναι φιλειρηνική. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, κύριε Μητσοτάκη, γιατί και στο θέμα της άμυνας, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική, έχουμε συνεχώς βήματα προς τα πίσω. Ζημιώνετε τη χώρα». Για να καταλήξει: «Ηρθε η ώρα να βγάλουμε την Ελλάδα από την απομόνωση στην οποία την έχετε θέσει και να πρωτοστατήσουμε, σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, με έμφαση στην ειρήνη, στη διπλωματία και μια Ε.Ε. δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική. Η άμυνα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες που εσείς θέτετε σε προτεραιότητα. Είναι ώρα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα».

Δημήτρης Κουτσούμπας
Επικίνδυνη για τον λαό πολιτική

Επικίνδυνη για τον λαό χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ανοίγοντας ωστόσο τη βεντάλια του επικριτικού του λόγου και προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Είναι προφανές ότι θεωρείτε το θέμα προνομιακό σας πεδίο συζήτησης, γιατί ξέρετε ότι εκτός από το ΚΚΕ κανείς εδώ μέσα δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την ουσία των επιλογών σας, αφού τα άλλα κόμματα, ουσιαστικά και τυπικά, τη συμμερίζονται. Ολοι σας συμφωνείτε με τις στρατηγικές επιλογές, τη συμμετοχή στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τον προσανατολισμό προς τις ΗΠΑ».

Αναφορές σε Τέμπη, μετανάστευση

Σε υψηλούς τόνους και ορισμένες φορές με κοινές θέσεις –ακόμη και κάνοντας χρήση κοινής ορολογίας στις τοποθετήσεις τους, παρά τις ποικίλες διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες τους– κινήθηκαν στις ομιλίες τους οι αρχηγοί των πέντε μικροτέρων κομμάτων της σημερινής Βουλής.

Στο σύνολό τους, ασφαλώς, ήταν επικριτικοί των κυβερνητικών επιλογών, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δεν απέφυγαν αναφορές και σε άλλα ζητήματα, όπως στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο μεταναστευτικό, ή ακόμη και στον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, επί παραδείγματι, σχολίασε πως την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν ήταν παρόντες όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές, κάτι το οποίο έκανε στη συνέχεια και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αμφότεροι χρησιμοποίησαν τη φράση «η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή». Ενδεικτικό των προαναφερομένων, επίσης, είναι ότι ο κ. Βελόπουλος –όπως και ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός– μίλησε για στροφή στην πολιτική στάση του πρωθυπουργού μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Πάντως, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης δεν απέφυγε να ασκήσει κριτική στους άλλους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις για τα εξοπλιστικά.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης –όπως μεταξύ άλλων και η κ. Κωνσταντοπούλου– επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για τις επαφές του με τον κ. Νετανιάχου. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, τέλος, μεταξύ άλλων εξέφρασε τη στήριξή του στη διωκόμενη από τη γαλλική Δικαιοσύνη Μαρίν Λεπέν.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα